Οριακή κατάσταση

οριακή-κατάσταση-522063

Αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις θεραπείες των καρκινοπαθών, αλλά και γενικότερα

Στη Βουλή έφτασε το θέμα των καταγγελιών για την έλλειψη ενδοφλέβιων φαρμάκων καρκινοπαθών, μετά από σχετικές καταγγελίες ασθενών του ογκολογικού τμήματος του «Αχιλουπουλείου». Ο βουλευτής Μαγνησίας της Ν.Δ. Χρηστός Μπουκώρος μαζί με τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Βασίλη Οικονόμου, κατέθεσαν επερώτηση στην εθνική αντιπροσωπεία ζητώντας απαντήσεις από τη ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου.

Από την πλευρά του ο διοικητής του νοσοκομείου Ματθαίος Δραμητινός, επισημαίνει ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2017 η φαρμακευτική δαπάνη για τα ογκολογικά φάρμακα έχει εκτοξευτεί, και πως αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα μέχρι τον Ιούνιο, τότε όχι μόνο δεν θα υπάρχουν χρήματα για τις θεραπείες των καρκινοπαθών, αλλά και γενικότερα. Κατά συνέπεια, αποφασίστηκε, σε πρόσφατη σύσκεψη, να διοχετεύονται τα νέα περιστατικά καρκινοπαθών σε άλλα νοσοκομεία καθώς το ογκολογικό τμήμα του «Αχιλοπουλείου» ήδη λειτουργεί στο 145% των δυνατοτήτων του, τόσο σε ό,τι αφορά στο έμψυχο δυναμικό, όσο και στα οικονομικά δεδομένα. Από αυτό το ποσοστό προκύπτει ότι έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των περιστατικών καρκίνου που καλείται να αντιμετωπίσει το ογκολογικό τμήμα του τοπικού νοσοκομείου.

Από τη μια η αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου στην πόλη του Βόλου και τον ευρύτερο νομό Μαγνησίας, από την άλλη η οικονομική δυσπραγία που μαστίζει μεγάλη μερίδα συμπολιτών μας καρκινοπαθών και τους αναγκάζει να καταφεύγουν στις δημόσιες δομές υγείας και όχι στους ιδιώτες, έχουν δημιουργήσει μια ασφυκτική κατάσταση στο ογκολογικό τμήμα του «Αχιλοπουλείου», όπου το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης καλύπτει σχεδόν το 50% του συνολικού πόσου που λαμβάνει το τοπικό νοσηλευτικό ίδρυμα σε ετήσια βάση.

Δηλαδή από τα 5,3 εκατομμύρια ευρώ που εξασφαλίστηκαν φέτος για τη κάλυψη της φαρμακευτικής δαπάνης στο Νοσοκομείο Βόλου, περισσότερα από 2,6 εκατομμύρια θα διατεθούν για τα ογκολογικά φάρμακα που είναι πανάκριβα. Αυτό το δεδομένο, σε συνδυασμό με την οριακή κατάσταση που επικρατεί στο ογκολογικό τμήμα σε ό,τι αφορά στα περιστατικά τα οποία εξυπηρετούνται από το υπάρχον προσωπικό, προβληματίζει ιδιαίτερα τη διοίκηση, που προσπαθεί από τη μια να διαφυλάξει το σύστημα ώστε να μην καταρρεύσει, και από την άλλη να καλύπτονται οι ανάγκες της περιοχής χωρίς οι συνάνθρωποι μας που δίνουν καθημερινά τη δική τους μάχη για τη ζωή να αισθάνονται ότι αποτελούν βάρος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου