«ΝΑΙ» σε όλα

ναι-σε-όλα-510615

Πώς μπορεί να γίνει επανεκκίνηση όταν οι πολίτες θα δεχτούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα;

Δεν ξέρω αν το προσέξατε, αλλά κοντεύουμε στο κλείσιμο της συμφωνίας για τη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει νέα επώδυνα μέτρα για την κοινωνία, και οι μόνες αντιδράσεις που τολμούν να ψελλίσουν κάποιοι ελάχιστοι κυβερνητικοί βουλευτές, αφορούν στα ενεργειακά θέματα και συγκεκριμένα στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Άκρα του τάφου σιωπή για το νέο κουτσούρεμα των συντάξεων και το γκρέμισμα του αφορολόγητου, όπως επίσης και για την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων που φέρνει η νέα συμφωνία με τους δανειστές. Από τις κραυγές που ακούγονταν πριν από λίγο καιρό για ανταρτικό κατά των νέων μέτρων, φτάσαμε στην πλήρη συνθηκολόγηση με τις επιταγές των θεσμών, ενώ οι μονοί που κάνουν πως αντιδρούν είναι κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, που δεν θέλουν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων όταν επισκεφτούν τις εκλογικές τους περιφέρειες μετά το φημολογούμενο ξεπούλημα της ΔΕΗ. Οι υπόλοιποι δεν τολμούν να πουν κουβέντα για τη δραματική μείωση του αφορολόγητου, που θα έχει ως συνέπεια την αφαίρεση ενός επιπλέον μισθού τον χρόνο από τις τσέπες μας.

Άχνα δεν βγάζουν για το νέο ψαλίδι στις συντάξεις που θα οδηγήσει στην απόγνωση τους απόμαχους της δουλειάς, καθώς επίσης και τις οικογένειες που στηρίζουν οικονομικά. Τσιμουδιά από τους, κατά δήλωση τους, υπερασπιστές των εργασιακών δικαιωμάτων, τα οποία μπαίνουν στον Προκρούστη των τροϊκανών και οδεύουν προς πλήρη διάλυση με την ψήφιση μέτρων για περαιτέρω απελευθέρωση των απολύσεων και κατάργηση των διατάξεων του συνδικαλιστικού νόμου.

Πλήρης ασυδοσία λοιπόν ως προς τα εργασιακά και απόλυτο αδιέξοδο ως προς τα εναπομείναντα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων. Παρ’ όλα αυτά η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ (η οποία λειτουργεί σαν να μην υφίσταται και έχει καταντήσει χειρότερη από ουρά της παρούσας συγκυβέρνησης), οδεύει συμπαγής προς την ψήφιση των νέων μέτρων για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την πολυδιαφημισμένη επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Πώς όμως μπορεί να γίνει αυτή η επανεκκίνηση όταν οι πολίτες θα δεχτούν ένα ακόμη καίριο πλήγμα και διαπιστώσουν ότι μετά από ένα χρόνο θα πρέπει να πληρώσουν τους φόρους και τα χαράτσια των μνημονίων με λιγότερα χρήματα στην τσέπη;

Προφανώς, αυτό το ερώτημα δεν απασχολεί τους κυβερνητικούς εταίρους, οι οποίοι αφού καθυστέρησαν εγκληματικά την ολοκλήρωση της επίμαχης συμφωνίας και προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην πραγματική οικονομία, ετοιμάζονται τώρα να φέρουν στη Βουλή ένα νομοσχέδιο πραγματική λαιμητόμο για την κοινωνία, και ψάχνουν εναγωνίως τρόπους ώστε να πλασάρουν στους πολίτες το νέο τους επικοινωνιακό πυροτέχνημα περί αντισταθμιστικών μέτρων. Εκεί ακριβώς βασίζεται η επιχειρηματολογία των κυβερνητικών βουλευτών, που από τη μια «ποιούν τη νήσσα» σε ό,τι αφορά στο επώδυνο πακέτο των νέων μέτρων, ενώ από την άλλη παραμυθιάζουν τον κόσμο, υποστηρίζοντας ότι για κάθε ένα ευρώ που θα αφαιρεθεί από τις τσέπες μας θα ληφθούν μέτρα για την αναπλήρωση του.

Πάνω σε αυτό το σαθρό επιχείρημα που έχουν φροντίσει ήδη να αποδομήσουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, θα στηρίξουν τη ρητορική τους για την αποδοχή της συμφωνίας και στη συνέχεια θα σηκώσουν τα χέρια τους μέσα στο κοινοβούλιο και θα πουν «ναι» σε όλα. Όπως έκαναν οι προκάτοχοι τους, που πλήρωσαν το τίμημα των επιλογών τους και απομακρύνθηκαν από την εξουσία μόνο και μόνο για να αντικατασταθούν από πολιτικά πρόσωπα, τα οποία έκαναν τα ίδια και χειρότερα με τους προηγούμενους.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου