Ασπίδα προστασίας

ασπίδα-προστασίας-484022

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρωθούν και να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα

Με μεγάλη ικανοποίηση και ακόμη μεγαλύτερη ανακούφιση γίνονται δεκτά από την τοπική κοινωνία τα πρώτα συμπεράσματα των μετρήσεων στις ακτές κολύμβησης του Βόλου και της υπόλοιπης Μαγνησίας. Από τις δειγματοληψίες που έγιναν από τη διεύθυνση Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, προκύπτει πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την καταλληλότητα των νερών, σε ό,τι αφορά στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου και τις κοντινές παραλίες. Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν την επόμενη εβδομάδα, ωστόσο η αρχική εικόνα προκαλεί ικανοποίηση και διαψεύδει τις εκτιμήσεις για σημαντική, μάλιστα, επιβάρυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος εντός του Παγασητικού, εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων στη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Από τη μια η δυνατότητα που έχει η θάλασσα να ανανεώνεται, και από την άλλη η διόρθωση των λαθών που έκανε η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, αναφορικά στην τοποθέτηση ακατάλληλων ανθρώπων στο τιμόνι του Βιολογικού, συνετέλεσαν στο να βελτιωθεί η εικόνα από πλευράς λειτουργίας των εγκαταστάσεων επεξεργασίας των αστικών λυμάτων, έτσι ώστε, ενόψει και της καλοκαιρινής περιόδου, να μην πληγεί το φυσικό περιβάλλον, ούτε και η τουριστική εικόνα της περιοχής.

Από την άλλη μεριά, οι μετρήσεις της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο αυτή την εποχή, πέρα από την υλοποίηση ενός σχεδιασμού, ο οποίος προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία για τον έλεγχο στις ακτές κολύμβησης, μπορούν να αποτελέσουν ασπίδα προστασίας της περιοχής από μη θεσμικά κέντρα, τα οποία έχουν τον τρόπο να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά, δημοσιοποιώντας τα αποτελέσματα δικών τους δειγματοληψιών, που εμφανίζουν μια τελείως διαφορετική εικόνα για την ποιότητα των νερών στις ακτές κολύμβησης. Όπως έγινε πέρυσι με το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών, που έκανε τις δίκες του μετρήσεις και εντόπισε αυξημένο μικροβιακό φορτίο, με αποτέλεσμα να κινηθεί νομικά εναντίον του ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, ο οποίος βασίστηκε στις επίσημες μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγείας. Βάσει αυτών των μετρήσεων δεν υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα με την καταλληλότητα των νερών στην επίμαχη περιοχή.

Αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή, είναι να ολοκληρωθούν και να ανακοινωθούν επίσημα μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αν είναι δυνατόν, τα αποτέλεσμα των μετρήσεων στις ακτές της χερσαίας και της νησιωτικής Μαγνησίας, έτσι ώστε η περιοχή μας που ποντάρει πολλά στον τουρισμό, να μπορέσει να προετοιμαστεί για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, απαλλαγμένη από ανεύθυνες και επικίνδυνες φωνές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου