Γιορτή ή εμπόλεμη ζώνη;

γιορτή-ή-εμπόλεμη-ζώνη-478844

Ο Βόλος και το αθλητικό του στολίδι το Πανθεσσαλικό Στάδιο, ετοιμάζονται για την υποδοχή ενός κορυφαίου ποδοσφαιρικού γεγονότος, που όλοι εύχονται να μην εξελιχθεί σε μια δυσάρεστη περιπέτεια για το πολεοδομικό συγκρότημα. Οι προετοιμασίες αφορούν κυρίως στη μετατροπή του σταδίου που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, σε απόρθητο φρούριο, καθώς και στη μετατροπή της πόλης σε «αστακό», έτσι ώστε οι οργανωμένοι, κυρίως, οπαδοί των δύο ομάδων, οι ποιες θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο, να μη έρθουν σε επαφή.

Οι μνήμες από αντίστοιχες παρουσίες οργανωμένων οπαδών στον Βόλο, τα χρόνια που ο Ολυμπιακός και η Νίκη βρίσκονταν στα μεγάλα σαλόνια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, είναι ακόμη νωπές. Το πανθεσσαλικό υπέστη ουκ ολίγες φορές τις συνέπειες της μήνιος των «βαρβάρων» που κατά τη διάρκεια ποδοσφαιρικού αγώνα με τον Ολυμπιακό Βόλου κατέστρεψαν το δυτικό πέταλο. Σε άλλες περιπτώσεις λεηλάτησαν περίπτερα και καταστήματα στη διαδρομή τους από το λιμάνι μέχρι το στάδιο, ενώ τα κατορθώματα τους έφτασαν μέχρι τις Αλυκές, όπου έφαγαν και ήπιαν σε καταστήματα εστίασης και στη συνέχεια έφυγαν σαν κύριοι, δίχως βεβαίως να πληρώσουν! Όλα αυτά έχουν καταγράφει από το τοπικό ρεπορτάζ, δεν αμφισβητούνται και κανείς δεν θέλει να επαναληφθούν το ερχόμενο Σάββατο που ο Βόλος και το πανθεσσαλικό θα βρεθούν στο πανελλήνιο επίκεντρο του αθλητικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος.

Οι ανεγκέφαλοι της εξέδρας, που πηγαίνουν στο γήπεδο με σκοπό να τα σπάσουν, ελάχιστα ενδιαφέρονται για την έκβαση ενός ποδοσφαιρικού αγώνα καθώς επίσης και για τις συνέπειες, οι οποίες θα προκύψουν για την αγαπημένη τους ομάδα, από τις παραβατικές συμπεριφορές τους. Σε αυτό το σημείο έρχονται να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο οι δυνάμεις καταστολής, που και στην περίπτωση του επικείμενου τελικού αναμένεται να έχουν πρωταγωνιστική θέση, σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή ενός σχεδιασμού, ο οποίος θα εξασφαλίσει ότι η άφιξη στο Πανθεσσαλικό και η αποχώρηση των οργανωμένων οπαδών θα γίνει δίχως έκτροπα, και το πιο βασικό ότι ο τελικός θα διεξαχθεί όπως αρμόζει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και όχι στην τριτοκοσμική εικόνα των ελληνικών γηπέδων.

Από ανάλογες διοργανώσεις, οι οποίες θα εξελιχθούν ομαλά, η πόλη του Βόλου μόνο θετικά στοιχεία μπορεί να αποκομίσει. Εξαιτίας του επικείμενου τελικού υπάρχει ήδη τεράστιο ενδιαφέρον για κρατήσεις δωματίων στις ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την τόνωση της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας. Αρκεί βεβαίως όλα να κυλήσουν ομαλά εντός και εκτός γηπέδου και να μη μετατραπεί η πόλη σε πεδίο μάχης, ανάμεσα σε αμετανόητους χούλιγκανς.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου