Θλιβερές διαπιστώσεις

θλιβερές-διαπιστώσεις-474765

Σε όλο αυτό το αλαλούμ, ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν οι μεμψίμοιροι, γιατί διαφορετικά ο σημερινός τελικός ίσως να είναι ο τελευταίος που φιλοξενεί ο Βόλος.

Σε μια κανονική χώρα, ένα σημαντικό αθλητικό γεγονός όπως ο τελικός Κυπέλου στο ποδόσφαιρο, το πλέον δημοφιλές άθλημα στον πλανήτη, έπρεπε να αποτελεί γιορτή για τους διοργανωτές, τους ποδοσφαιριστές, τους παράγοντες και τους φιλάθλους, που είναι η ψυχή κάθε ποδοσφαιρικής αναμέτρησης. Η δε πόλη που επελέγη για να φιλοξενήσει το μεγάλο γεγονός, θα περίμενε με ανυπομονησία τους χιλιάδες επισκέπτες έτσι ώστε να τονωθεί η οικονομική της δραστηριότητα και βεβαίως να προβληθεί.

Σε μια κανονική χώρα, οι κορυφαίοι φορείς του αθλητισμού και η διοργανώτρια αρχή του τελικού του Κυπέλου δεν θα πελαγοδρομούσαν μέχρι την ύστατη ώρα, εκδίδοντας διφορούμενες ανακοινώσεις για τη διεξαγωγή ή τη ματαίωση του αγώνα, καθώς το στάδιο που έχει οριστεί ώστε να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη διοργάνωση δεν πληροί τους όρους καταλληλότητας και ασφάλειας για τους φιλάθλους. Σε μια κανονική χώρα δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση στο εκατομμύριο να έχει κατασκευαστεί ένα υπερσύγχρονο στάδιο που κόστισε έναν πραγματικό πακτωλό χρημάτων και επιβάρυνε τους φορολογούμενους, και σήμερα αυτή η υποδομή να έχει αφεθεί στη τύχη της και να ρημάζει ανεκμετάλλευτη, δεκατρία μόλις χρόνια μετά τα εγκαίνια της.

Στην Ελλάδα ωστόσο υπάρχουν στάδια που κατασκευάστηκαν χωρίς τον παραμικρό σχεδιασμό αξιοποίησης τους, απλά και μόνο για να κονομήσουν οι εργολάβοι και να ικανοποιήσουν τη ματαιοδοξία τους οι διοργανωτές κορυφαίων αθλητικών διοργανώσεων, χωρίς προστιθέμενη αξία για τη χώρα που τις φιλοξένησε. Στην Ελλάδα επίσης, υπάρχουν αθλητικοί θεσμοί που αρχικά δίνουν τη συγκατάθεση τους για τη διοργάνωση μιας σημαντικής ποδοσφαιρικής αναμέτρησης και στη συνέχεια διαπιστώνουν ότι η αρχική τους επιλογή ίσως και να μην ήταν η πλέον ενδεδειγμένη.

Υπάρχουν ακόμη παράγοντες που ενώ αναλαμβάνουν την ευθύνη για την προετοιμασία ενός γηπέδου, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη τέλεση των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, εκτίθενται λίγα 24ωρα πριν τη σέντρα και ενώ έχουν μοιραστεί τα εισιτήρια και έχουν γίνει οι απαιτούμενες παρεμβάσεις ασφάλειας στο γήπεδο όπου θα λάβει χώρα ο τελικός.

Στην Ελλάδα, η πόλη που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλου Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, έχει μοιραστεί ανάμεσα σε αυτούς που επιδιώκουν την τέλεση του αγώνα και την προβολή του τόπου τους (ευτυχώς αυτοί είναι οι περισσότεροι) και σε αυτούς που μεμψιμοιρούν, βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές στις προσπάθειες των πρώτων και καλλιεργούν ένα αρνητικό κλίμα αναφορικά στην άφιξη, την παραμονή και την αποχώρηση των χιλιάδων φιλάθλων που θέλουν να δουν από κοντά τον τελικό. Σε όλο αυτό το αλαλούμ, ας ελπίσουμε να μην επιβεβαιωθούν οι μεμψίμοιροι, γιατί διαφορετικά ο σημερινός τελικός ίσως να είναι ο τελευταίος που φιλοξενεί ο Βόλος.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου