Γιατί είναι απαραίτητη η επιδημιολογική μελέτη

γιατί-είναι-απαραίτητη-η-επιδημιολογ-527595

Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκπόνηση της επιδημιολογικής μελέτης, είναι λανθασμένος.

Το πιο ουσιαστικό ίσως στοιχείο από το θόρυβο των τελευταίων ημερών στο Βόλο με αφορμή το θέμα της καύσης RDF από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, είναι αυτό που αφορά στην περίφημη επιδημιολογική μελέτη, την οποία διεκδικεί το πολεοδομικό συγκρότημα εδώ και τουλάχιστον 15 χρόνια. Προφανώς ο τρόπος με τον οποίο διεκδικήσαμε και συνεχίζουμε να διεκδικούμε την εκπόνηση της επιδημιολογικής μελέτης, προκειμένου να τεκμηριωθεί με επιστημονικό τρόπο ενδεχόμενη συσχέτιση των θανάτων από καρκίνο με την αέρια ρύπανση, και ειδικότερα με τη ρύπανση που προκαλείται από τη βιομηχανική δραστηριότητα, είναι λανθασμένος. Και αυτό γιατί δεν υπάρχει κάποιος ξεκάθαρος οδικός χάρτης έτσι ώστε να τεθούν οι βάσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης προσπάθειας. Ο Δήμος Βόλου και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, που πρέπει να αναλάβουν τη σχετική πρωτοβουλία και να τη χρηματοδοτήσουν, δεν υπάρχει περίπτωση να συντονιστούν ώστε να αποκτήσει επιτέλους η πόλη ένα πολύτιμο επιστημονικό εργαλείο, το οποίο θα αποτελέσει μπούσουλα για τη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων στα επόμενα χρόνια.

Ας δούμε όμως πώς θα μπορούσε ο Βόλος να αποφύγει ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον, όπως η καύση ρυπογόνων υλικών από τις βιομηχανικές μονάδες που δραστηριοποιούνται γύρω από την πόλη, εφόσον διέθετε επιδημιολογική μελέτη. Αν είχε συσχετιστεί ο αυξημένος αριθμός θανάτων από καρκίνο με την επιβάρυνση του αέρα που αναπνέουμε, και αν είχε αποδειχθεί από τους επιστήμονες ότι η συγκεκριμένη επιβάρυνση αφορά στους ρύπους που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από τα φουγάρα των εργοστασίων, ποιος θα τολμούσε έστω να διανοηθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγική διαδικασία μιας βιομηχανικής μονάδας ρυπογόνα υλικά; Παράλληλα, θα υπήρχε μια σαφής εικόνα για τα αίτια των αυξημένων περιστατικών καρκίνου στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί, ούτε βεβαίως να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης αυτά τα στοιχεία για λόγους εντυπωσιασμού και πρόκλησης ανησυχίας στην κοινή γνώμη.

Σε όλη αυτή τη διαδικασία, ο ρόλος του τοπικού Ιατρικού Συλλόγου πρέπει να είναι πρωταγωνιστικός, καθώς το κύρος και η αξιοπιστία του συγκεκριμένου θεσμικού οργάνου αποτελεί το ιδανικό εχέγγυο για το τελικό αποτέλεσμα. Η συγκυρία για το Δήμο Βόλου και την Περιφέρεια, έτσι ώστε να κινητοποιηθούν και να αποφασίσουν ότι επιτέλους πρέπει να αποκτήσει η πόλη μια τεκμηριωμένη επιδημιολογική μελέτη, είναι η πλέον κατάλληλη. Αν χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος, στην επόμενη περιβαλλοντική πρόκληση την οποία ενδεχομένως το πολεοδομικό συγκρότημα θα κληθεί να αντιμετωπίσει, δεν θα είναι αρκετές ούτε οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ούτε πιθανές δυναμικές κινητοποιήσεις για την αποτροπή οδυνηρών, για το περιβάλλον, εξελίξεων.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου