Διπλό χτύπημα

διπλό-χτύπημα-513583

Όσα χρήματα περικοπούν από τους συνταξιούχους όταν τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία, τόσα θα λείψουν από την αγορά.

Διπλό χτύπημα για τους συνταξιούχους επιφυλάσσει η συμφωνία κυβέρνησης – δανειστών, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Το πρώτο χτύπημα αφορά στην περικοπή των συντάξεων (την 14η περικοπή στα τελευταία επτά χρόνια), βάσει της φημολογούμενης συμφωνίας για μείωση του ΑΕΠ σε ό,τι αφορά στη συνταξιοδοτική δαπάνη, σε ποσοστό 1%, δηλαδή κατά 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το δεύτερο χτύπημα αφορά στην έμμεση μείωση των εισοδημάτων των συνταξιούχων, εφόσον ισχύουν οι πληροφορίες για μείωση του αφορολογήτου στα 6.000 ευρώ. Αν όλα αυτά επαληθευτούν, ο κάθε συνταξιούχος θα χάσει περισσότερη από μιάμιση σύνταξη το χρόνο, και κατά συνέπεια θα μειωθεί δραματικά το εισόδημα με το οποίο συντηρεί τα άνεργα παιδιά και εγγόνια του, ενώ ταυτόχρονα δίνει σημαντικές οικονομικές ανάσες στην αγορά.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση των ανθρώπων της πραγματικής οικονομίας, ότι στο χρονικό διάστημα μεταξύ των τελευταίων ημερών, κάθε μήνα που καταβάλλονται οι συντάξεις, μέχρι το πρώτο περίπου δεκαήμερο του επομένου τα εμπορικά καταστήματα αναζωογονούνται, για να ξεκινήσει στη συνέχεια και πάλι η κατιούσα στον τζίρο τους. Κατά συνέπεια, οι νέες άμεσες και έμμεσες περικοπές στα εισοδήματα των συνταξιούχων θα δώσουν ένα καίριο χτύπημα τόσο στους ίδιους, όσο και σε όσους εξαρτώνται από τις συντάξεις τους.

Αυτός ο φαύλος κύκλος των περικοπών, που αποφασίζονται με ανεύθυνο τρόπο και οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε νέα αδιέξοδα, δεν λέει να κλείσει. Τα συνήθη θύματα καλούνται στο κλείσιμο της κάθε αξιολόγησης να πληρώσουν ένα πανάκριβο τίμημα, το οποίο οι εκάστοτε κυβερνήσεις βρίσκουν μπροστά τους όταν προκηρύσσονται εκλογές, ενώ η ελληνική οικονομία που έχει γονατίσει υπό το βάρος της υλοποίησης εγκληματικών πολιτικών επιλογών, παραμένει δέσμια των μέτρων ασφυκτικής λιτότητας.

Όσα χρήματα περικοπούν από τους συνταξιούχους όταν τεθεί σε ισχύ η νέα συμφωνία, τόσα θα λείψουν από την αγορά. Αυτό το έλλειμμα θα μεταφραστεί σε νέα λουκέτα και νέες χαμένες θέσεις εργασίας. Οι νέοι άνεργοι θα προστεθούν στην ατέλειωτη λίστα των συμπολιτών μας χωρίς δουλειά και κατά συνέπεια χωρίς εισόδημα. Η περαιτέρω αύξηση της ανεργίας θα συρρικνώνει τα προσδοκώμενα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, που με τη σειρά τους δεν θα μπορούν να καλύψουν το κόστος της συνταξιοδοτικής δαπάνης, και μοιραία, όταν φτάσει η στιγμή για την επόμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, θα διαπιστωθεί ότι πρέπει να γίνουν και νέες περικοπές στις συντάξεις για να μην καταρρεύσει το σύστημα. Και έτσι θα πορευόμαστε μέχρι να εκλείψουν είτε οι πολιτικοί που δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα, είτε οι συνταξιούχοι!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου