Ξέφραγο αμπέλι

ξέφραγο-αμπέλι-544143

Η ευθύνη για το πρωτοφανές περιστατικό της κλοπής ηλεκτρονικών υπολογιστών από το εργαστήρι Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κατά τη διάρκεια φοιτητικού πάρτι, βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τη Σύγκλητο του ιδρύματος. Και αυτό γιατί υπάρχει απόφαση για την απαγόρευση διοργάνωσης πάρτι χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται. Με αλλά λόγια, το κορυφαίο όργανο διοίκησης του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος αυτο-ακυρώνεται και επιτρέπει, επί της ουσίας, να εκδηλώνονται μέσα σε δομές δημόσιας εκπαίδευσης παραβατικές συμπεριφορές, οι οποίες παραπέμπουν στον υπόκοσμο. Εκεί δηλαδή που υποτίθεται ότι πρέπει να κυριαρχούν η μάθηση και η ανταλλαγή υγειών απόψεων, δημιουργείται πρόσφορο έδαφος για τον κάθε ανεγκέφαλο προκειμένου να εκτονώσει τα πρωτόγονα ένστικτα του, προσβάλλοντας βάναυσα το θεσμό του Πανεπιστημίου.

Η κατάσταση με τα φοιτητικά πάρτι στο Βόλο μοιάζει ανεξέλεγκτη και όσο περνά ο καιρός κλιμακώνεται ο βαθμός παραβατικότητας σε αντίστοιχες εκδηλώσεις. Από τις καταγγελίες για φορολογικές παραβάσεις και τις φραστικές επιθέσεις ομοφοβικού χαρακτήρα, φτάσαμε στις συμπλοκές μεταξύ φοιτητών οι οποίοι βρίσκονταν υπό την επήρεια αλκοόλ. Τώρα έχουμε κλοπές με τη μέθοδο του ριφιφί εντός ακαδημαϊκών εγκαταστάσεων. Δεν θέλουμε να αποδεχθούμε τη γενικότερη εκτίμηση ότι οι χώροι των πανεπιστημίων έχουν μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, όπου όποιος θέλει εισέρχεται και λειτουργεί με όποιον τρόπο επιθυμεί. Θέλουμε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα ελέγχου εντός των πανεπιστημίων που μπορούν να αποτρέψουν ανάλογες συμπεριφορές και να βάλουν φραγμό στον κάθε περιθωριακό, ο οποίος νιώθει ότι μπορεί να δρα ανεξέλεγκτος μέσα στους χώρους ενός φοιτητικού τμήματος.

Η απόφαση για την απαγόρευση διοργάνωσης των φοιτητικών πάρτι καλώς ελήφθη, κακώς όμως δεν εφαρμόζεται και οι ασκούντες διοίκηση στο τοπικό ακαδημαϊκό ίδρυμα πρέπει να εξηγήσουν στην κοινωνία του Βόλου τους λόγους της μη εφαρμογής της. Όπως επίσης οφείλουν να εξηγήσουν πώς θα καλυφθεί η απώλεια των τριών πανάκριβων ηλεκτρονικών υπολογιστών από το Τμήμα Ειδικής Αγωγής που διαδραμάτιζαν καθοριστικό ρολό στην εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα όρασης. Για κοινούς κλεφτές έκανε λόγο ο πρόεδρος του τμήματος, καθηγητής Διονύσης Βαβουγιός. Συμφωνούμε απόλυτα μαζί του και αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ενέργειες της διοίκησης του τμήματος του, καθώς βεβαίως και των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου, η οποία σε κάθε περίπτωση έχει τον πρώτο λόγο ώστε να διαφυλαχθούν οι υποδομές του τοπικού ακαδημαϊκού ιδρύματος και να αποκατασταθεί η αίσθηση ότι εντός των χώρων του δεν μπορούν –επουδενί- να συνυπάρξουν από τη μια άνθρωποι με υπευθυνότητα και σεβασμό προς τον πανεπιστημιακό θεσμό και από την άλλη παραβατικοί του κοινού ποινικού δικαίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου