Η ώρα των αποφάσεων

η-ώρα-των-αποφάσεων-529194

Η μαζική παρουσία Βολιωτών στην πρόσφατη ενημερωτική εκδήλωση της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας κατά της καύσης υπολειμμάτων ανακύκλωσης από την ΑΓΕΤ Ηρακλής, αποτελεί ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο μήνυμα για τα αντανακλαστικά της τοπικής κοινωνίας σε ό,τι αφορά σε ζητήματα που επηρεάζουν την ποιότητα ζωής στο πολεοδομικό μας συγκρότημα. Το μέτωπο των πολιτών και των τοπικών φορέων, που όπως είχαμε τονίσει για το ίδιο θέμα σε προηγούμενα σημειώματα, πρέπει να συγκροτηθεί έτσι ώστε να αποτραπεί η χρήση του RDF για την παράγωγη φθηνής ενέργειας από την τσιμεντοβιομηχανία, αρχίζει και σχηματοποιείται, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τα σχέδια της ΑΓΕΤ καθώς επίσης και για τη στάση του αρμόδιου υπουργείου. Το τελευταίο τροποποίησε αβασάνιστα τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της τοπικής βιομηχανίας, επικαλούμενο την απόφαση που είχε λάβει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος από τη συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ.

Η στάση της τοπικής νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει τοποθετηθεί ξεκάθαρα κατά της καύσης υπολειμμάτων σκουπιδιών, πρέπει να αναγκάσει το υπουργείο να αναθεωρήσει την απόφαση του και να λάβει υπόψη τα δεδομένα, τα οποία ισχύουν στη χώρα μας, αναφορικά στη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη βιομηχανική δραστηριότητα. Αυτά τα δεδομένα αφορούν στην κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι βιομηχανικές μονάδες που θέλουν να στραφούν σε φθηνά καύσιμα, καθώς και στο επίπεδο των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους, που θα κληθούν να πιστοποιήσουν αν εφαρμόζεται η κείμενη νομοθεσία για τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων στη βιομηχανική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά στο πρώτο δεδομένο, η τοποθέτηση των επιστημόνων στην προχθεσινή εκδήλωση δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Τι μας είπαν λοιπόν οι ειδικοί; Ότι για να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμη υλη το RDF, για παράδειγμα, πρέπει η μονάδα που θα λάβει τη σχετική αδειοδότηση να πληροί κάποιες απολύτως αυστηρές προϋποθέσεις ως προς τη θερμοκρασία καύσης, έτσι ώστε να μην απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα επικίνδυνοι αέριοι ρύποι. Η ΑΓΕΤ πληροί αυτές τις προϋποθέσεις; Σε ό,τι αφορά στο δεδομένο των ελεγκτικών μηχανισμών εκτιμούμε ότι δεν χρειάζεται να επεκταθούμε ιδιαίτερα, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται πως δεν υπάρχει ο απαραίτητος αριθμός προσωπικού που θα στελεχώσει τα κλιμάκια των κατά τόπους υπηρεσιών καθώς επίσης και των υπηρεσιών του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Κατά συνέπεια κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε ένα καθεστώς αυθαιρεσίας, με ενδεχόμενες ολέθριες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία και το φυσικό περιβάλλον. Για αυτό και κρίνεται κάτι παραπάνω από ενθαρρυντική η αντίδραση του κόσμου και των τοπικών εκπροσώπων φορέων στο επίμαχο θέμα. Μόνο αν η τοπική κοινωνία πάρει την υπόθεση στα χέρια της μπορεί να αποτρέψει σχεδιασμούς που έχουν μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για τον αέρα που αναπνέουμε.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου