Τα εμπόδια μίας πολύτιμης πρωτοβουλίας

τα-εμπόδια-μίας-πολύτιμης-πρωτοβουλί-491536

Η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο

Η συγκρότηση επιτροπής, η οποία θα «τρέξει» τις διαδικασίες για την εκπόνηση της περίφημης επιδημιολογικής μελέτης που διεκδικεί η Μαγνησία εδώ και χρόνια, αποτελεί μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη. Μάλιστα, η συμμετοχή σε αυτή την επιτροπή γιατρών και πανεπιστημιακών καθηγητών δημιουργεί μια επιπρόσθετη αισιοδοξία για το τελικό αποτέλεσμα, που βάσει εκτιμήσεων θα δώσει απαντήσεις σε μια σειρά πιεστικών ερωτημάτων για τα αίτια του μεγάλου αριθμού των θανάτων από καρκίνο στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου, καθώς και για την αύξηση των θανάτων σε ποσοστό 40% μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2017 και του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2016, που αποκάλυψε με πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ.

Η εκπόνηση επιδημιολογικής μελέτης έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν συντελούν περιβαλλοντικοί παράγοντες στον αριθμό και τα αίτια των θανάτων στον Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, θα αποτελέσει ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο και θα θέσει τις βάσεις ώστε να προσεγγιστούν με σοβαρότητα και υπευθυνότητα μια σειρά από ζητήματα, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα αποτελούν αντικείμενο εκτεταλευσής και δημιουργίας εντυπώσεων.

Η προσπάθεια που ξεκινά και βρίσκεται προς το παρόν σε θεωρητικό επίπεδο, έχει να ξεπεράσει μια σειρά από εμπόδια, με το πιο δύσκολο να είναι αυτό της χρηματοδότησης. Ανάλογες επιστημονικές εργασίες που απαιτούν κόπο και χρόνο, προϋποθέτουν την εξασφάλιση οικονομικών πόρων έτσι ώστε να εξελιχθούν απρόσκοπτα και να μην ναυαγήσουν είτε εν τη γενέσει τους, είτε ενώ βρίσκονται κοντά στο στάδιο της ολοκλήρωσης. Η προφορική δέσμευση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ότι θα συμβάλει στην προσπάθεια εξεύρεσης χρηματοδότησης για την εκπόνηση της επιδημιολογικής μελέτης, είναι μια θετική εξέλιξη, ωστόσο πρέπει να αποκτήσει σάρκα και οστά έτσι ώστε να γνωρίζουν οι επιστήμονες, οι οποίοι θα αναλάβουν τη σχετική ευθύνη, ότι δεν θα μείνουν στα κρύα του λουτρού ενώ θα εξελίσσεται η ερευνά τους.

Το δεύτερο εμπόδιο που θα συναντήσει αυτή η προσπάθεια αφορά στην γραφειοκρατία και στα εμπόδια που θα επιχειρήσουν να θέσουν οι διάφοροι «ανευθυνο-υπεύθυνοι» του δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού. Το τρίτο εμπόδιο θα είναι η αμφισβήτηση της συγκεκριμένης προσπάθειας από όσους βολεύονται με το σημερινό καθεστώς, το οποίο τους διευκολύνει ώστε να τρομοκρατούν τον κόσμο. Εφόσον ολοκληρωθεί η επιδημιολογική μελέτη και προκύψουν επιστημονικά συμπεράσματα που θα τεκμηριώνονται με τον πλέον επίσημο τρόπο, ο ρόλος των πάσης φύσεως κινδυνολόγων θα ακυρωθεί και η τοπική κοινωνία θα γνωρίζει επακριβώς πώς θα πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε να διορθώσει τα λάθη του παρελθόντος και κυρίως πώς να προστατέψει τις επόμενες γενιές από παράγοντες, οι οποίοι αυξάνουν με γεωμετρική πρόοδο τον αριθμό των θανάτων στο πολεοδομικό συγκρότημα του Βόλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου