Μοχλός ανάπτυξης

μοχλός-ανάπτυξης-498917

Οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποδυνάμωσαν τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα μπορούσαν να προκύψουν

Το πενταετές πρόγραμμα για την αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού του Βόλου, που ανακοινώσε χθες ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να αποτελέσει ένα ιδανικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη συνολική ανάταση της πόλης, όπου την τελευταία επταετία η κατάσταση είναι δραματική, τόσο από πλευράς απασχόλησης, όσο και προοπτικών για την πραγματική οικονομία. Διαχρονικά, η τύχη του λιμανιού ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με αυτή της πόλης του Βόλου, ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις πρόεκυψαν ουσιαστικά οφέλη για το πολεοδομικό συγκρότημα από τη λειτουργία του εμπορικού και του επιβατικού λιμανιού. Αρκετές φορές μάλιστα η πόλη και οι διοικούντες τον ΟΛΒ ήρθαν αντιμέτωποι με αφορμή περιβαλλοντικά ζητήματα, τα οποία προέκυπταν από σειρά εμπορικών δραστηριοτήτων εντός του λιμανιού.

Σε ό,τι αφορά δε στη λειτουργίας του επιβατικού λιμανιού, και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στον τομέα της κρουαζιέρας, οι λανθασμένοι χειρισμοί που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αποδυνάμωσαν τις αναπτυξιακές προοπτικές που θα μπορούσαν να προκύψουν για την τοπική κοινωνία από τον ελλιμενισμό δεκάδων κρουαζιερόπλοιων και την αποβίβαση δεκάδων χιλιάδων επιβατών κάθε χρόνο.

Πλέον έχει εκπονηθεί από την παρούσα διοίκηση του ΟΛΒ ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης για τη συνολική αναβάθμιση του λιμανιού, που μπορεί να μετατραπεί σε ένα πανίσχυρο αναπτυξιακό πλεονέκτημα για ολόκληρο τον νομό Μαγνησίας, εφόσον οι δράσεις που έχουν προγραμματιστεί υλοποιηθούν, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος. Η δεύτερη βασική προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου, ο οποίος περιγράφεται στο παρόν σημείωμα, είναι να υπάρξει αρμονική συνεργασία ανάμεσα στη διοίκηση του ΟΛΒ, τον Δήμο Βόλου και τους υπόλοιπους εκπροσώπους φορέων της πόλης, χωρίς διαγκωνισμούς, σκοπιμότητες και δεύτερες σκέψεις.

Το καλό της πόλης είναι πάνω από όλα και τα περιθώρια για έξοδο του Βόλου από το σημερινό τέλμα είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτικά. Οι ευκαιρίες που χάθηκαν τα προηγούμενα χρόνια κόστισαν ακριβά, και διατηρούμε πολλές επιφυλάξεις για το αν οι υπεύθυνοι έμαθαν από τα λάθη τους. Το σημαντικό είναι ωστόσο ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει στο τιμόνι του ΟΛΒ μια διοίκηση με γνώσεις, όραμα και συγκεκριμένο οδικό χάρτη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ότι το λιμάνι του Βόλου μπορεί να μετατραπεί από μια ασθενική δημόσια υποδομή, σε ένα τεράστιο συγκριτικό πλεονέκτημα, το οποίο θα δώσει στο πολεοδομικό συγκρότημα και στον νομό, γενικότερα, την ώθηση, την οποία χρειάζεται ώστε να αρχίσει να ανακάμπτει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου