Η επιτομή του παραλογισμού

η-επιτομή-του-παραλογισμού-477559

Οσα χατίρια και να κάνουν στους δανειστές, αν δεν αλλάξουν το μίγμα τις οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη στη μνημονιακή Ελλάδα

Υιοθετώντας τη γνωστή τακτική της διαρροής πληροφοριών, οι οποίες ούτε επιβεβαιώνονται ούτε διαψεύδονται, η κυβέρνηση επιχειρεί να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις το μέτρο που της επέβαλαν οι δανειστές αναφορικά στη λειτουργία της αγοράς τις Κυριακές. Η αρχική φημολογία περί λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις 52 Κυριακές τον χρόνο, έχει δώσει τη θέση της σε έναν καταιγισμό πληροφοριών που επιτείνουν τη σύγχυση και προκαλούν αμηχανία τόσο στους ανθρώπους της αγοράς, όσο και στους ίδιους τους καταναλωτές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι πολύ σύντομα θα αποχαιρετήσουμε το ισχύον καθεστώς λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων, που προβλέπει άνοιγμα της αγοράς έως και οκτώ Κυριακές τον χρόνο. Μόλις περάσει από την εθνική αντιπροσωπεία το πακέτο των μέτρων του τετάρτου μνημονίου που αποδέχτηκε η συγκυβέρνηση, η αγορά θα απελευθερωθεί πλήρως, και τα μεγάλα πολυκαταστήματα θα μπορούν να αλωνίζουν αναφορικά στο ωράριο λειτουργίας τους.

Είτε πρόκειται και για τις 52 Κυριακές του χρόνου, είτε για το χρονικό διάστημα από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο, είτε ισχύουν τα σενάρια που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου σε τουριστικές περιοχές, ή σε πόλεις με περισσότερες από 2.000 τουριστικές κλίνες, το μόνο σίγουρο είναι πως ο μικρομεσαίος έμπορος δεν θα καταφέρει να ακολουθήσει τον ρυθμό των πολυεθνικών και μοιραία θα βρεθεί στον δρόμο χωρίς επιστροφή που πορεύθηκαν χιλιάδες συνάδελφοι του, οι οποίοι έβαλαν λουκέτο στις επιχειρήσεις τους την τελευταία επταετία, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

Οι όποιες αντιδράσεις εκφράζονται από τα τριτοβάθμια όργανα των εμπόρων δεν θα έχουν το παραμικρό αποτέλεσμα από τη στιγμή που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και την τρόικα η απελευθέρωση λειτουργίας της αγοράς. Ίσως πάλι με τη συγκεκριμένη απόφαση να οδηγηθούμε στο αποτέλεσμα που επιδιώκουν οι έμποροι, οι οποίοι αντιδρούν στο άνοιγμα της αγοράς τις Κυριακές. Εφόσον δηλαδή δοκιμαστεί στο μέτρο στην πράξη και, όπως αναμένεται, αποτύχει παταγωδώς, καθώς οι καταναλωτές που βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση θα συνεχίσουν να απέχουν από την αγορά, τότε οι κυβερνώντες θα διαπιστώσουν ότι όσα χατίρια και να κάνουν στους δανειστές, αν δεν αλλάξουν το μίγμα τις οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται, δεν πρόκειται να έρθει η ανάπτυξη στη μνημονιακή Ελλάδα. Δεν είναι δυνατόν δηλαδή από τη μια μεριά να λαμβάνονται μέτρα που γονατίζουν τους πολίτες και από την άλλη να αποφασίζεται η απελευθέρωση στο ωράριο λειτουργίας της αγοράς, έτσι ώστε να μπορεί ο κόσμος να κάνει πιο εύκολα και άνετα τις αγορές του!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου