Συμφώνησαν ότι διαφωνούν

συμφώνησαν-ότι-διαφωνούν-548083

Το μόνο θετικό ήταν πως έγινε ένας διάλογος σε πολιτισμένο επίπεδο και απόφευχθηκαν τα παρατράγουδα

Δεν μας έκανε σοφότερους η χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου με κύρια θέματα συζήτησης τα προβλήματα λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού και την απόφαση της διοίκησης της ΔΕΥΑΜΒ να εκχωρήσει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρηση των εγκαταστάσεων σε ιδιώτη. Το μόνο θετικό ήταν πως έγινε ένας διάλογος σε πολιτισμένο επίπεδο και απόφευχθηκαν τα παρατράγουδα των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, οι οποίες τελικά αναβλήθηκαν για τους γνωστούς λόγους. Τόσο η πλευρά της δημοτικής αρχής, όσο και αυτή των παρατάξεων της αντιπολίτευσης επέμειναν στις θέσεις τους. Σε ό,τι αφορά στην πλειοψηφούσα παράταξη, αυτό που τονίσθηκε ήταν ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί ο Βιολογικός, ενώ η αντιπολίτευση κατηγόρησε ξανά της δημοτική αρχή ότι θέλει να ξεπουλήσει την πλέον νευραλγική υποδομή της ΔΕΥΑΜΒ, με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και, κατά συνέπεια, για την προστασία του Παγασητικού.

Όσο πάντως και αν εμμένουν στις θέσεις τους οι δυο πλευρές, αυτό στο οποίο πρέπει να συμφωνήσουμε (άσχετα αν δεν μας αρέσει ως τελικό συμπέρασμα), είναι ότι ούτε λεφτά υπάρχουν για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού, ούτε το απαραίτητο προσωπικό υφίσταται ώστε να παψουν να καταγράφονται προβλήματα αναφορικά στη συντήρηση και τη λειτουργία της μονάδας. Τα λάθη που έγιναν διαχρονικά, αναφορικά στον σχεδιασμό και την υλοποίηση βασικών παρεμβάσεων για τον εκσυγχρονισμό του Βιολογικού, σε συνδυασμό με τους λανθασμένους χειρισμούς της παρούσας δημοτικής αρχής, η οποία αποδυνάμωσε από το έμπειρο προσωπικό της τη μονάδα επεξεργασίας λυμάτων, έχουν οδηγήσει στη σημερινή αδιέξοδη κατάσταση. Κάθε μήνα καταγράφονται ιδιαιτέρως ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την ποιότητα του λύματος που καταλήγει στο θαλάσσιο οικοσύστημα του Παγασητικού, και πλέον η μόνη λύση που βλέπει η διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ, ώστε να αναστραφεί αυτή η κατάσταση, είναι η εκχώρηση της ευθύνης λειτουργίας και συντήρησης του Βιολογικού σε ιδιώτη.

Μάλιστα, ο τρόπος με τον οποίο επιχειρείται να υλοποιηθεί ο επίμαχος σχεδιασμός, εντείνει τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας και αναγκάζει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς και τις οργωμένες συλλογικότητες της πόλης, να προειδοποιούν με αγώνα διαρκείας, ώστε να ανατραπούν στην πράξη τα σχέδια της ΔΕΥΑΜΒ. Μοναδική διέξοδο σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση ίσως να αποτελεί η πρόταση του Μαργαρίτη Πατσιαντά, να ενταχθεί ο εκσυγχρονισμός του Βιολογικού σε ανοικτή προκήρυξη του ΕΣΠΑ που «τρέχει» αυτή την περίοδο. Ελπίζουμε οι διαταραγμένες σχέσεις Δήμου Βόλου και Περιφέρειας Θεσσαλίας να μην αποτελέσουν εμπόδιο ώστε να διερευνηθεί και να αξιοποιηθεί αναλόγως η συγκεκριμένη προοπτική.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου