Η απελευθέρωση της αγοράς θα φέρει λουκέτα

η-απελευθέρωση-της-αγοράς-θα-φέρει-λου-486669

Σε τελική ανάλυση, αυτό που χρειάζεται η ιδιωτική οικονομία είναι ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως μείωση των φόρων, χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και νομοθέτηση κινήτρων για την τόνωση της αγοράς

Σε κατάσταση συναγερμού τέθηκαν από χθες το πρωί οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου και στον Βόλο, μετά την έντονη φημολογία ότι οι δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας της αγοράς, στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά για το κλείσιμο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση. Αφού οδήγησαν τον ιδιωτικό τομέα στο χείλος της καταστροφής, αναγκάζοντας τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων επτά ετών να λάβουν εξοντωτικά μέτρα φορολόγησης, οι δανειστές ετοιμάζονται τώρα να δώσουν τη χαριστική βολή στη μικρομεσαία εμπορική επιχειρηματικότητα, με τη φημολογούμενη διεκδίκηση τους για λειτουργία της αγοράς και τις 52 Κυριακές του χρόνου και όχι μόνο τις οκτώ που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Έτσι όμως θα δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού για τις μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, που δεν θα μπορούν να ακολουθήσουν τον φρενήρη ρυθμό των μεγάλων αλυσίδων, των εμπορικών πολυκαταστημάτων τα οποία έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ανοικτά όλη την εβδομάδα, σε αντίθεση με τους μικρομεσαίους που κρατούν ανοικτές τις δικές τους επιχειρήσεις μόλις και μετά βίας, υπό τις σημερινές συνθήκες λειτουργίας της αγοράς.

Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τη στάση της δικής μας διαπραγματευτικής ομάδας, αναφορικά στο επίμαχο αίτημα των δανειστών. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταγγείλει κατ’ επανάληψη τους κυβερνητικούς βουλευτές της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, που αποδέχτηκαν την ψήφιση του νόμου για τη λειτουργία της εμπορικής αγοράς οκτώ Κυριακές το χρόνο. Τώρα καλούνται να αποδεχτούν την πλήρη απελευθέρωση, βάσει των πιέσεων που ασκούνται από την τρόικα.

Σε όλο αυτό το σκηνικό αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο η πλευρά των καταναλωτών, που με εξαίρεση τις Κυριακές πριν τις εορταστικές περιόδους των Χριστουγέννων και του Πάσχα, όπου παρατηρείται αυξημένη κίνηση στην αγορά, τις υπόλοιπες Κυριακές του χρόνου που τα καταστήματα λειτουργούν, η κίνηση είναι κάτι παραπάνω από υποτονική. Οι οικονομικές αντοχές του κόσμου έχουν περιοριστεί δραματικά, με αποτέλεσμα να μην επηρεάζονται οι καταναλωτικές συνήθειες από το πότε είναι ανοικτά τα καταστήματα, αλλά από το ποσά χρήματα είναι διαθέσιμα για να γίνουν κάποιες αγορές.

Σε τελική ανάλυση, αυτό που χρειάζεται η ιδιωτική οικονομία είναι ουσιαστικά μέτρα στήριξης, όπως μείωση των φόρων, χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα και νομοθέτηση κινήτρων για την τόνωση της αγοράς, μέσα από μια σειρά πρωτοβουλιών που θα απαλλάξουν τους εμπόρους από τον βραχνά των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία. Χωρίς αυτά τα μέτρα, όσες ημέρες και αν λειτουργεί η αγορά, η εικόνα εντός των καταστημάτων θα παραμένει ίδια και απαράλλακτη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου