Η αγορά λίγο πριν το γκρεμό

η-αγορά-λίγο-πριν-το-γκρεμό-546816

Το χειρότερο για τον εμπορικό κόσμο είναι πως δεν υπάρχουν προοπτικές εξόδου από το σημερινό τέλμα

Σχεδόν μη αναστρέψιμη μοιάζει η εικόνα της εμπορικής αγοράς του Βόλου μετά και τα πρώτα συμπεράσματα για τη χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων. Οι αρχικές εκτιμήσεις των εμπόρων για τον τζίρο και την κίνηση στην αγορά τον τελευταίο ενάμιση μήνα, επιβεβαίωσαν τις έντονες ανησυχίες των εκπροσώπων του κλάδου όλο το προηγούμενο διάστημα. Αυτό το αρνητικό 30%, που καταγράφηκε στον τζίρο των εμπορικών επιχειρήσεων του Βόλου κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο των εκπτώσεων, έρχεται να προστεθεί στις απώλειες της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων καθώς βεβαίως και στη συνεχιζόμενη κατρακύλα της πραγματικής οικονομίας όπου δεν έχει σταματημό η αποδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μείον 30% στον τζίρο των καταστημάτων σημαίνει περαιτέρω αδυναμία στην εκπλήρωση ανελαστικών υποχρεώσεων. Αν σε αυτές υπολογιστούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς το δημόσιο και τις τράπεζες από παλαιότερα έτη, τότε εύκολα μπορούμε να αντιληφθούμε το μέγεθος του αδιεξόδου για την πάλαι ποτέ «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

Το χειρότερο για τον εμπορικό κόσμο είναι πως δεν υπάρχουν προοπτικές εξόδου από το σημερινό τέλμα. Η παρατεινομένη αβεβαιότητα εξαιτίας της καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνει η έντονη φημολογία για τη λήψη νέων μέτρων, κρατούν την αγορά δέσμια μιας αρρωστημένης κατάστασης, η οποία κακοφορμίζει όλο και πιο πολύ όσο δεν εφαρμόζεται η ενδεικνυόμενη φαρμακευτική αγωγή. Στην προκειμένη περίπτωση, αυτό που χρειάζεται η πραγματική οικονομία ώστε να ανακάμψει είναι μέτρα στήριξης της υγιούς επιχειρηματικότητας και όχι μέτρα που θα δώσουν τη χαριστική βολή στο όποιο καταναλωτικό ενδιαφέρον υφίσταται ακόμη.

Δυστυχώς ματαιοπονούν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου όταν ζητούν από την παρούσα κυβέρνηση να κάνει την υπέρβαση και να στηρίξει την αγορά ώστε να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα της. Άλλωστε πολλά από τα στελέχη της δεν πιστεύουν στην ιδιωτική οικονομία. Γι αυτό και έχουν νομοθετήσει εξοντωτικά φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα προκειμένου να στραγγίξουν από τις επιχειρήσεις και τα εναπομείναντα αποθέματα ρευστότητας. Τώρα ετοιμάζονται να αφανίσουν και τις ύστατες ενδείξεις αγοραστικού ενδιαφέροντος, μειώνοντας ακόμη πιο πολύ το αφορολόγητο καθώς και τις συντάξεις. Οι κυβερνητικοί εταίροι δείχνουν προς την πλευρά των θεσμών προκειμένου να αιτιολογήσουν τη νέα καταιγίδα των μέτρων. Ποιος όμως διαβεβαιώνει τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας ότι δεν φτάσαμε στο σημερινό αδιέξοδο εξαιτίας της απροθυμίας της δικής μας κυβέρνησης να ψηφίσει και να υλοποιήσει μέτρα για την αναδιάρθρωση της οικονομίας, μέσα από τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα και όχι μέσα από την ενίσχυση του δημοσίου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου