Ζητείται συναίνεση και λογική

ζητείται-συναίνεση-και-λογική-485351

Πρέπει να ισχύσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τον εντοπισμό του ρυπαντή να καταφέρουν να συνεργαστούν για το καλό της πόλης

Την επόμενη εβδομάδα συμπληρώνεται ακριβώς ένας μήνας από τότε που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο της ρύπανσης στο λιμάνι του Βόλου. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα οι πολίτες βομβαρδίζονται με ανακοινώσεις και στοιχεία μετρήσεων στο θαλασσινό νερό, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια σαφής απάντηση για τον υπαίτιο αυτής της θλιβερής κατάστασης. Το μόνο που προκύπτει από όλον αυτό το χαρτοπόλεμο είναι ότι δεν ευθύνεται για τη ρύπανση της θάλασσας ούτε το δίκτυο ομβριων της ΔΕΥΑΜΒ, ούτε ο Βιολογικός Καθαρισμός, ούτε η διαβροχή του σκραπ στο εμπορικό λιμάνι. Οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, του Οργανισμού Λιμένος Βόλου και της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης επιδίδονται σε έναν άνευ προηγούμενου πόλεμο ανακοινώσεων, πετώντας η μια στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης για την επιβάρυνση του θαλάσσιου μετώπου στην παραλία της πόλης.

Οι πολίτες έχουν ανάγκη να πληροφορηθούν με υπευθυνότητα και αξιοπιστία από τα θεσμοθετημένα όργανα έλεγχου που υφίστανται στην περιοχή, για τα αίτια της ρύπανσης και πολύ περισσότερο για τους τρόπους περιορισμού και σταδιακής εξάλειψης του φαινομένου. Για να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να ισχύσουν κάποιες βασικές προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα, οι υπηρεσίες που έχουν την ευθύνη για τον εντοπισμό του ρυπαντή να καταφέρουν να συνεργαστούν για το καλό της πόλης και να σταματήσουν να ανταλλάσσουν ανακοινώσεις, οι οποίες μεταθέτουν τη σχετική ευθύνη από τη μια μεριά στην άλλη, προκαλώντας σύγχυση στον κόσμο.

Οι Βολιώτες έχουν την τύχη να ζουν σε μια πανέμορφη πόλη και ταυτόχρονα την ατυχία να υπομένουν τις συνέπειες του συγκρουσιακού κλίματος που έχει καλλιεργηθεί μεταξύ των κορυφαίων θεσμικών φορέων της περιοχής. Υπό διαφορετικές συνθήκες, το φαινόμενο της ρύπανσης στο λιμάνι θα μπορούσε να έχει αντιμετωπιστεί μέσα σε λίγα 24ωρα, εφόσον όμως υπήρχε η ανάλογη διάθεση από την πλευρά των επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών. Τώρα όμως που δεν λέει ο ένας στον άλλο ούτε «καλημέρα», η τοπική κοινωνία θα χρειαστεί να κάνει υπομονή, έως ότου εντοπιστεί ο υπεύθυνος αυτής της αθλιότητας είτε από δική του απροσεξία, είτε εφόσον γίνει κάποιο θαύμα και λειτουργήσουν όπως πρέπει τα αρμόδια όργανα έλεγχου. Στο μεταξύ, θα έχουμε μπει για τα καλά στη θερινή περίοδο, και η βιτρίνα της πόλης θα εξακολουθήσει να θυμίζει βούρκο, στον οποίο θα βουλιάξει κάποια στιγμή -μαζί με την ακατανόητη αντιπαλότητα των θεσμών- και η αξιοπρέπεια της πρωτεύουσας της Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου