Γιγαντώνεται ο κομματικός στρατός

γιγαντώνεται-ο-κομματικός-στρατός-505790

Το δημόσιο πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται σαν κομματικό λάφυρο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις

Όσες θέσεις εργασίας χάθηκαν στον ιδιωτικό τομέα τον περασμένο Ιανουάριο (περίπου 30.000), άλλες τόσες δημιούργησε η παρούσα συγκυβέρνηση στον δημόσιο τομέα μέσα σε ενάμιση χρόνο, προσλαμβάνοντας μετακλητούς υπαλλήλους, ειδικούς συμβούλους και συμβασιούχους. Οι μετακλητοί και οι ειδικοί σύμβουλοι εξαργύρωσαν έτσι τα οφέλη από τη στενή πελατειακή σχέση που έχουν αναπτύξει με τον κομματικό μηχανισμό των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ενώ οι συμβασιούχοι εξασφάλισαν ένα πρόσκαιρο μεροκάματο, με την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει στην εξουσία και θα προσπαθήσει να τους μονιμοποιήσει με κάποιον τρόπο.

Το κόστος για αυτές τις 30.000 προσλήψεις που έγιναν στο δημόσιο τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, και ενώ οι δανειστές έχουν απαγορέψει τις προσλήψεις, επιβαρύνει με 100άδες εκατομμύρια ευρώ τον προϋπολογισμό, καθώς αν εξαιρέσουμε τους συμβασιούχους που δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, οι ειδικοί σύμβουλοι και οι μετακλητοί αμείβονται πλουσιοπάροχα. Μισθοί ύψους άνω των 2.000 ευρώ το μήνα προβλέπονται για τις συγκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, που είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν διαθέτουν τα κατάλληλα προσόντα, αλλά έχουν πανίσχυρο κομματικό έρεισμα. Έτσι δημιουργείται με αργά αλλά σταθερά βήματα ο κομματικός στρατός του ΣΥΡΙΖΑ που θα παλέψει με νύχια και με δόντια για την επανεκλογή του κόμματος στην εξουσία, αν όχι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, σίγουρα στις μεθεπόμενες.

Χωρίς να νοιάζονται για το πώς θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό αυτές οι υπέρογκες δαπάνες, συνεχίζουν και προσλαμβάνουν κόσμο σε υπουργικά και βουλευτικά γραφεία, αδιαφορώντας για τις έννοιες τις αξιοκρατίας και της διαφάνειας. Παράλληλα, αποφεύγουν συστηματικά να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις όταν ερωτώνται στη Βουλή από την αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα βρεθεί αντιμέτωπη με το συγκεκριμένο πρόβλημα σε περίπτωση που κερδίσει τις επόμενες εκλογές.

Από τη στιγμή μάλιστα που ο αρχηγός της έχει κάνει σημαία της αντιπολιτευτικής του ρητορικής τα ζητήματα της αξιοκρατίας και της περιστολής των κρατικών δαπανών σε ό,τι αφορά στην περαιτέρω διόγκωση του δημοσίου, το εκλογικό σώμα αναμένει να δει να υλοποιούνται αυτές οι δεσμεύσεις και να αποκαθίσταται το περί δικαίου αίσθημα στο άθλιο σκηνικό, με τις ορδές των κομματικών εκλεκτών που έχουν εφορμήσει στον κρατικό μηχανισμό. Η επόμενη κυβέρνηση θα κριθεί από τους πολίτες και για τη στάση της στο επίμαχο θέμα, που προκαλεί διαχρονικά την κοινωνία και απαιτεί ξεκάθαρες πολιτικές επιλογές και αποφάσεις. Το δημόσιο πρέπει να σταματήσει να αντιμετωπίζεται σαν κομματικό λάφυρο από τις εκάστοτε κυβερνήσεις. Ο ρόλος του είναι να υπηρετεί τον πολίτη και όχι να αποτελέσει πεδίο εξυπηρέτησης ρουσφετιών και εξόφλησης προεκλογικών γραμματίων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου