Δέσμιοι των φόρων

δέσμιοι-των-φόρων-508158

Κάθε μήνα αυξάνει ο λογαριασμός για τους πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους

Το ασύλληπτο, για τα οικονομικά δεδομένα της εποχής, ποσό των 51 δισεκατομμυρίων ευρώ έδωσαν το 2016 οι Έλληνες σε άμεσους και έμμεσους φόρους, ενώ την ίδια περίοδο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το δημόσιο σκαρφάλωσαν κοντά στα 93 δισεκατομμύρια. Από αυτά τα στοιχεία, που είναι επίσημα, προκύπτουν δύο συμπεράσματα. Το πρώτο αφόρα στην αδυναμία που συνεχίζουν να δείχνουν όλες ανεξαιρέτως οι μνημονιακές κυβερνήσεις στην υιοθέτηση φορομπηχτικών πολιτικών και το δεύτερο σχετίζεται με τη φοροδοτική εξάντληση των πολιτών. Οι όποιες αποταμιεύσεις υπήρχαν, σχεδόν εξαϋλώθηκαν για την πληρωμή φόρων, και στο εξής το μόνο που θα αυξάνεται θα είναι ο αριθμός των οφειλετών. Εφόσον μάλιστα επαληθευτούν οι πληροφορίες για περαιτέρω συρρίκνωση του αφορολόγητου ορίου, και κατά συνέπεια για αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων των μισθωτών και των συνταξιούχων, ο μακρύς κατάλογος με τους οφειλέτες που υπάρχει σήμερα στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες της χώρας θα γίνει ατέλειωτος και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το κράτος θα κάμψουν στο τέλος και τις εναπομείνασες οικονομικές αντοχές της κοινωνίας.

Κάθε μήνα αυξάνει ο λογαριασμός για τους πολίτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους, που επιβάλλονται με σκοπό την εκπλήρωση των στόχων του προϋπολογισμού. Αυτοί οι στόχοι εκπληρώθηκαν και με το παραπάνω το 2016, με αποτέλεσμα το κράτος να επιδιώκει και για το 2017 να στραγγίξει οικονομικά τους πολίτες, ενώ από την επόμενη χρονιά, ή το αργότερο από το 2019, η σχεδιαζόμενη φοροεπιδρομή θα λάβει διαστάσεις πραγματικής μάστιγας.

Οι μόνοι που δεν αντιλαμβάνονται αυτό το αδιέξοδο είναι οι επικεφαλείς του οικονομικού επιτελείου. Στους σχεδιασμούς τους είναι η επιβολή και νέων φορολογικών βαρών, με ταυτόχρονη ενεργοποίηση μηχανισμών για την αναγκαστική είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Σχεδόν κατά 130% αυξήθηκαν την περασμένη χρονιά οι κατασχέσεις, οι πλειστηριασμοί και οι ποινικές διώξεις για απλήρωτους φόρους. Αυτό το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το 2017 και να λάβει εξωπραγματικές διαστάσεις από του χρόνου και μετά, που θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών.

Σε λίγο καιρό, η συντριπτική πλειοψηφία των φορολογουμένων θα έχει οφειλές προς την εφορία και θα πασχίζει είτε να επιβιώσει μέσα σε ένα καθεστώς άγριας υπερφορολόγησης, είτε να αποφύγει την επιβολή μέτρων αναγκαστικής είσπραξης φόρων, τη στιγμή που η κυβέρνηση θα διαπραγματεύεται με τους δανειστές την επιβολή ενός ακόμη πιο ασφυκτικού φοροεισπρακτικού καθεστώτος. Γιατί, όπως είπαμε και στην αρχή, είτε είσαι αριστερός είτε είσαι δεξιός, εφόσον βρίσκεσαι στο τιμόνι της εξουσίας λατρεύεις να επιβάλεις φόρους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου