Εικονικό μπρα ντε φερ

εικονικό-μπρα-ντε-φερ-500126

Οι δηλώσεις Σόιμπλε επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά, αναφορικά στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Προτού προλάβει να συμπληρωθεί ένα 24ωρο από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι πρώτα θα αποφασισθούν τα μέτρα για το χρέος και μετά η κυβέρνηση θα θέσει σε εφαρμογή τη συμφωνία της Μάλτας για μειώσεις σε συντάξεις και στο αφορολόγητο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών φρόντισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, ξεκαθαρίζοντας ότι πρώτα θα εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα μέτρα και μετά θα εξεταστεί το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Αυτές οι δηλώσεις επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι οι δανειστές δεν έχουν καμία απολύτως εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά, αναφορικά στην τήρηση των συμφωνηθέντων.

Ταυτόχρονα, η επίμαχη τοποθέτηση του Β. Σόιμπλε γίνεται εκ του ασφαλούς, όχι μόνο επειδή βρίσκεται σε θέση ισχύος, άλλα γιατί γνωρίζει ότι το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του κορυφαίου οργάνου του κόμματος του δεν ήταν τίποτα άλλο παρά μια ακόμη τουφεκιά στον αέρα. Μια ακόμη επικοινωνιακή κίνηση με σκοπό να λειάνει πολιτικά την ακανθώδη συμφωνία για σειρά επώδυνων οικονομικών μέτρων, που η σκληρή κομματική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει εντελώς διαφορετικά από ότι η κυβέρνηση.

Το παράδοξο είναι βεβαίως ότι αρκετά μέλη της Κεντρικής Επιτροπής αποτελούν κυβερνητικά στελέχη με κορυφαίες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Οι όποιες ενστάσεις τους για την επίμαχη συμφωνία έχουν ήδη εκφραστεί εντός των κομματικών οργάνων και πλέον ο δρόμος για την ψήφιση των σκληρών μέτρων έχει ανοίξει, ακόμη και για όσους διέρρεαν πριν από λίγες ημέρες ότι θα σκεφτούν πολύ σοβαρά αν θα νομιμοποιήσουν με την ψήφο τους στη Βουλή το νέο ψαλίδισμα του αφορολογήτου και τη νέα σφαγή στις συντάξεις.

Γνωρίζοντας λοιπόν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ότι δεν θα υπάρξουν εμπόδια ως προς την εφαρμογή της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, φροντίζει προτού αυτή εγκριθεί από την εθνική αντιπροσωπεία να ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, αν πρώτα δεν τεθούν σε ισχύ τα νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που ξένοι κορυφαίοι αξιωματούχοι ακυρώνουν είτε με έμμεσο, είτε ακόμη και με άμεσο τρόπο τον ρόλο των ελλήνων πρωθυπουργών, οι οποίοι άλλα δεσμεύονται ότι θα πράξουν όταν μιλούν στο εσωτερικό ακροατήριο και άλλα αποδέχονται, υπογράφουν και υλοποιούν όταν διαπιστώνουν ότι οι εταίροι έχουν δέσει τη χώρα μας χειροπόδαρα και δεν υπολογίζουν τις εκάστοτε κυβερνήσεις, πολύ δε περισσότερο όταν αυτές λαϊκίζουν και εξαπατούν τους ίδιους τους τους ψηφοφόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου