Η διαρκής απαξίωση του ΕΚΑΒ

η-διαρκής-απαξίωση-του-εκαβ-492864

Όλα αυτά παραμένουν δυστυχώς ψιλά γράμματα για τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, που παρακολουθεί τον στόλο των οχημάτων να απαξιώνεται

Σχεδόν 15 χρόνια στους δρόμους είχε συμπληρώσει το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο ακινητοποιήθηκε το μεσημέρι του Μ. Σαββάτου, ενώ είχε λάβει κλήση για επείγον περιστατικό στην ευρύτερη περιοχή του Αλμυρού. Το συγκεκριμένο όχημα είχε «γράψει» περισσότερα από 300 χιλιάδες χιλιόμετρα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ του Βόλου έχουν επισημάνει άπειρες φορές το πρόβλημα με την παλαιότητα των οχημάτων του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Ασθενοφόρα που μένουν στον δρόμο λόγω βλάβης, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, οι οποίοι μεταφέρονται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για εξετάσεις, άλλα ασθενοφόρα που κρατιούνται σε λειτουργία με νύχια και με δόντια και χάρη στις φιλότιμες προσπάθειες των διασωστών που τα χρησιμοποιούν και των μηχανικών που τα συντηρούν κάθε τρεις και λίγο. Αυτός είναι με λίγα λόγια ο στόλος του ΕΚΑΒ στη χώρα μας, εν έτει 2017.

Στην πλειοψηφία τους, τα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας είναι οχήματα πεπαλαιωμένα, δίχως αξιοπιστία και αυτό φαίνεται όλο και πιο συχνά το τελευταίο διάστημα, καθώς πληθαίνουν τα περιστατικά ακινητοποίησης τους, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει τόσο για τους ασθενείς ή τους τραυματίες, οι οποίοι χρήζουν άμεσης μεταφοράς στο πλησιέστερο νοσοκομείο, όσο και για τα πληρώματα του ΕΚΑΒ, που πολλές φορές ρισκάρουν τη σωματική τους ακεραιότητα στην προσπάθεια τους να βοηθήσουν τον συνάνθρωπο που κινδυνεύει.

Στην περίπτωση της 45χρονης που υπέστη ανακοπή καρδιάς και άφησε την τελευταία της πνοή προτού φτάσει το ασθενοφόρο, πιθανότατα δεν σχετίζεται με την απώλεια της ζωής της η μηχανική βλάβη που υπέστη το ασθενοφόρο που εκκληθεί στο συμβάν. Φανταστείτε, ωστόσο, να ήταν ακόμη ζωντανή αυτή η γυναίκα όταν έφτασαν στο σπίτι της οι διασώστες και να έπρεπε να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Το ασθενοφόρο που θα την παραλάμβανε είχε ακινητοποιηθεί λόγω μηχανικής βλάβης, ενώ το δεύτερο ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε, ξεκίνησε από το Κέντρο Υγείας Αλμυρού για να φτάσει στα Κοκκαλέικα μετά από αρκετή ώρα.

Ο χρόνος που μεσολάβησε από την πρώτη κλήση των συγγενών της άτυχης γυναίκας στο 166, έως τη στιγμή που έφτασε στο σημείο το δεύτερο όχημα του ΕΚΑΒ ήταν περίπου τρία τέταρτα. Αυτή η καθυστέρηση είναι αρκετή ώστε να καταδικάσει έναν συνάνθρωπο μας που έχει υποστεί σοβαρό καρδιακό επεισόδιο και πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Όλα αυτά παραμένουν δυστυχώς ψιλά γράμματα για τη διοίκηση του ΕΚΑΒ, που παρακολουθεί τον στόλο των οχημάτων να απαξιώνεται, τη στιγμή που οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναλώνονται σε μια αδιέξοδη προσπάθεια για να πείσουν τους προϊσταμένους τους ότι αυτή η κατάσταση έχει φτάσει στο μη περαιτέρω.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου