Στροφή στην επαγγελματική εκπαίδευση

στροφή-στην-επαγγελματική-εκπαίδευσ-538188

Η αυριανή πανθεσσαλική ημερίδα για την Επαγγελματική Εκπαίδευση στο σχολείο – κόσμημα του ΕΠΑΛ Βελεστίνου, πέραν των εισηγήσεων και των ομιλιών από τους επίσημους προσκεκλημένους και τα στελέχη της δημόσιας εκπαίδευσης που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης, φιλοδόξει να στείλει ένα εξαιρετικά ουσιαστικό μήνυμα αναφορικά στη σημασία του συγκεκριμένου θεσμού για τη νέα γενιά και τις δυνατότητες πρόσβασης της στην αγορά εργασίας. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες και το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον της μνημονιακής Ελλάδας, όπου επιβάλλονται δραματικές περικοπές σε ευαίσθητους τομείς όπως η δημόσια παιδεία, στα ΕΠΑΛ της χώρας γίνεται εξαιρετική δουλειά από τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι σύμφωνα με στοιχεία τη τοπικής Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης είναι ίσως οι πλέον καταρτισμένοι στην Ευρώπη. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι το ποσοστό των μαθητών στη Γηραιά Ήπειρο που επιλεγεί την επαγγελματική εκπαίδευση, είναι κοντά στο 70%, τη στιγμή που στη χώρα μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακριβώς αντίστροφο.

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια που ξεκινά αύριο από το ΕΠΑΛ Βελεστίνου παρουσία της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, για την αναβάθμιση και τη βελτιστοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα επαγγελματικά λύκεια της χώρας, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένη τη στρεβλή αντίληψη, η οποία εξακολουθεί και επικρατεί στην ελληνική κοινωνία αναφορικά στον επαγγελματικό προσανατολισμό της νεολαίας. Οι εποχές όπου όλοι ήθελαν να προσληφθούν στο Δημόσιο ή να γίνουν επιστήμονες πέρασαν ανεπιστρεπτί. Μάλιστα, αυτό το παράδοξο -για μια χώρα με σημαντικό πρωτογενή τομέα- μοντέλο επαγγελματικής αποκατάστασης ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό αδιέξοδο στην αγορά εργασίας. Σήμερα οι επιστήμονες που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια εγκαταλείπουν την πατρίδα τους ή γίνονται σερβιτόροι, αν δεν θέλουν να ζουν από τη σύνταξη των γονιών τους.

Αντίθετα, αποτελούν είδος προς εξαφάνιση οι τεχνίτες και οι άνθρωποι που θα ασχοληθούν με τη γη. Σε αυτό τον τομέα η επαγγελματική εκπαίδευση έχει να προσφέρει πολλά. Αρκεί να αντιληφθούν οι νέοι και οι οικογένειες τους ότι ένα απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου έχει τεράστια αξία, σε σύγκριση με το αντίστοιχο του Γενικού Λυκείου. Όλα αυτά πρέπει να γίνουν κατανοητά από την κοινωνία και πρωτοβουλίες όπως η αυριανή στο ΕΠΑΛ Βελεστίνου μπορούν να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας αποτελεί μονόδρομο για την έξοδο από τη κρίση, και σε αυτή την προσπάθεια η επαγγελματική εκπαίδευση έχει να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου