Αλλάζουν τα πρόσωπα, όχι οι πολιτικές

αλλάζουν-τα-πρόσωπα-όχι-οι-πολιτικές-511955

Καμία κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο η παρούσα που διαθέτει οριακή σχεδόν πλειοψηφία στη Βουλή, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό ανάλογο καθεστώς

Στην ασφυκτική πίεση που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 24ωρα από τους δανειστές για το κλείσιμο της συμφωνίας, στο πλαίσιο της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης της οικονομίας, έρχεται να προστεθεί η πιεστική απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, έτσι ώστε να ξεπεραστεί το σημερινό αδιέξοδο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι καμία κυβέρνηση, πολύ δε περισσότερο η παρούσα που διαθέτει οριακή σχεδόν πλειοψηφία στη Βουλή, δεν μπορεί να λειτουργήσει υπό ανάλογο καθεστώς. Ακόμη πιο βέβαιο είναι επίσης το γεγονός ότι οι αντοχές της πραγματικής οικονομίας κοντεύουν να εξαντληθούν, μετά την οκτάμηνη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση, που ζητά μετ’ επιτάσεως να στηθούν πρόωρες κάλπες, δεν μιλά ξεκάθαρα για την επόμενη μέρα, μετά δηλαδή το κλείσιμο της αξιολόγησης και το ενδεχόμενο να κερδίσει τις εκλογές.

Ασαφείς είναι οι τοποθετήσεις του προέδρου της, ότι δηλαδή θα εξεταστεί σε ποια σημεία της συμφωνίας με τους δανειστές μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις προς το καλύτερο. Κούφια… λόγια είναι όλα αυτά για τους πολίτες, που γνωρίζουν ότι εφόσον υπογράφει η νέα συμφωνία και κλείσουν τα ζητήματα του αφορολόγητου και των νέων μειώσεων στις συντάξεις, θα είναι στη συνέχεια αδύνατο να υπάρξουν αλλαγές. Βεβαίως αυτές οι θέσεις του προέδρου της Ν.Δ. εκφράζονται εκ του ασφαλούς, καθώς γνωρίζει ότι άλλος θα κληθεί να υπογράψει το νέο επώδυνο πακέτο των μέτρων και ενδεχομένως άλλος θα κληθεί να το υλοποιήσει, αναλαμβάνοντας και το πολιτικό κόστος που προϋποθέτει η επίμαχη συμφωνία.

Από τη στιγμή μάλιστα που δεν ζητούν οι εκπρόσωποι των θεσμών να υπάρξει αυξημένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όταν θα έρθουν προς ψήφιση στην εθνική αντιπροσωπεία τα άρθρα για τη μείωση του αφορολόγητου, την περαιτέρω συρρίκνωση των συντάξεων, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το αντιπολιτευτικό έργο της Ν.Δ. γίνεται ακόμη πιο εύκολο και η ρητορική της για προκήρυξη προώρων εκλογών καταντά μονότονη και κουραστική. Και αυτό γιατί οι πολίτες που θα κληθούν να αναδείξουν τη νέα κυβέρνηση, γνωρίζουν πολύ καλά ότι για τη δική τους καθημερινότητα δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα απολύτως. Αντίθετα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα από το 2019 που θα αρχίσουν να εφαρμόζονται τα συμφωνηθέντα. Μέχρι τότε η οξεία πολιτική αντιπαράθεση που ζούμε αυτό το διάστημα δεν θα έχει καμία αξία, ενώ οι σημερινοί πρωταγωνιστές της πιθανόν να έχουν αλλάξει ρόλους και οι μεν να υπερασπίζονται των πολιτικών τους επιλογών και οι δε να ζητούν πρόωρες εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου