Επαναστάτες του «γλυκού νερού»

επαναστάτες-του-γλυκού-νερού-501371

Οι σχεδιασμοί και η συμφωνίες με τους θεσμούς για τη λήψη αντισταθμιστικών οικονομικών μέτρων, θα τεθούν σε ισχύ μόνο εφόσον επιτευχθούν οι δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι

Οι χλιαρές αντιδράσεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην προχθεσινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα που ετοιμάζεται να αποδεχτεί η συγκυβέρνηση και να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, αποτέλεσαν το πρώτο βήμα για τη νομιμοποίηση της επώδυνης συμφωνίας, την οποία επέβαλαν οι θεσμοί. Η ομάδα των 53 αντέδρασε με την έκδοση κειμένου, όπου εκφράζονται οι αντιρρήσεις της στην επίμαχη συμφωνία, ενώ όσα μέλη της Κ.Ε. δεν ανήκουν στους 53, εξέφρασαν την αντίθεση τους στις επερχόμενες μειώσεις στις συντάξεις και στο περαιτέρω κουτσούρεμα του αφορολογήτου, χειροκροτώντας χλιαρά τον πρωθυπουργό και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Το επόμενο και πλέον καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της νέας εντυπωσιακής κολοτούμπας της πρώτης αριστερής κυβέρνησης της χώρας θα γίνει εντός της εθνικής αντιπροσωπείας, όπου η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τους βουλευτές των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων», θα σηκώσουν τα χέρια τους και θα ψηφίσουν τα πάντα.

Όπως είχαν προβλέψει οι πολιτικοί τους αντίπαλοι εδώ και καιρό. Ότι δηλαδή, όταν θα έρθει η κρίσιμη ώρα της ψηφοφορίας, θα παραμεριστούν και οι δηλώσεις εντυπωσιασμού περί διαφοροποίησης και οι αντιδράσεις χωρίς περιεχόμενο στα νέα επώδυνα μέτρα που θα γονατίσουν τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Μπροστά στο ενδεχόμενο απώλειας της εξουσίας -και μαζί της και των προνομίων που απολαμβάνουν οι βουλευτές-, θα πάνε περίπατο οι όποιες επαναστατικές διαθέσεις και αντιδραστικές ρητορικές. Εξάλλου, η βασική επιδίωξη της κυβέρνησης να εφαρμοστεί δηλαδή το επώδυνο πακέτο των μέτρων που συμφωνήθηκε στη Μάλτα από το 2019, όταν δηλαδή θα έχουν γίνει οι επόμενες βουλευτικές εκλογές, έχει επιτευχθεί, και στο εξής ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Μεγάρου Μαξίμου θα αυξήσει τις στροφές του, έτσι ώστε να πείσει την ελληνική κοινωνία ότι εκτός των δυσμενών οικονομικών μέτρων, θα υπάρξουν και θετικά αντισταθμιστικά, τα οποία θα εφαρμοστούν για να ανακουφίσουν τους πολίτες.

Η αλήθεια είναι πάντως ότι οι σχεδιασμοί και η συμφωνίες με τους θεσμούς για τη λήψη αντισταθμιστικών οικονομικών μέτρων θα τεθούν σε ισχύ μόνο εφόσον επιτευχθούν οι δύσκολοι δημοσιονομικοί στόχοι που έχουν θέσει οι δανειστές. Αν μέχρι τότε θα έχουν μεσολαβήσει οι εθνικές εκλογές και θα έχει αλλάξει το κυβερνητικό σχήμα, τόσο το καλύτερο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα περιμένει υπομονετικά να εισπράξει η νέα κυβέρνηση τη λαϊκή δυσφορία για τα μέτρα που ο ίδιος ψήφισε, αλλά θα εφαρμόσουν οι επόμενοι. Έτσι υπολογίζουν ότι θα επιστρέψουν στην εξουσία δριμύτεροι, αξιοποιώντας τη θεωρία της «δεξιάς παρένθεσης».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου