Στην πρώτη γραμμή

στην-πρώτη-γραμμή-476293

Τα εύκολα θύματα των αποφάσεων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, είναι πάντα οι συνταξιούχοι

Οι συνταξιούχοι που θα δεχτούν διπλό χτύπημα από τα μέτρα, τα οποία συμφώνησε η κυβέρνηση με τους δανειστές για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ετοιμάζονται να οργανώσουν τον αγώνα τους, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα αντίστασης στις υπόλοιπες οικονομικές και παραγωγικές τάξεις. Η μείωση του αφορολογήτου από το 2020 και η περαιτέρω περικοπή των συντάξεων, ένα χρόνο νωρίτερα, θα κάνει ακόμη πιο δύσκολη την καθημερινότητα των συνταξιούχων, που από το 2010, όταν και ξεκίνησαν τα μνημόνια και οι μειώσεις στις αποδοχές τους, έχουν χάσει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Είκοσι τρεις (!) συνολικά περικοπές έχουν γίνει στις συντάξεις, με τη συγκεκριμένη τακτική να υιοθετείται από όλες ανεξαιρέτως τις μνημονικές κυβερνήσεις που διοίκησαν και διοικούν το τόπο την τελευταία επταετία.

Τα εύκολα θύματα των αποφάσεων που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές, είναι πάντα οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν έχουν καταφέρει να βγουν αλώβητοι ούτε μια φορά, από τότε που ξεκίνησε το γαϊτανάκι των αξιολογήσεων και των επώδυνων μέτρων που τις συνοδεύουν, καθώς ουδέποτε η ελληνική οικονομία έχει λάβει καλό βαθμό από την τρόικα. Έτσι λοιπόν, μετά την ολοκλήρωση και της πρόσφατης διαπραγμάτευσης, αποφασίστηκε από την κυβέρνηση να μειωθούν κι άλλο οι συντάξεις σχεδόν ενός εκατομμυρίου συνταξιούχων, οι οποίοι έχουν χάσει ήδη το 40 με 50% των ετήσιων αποδοχών τους και διαπιστώνουν ότι ο φαύλος κύκλος που άνοιξε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2010 δεν πρόκειται να κλείσει.

Το οικονομικό χτύπημα που έρχεται για τους συνταξιούχους από το 2019 θα είναι καίριο, καθώς θα αποδυναμωθεί ακόμη περισσότερο η αγοραστική τους δύναμη και παράλληλα θα περιοριστούν κι άλλο οι δυνατότητες τους ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν οικονομικά τα παιδιά και τα εγγόνια τους. Η δε αγορά ζωντανεύει στα τέλη κάθε μήνα όταν και καταβάλλονται οι συντάξεις. Οι ιδιοκτήτες των εμπορικών επιχειρήσεων βλέπουν την οικονομική τους δραστηριότητα να τονώνεται και εκφράζουν την ικανοποίηση τους για αυτό το φαινόμενο, καθώς πολλά καταστήματα εξακολουθούν και λειτουργούν εξαιτίας των συνταξιούχων.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους δε λαμβάνει υπόψη καμία από αυτές τις παραμέτρους. Αντίθετα, προβλέπει οριζόντιες περικοπές ακόμη και σε συνταξιούχους των 600 και 700 ευρώ, που μαζί με τους υπόλοιπους συναδέλφους τους ετοιμάζονται για δυναμικές κινητοποιήσεις, μήπως και αφυπνιστεί η υπόλοιπη κοινωνία και δημιουργηθεί ένα μέτωπο αντίστασης ενάντια στον επερχόμενο Αρμαγεδδώνα του τέταρτου μνημονίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου