Στον Εισαγγελέα για τα αυτονόητα

στον-εισαγγελέα-για-τα-αυτονόητα-560392

Η περίπτωση της Αλοννήσου είναι ενδεικτική του βαθμού διάλυσης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας.

Όταν ένας δήμαρχος αναγκάζεται να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα, προκειμένου να επιλυθούν τα εκρηκτικά προβλήματα υγειονομικής κάλυψης που αντιμετωπίζουν οι δημότες του, τότε εύκολα μπορεί να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της υποβάθμισης της δημόσιας υγείας στον τόπο μας, ιδίως στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όπου η υποστελέχωση των δημόσιων δομών υγείας και οι αλλεπάλληλες περικοπές στη χρηματοδότηση έχουν δημιουργήσει ένα άκρως επικίνδυνο καθεστώς. Σε αυτό το καθεστώς εκτίθενται καθημερινά οι πολίτες, οι οποίοι εφόσον έχουν τη ατυχία να διαμένουν σε περιοχές μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα, ή ακόμη χειρότερα στα νησιά της επικράτειας, παραμένουν εντελώς εκτεθειμένοι σε ό,τι αφορά στην παροχή ιατρικής φροντίδας.

Η περίπτωση της Αλοννήσου είναι ενδεικτική του βαθμού διάλυσης της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Όταν σε μια δημόσια δομή υγείας που σχεδιάστηκε προκειμένου να λειτουργεί υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και να καλύπτει συγκεκριμένες ανάγκες των πολιτών, παρατηρείται η εικόνα διάλυσης που καταγγέλλεται από τον δήμαρχο Αλοννήσου στο περιφερειακό ιατρείο του νησιού του, τότε δικαίως ο κόσμος ανησυχεί, και απολύτως δικαιολογημένα ο κ. Πέτρος Βαφίνης αναγκάζεται να καταφύγει στη δικαστική εξουσία, έτσι ώστε αφενός να αποδοθούν ευθύνες για τη σημερινή τριτοκοσμική κατάσταση, και αφετέρου να αναγκαστούν οι υπεύθυνοι να κινητοποιηθούν και να δρομολογήσουν λύσεις. Τί πρέπει να γίνει δηλαδή για να ιδρώσει το αυτί του διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας; Να πεθάνει κόσμος στην Αλόννησο προκειμένου να στελεχωθεί το τοπικό περιφερειακό ιατρείο με τον απαραίτητο αριθμό ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Δυστυχώς, τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει προς το παρόν ο κ. Νέστορας Αντωνίου, σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση των εκρηκτικών προβλημάτων στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία της υγειονομικής περιφέρειας που διευθύνει, είναι σχεδόν ανύπαρκτα. Γι αυτό και αποτελεί «κόκκινο πανί» για τους αιρετούς της Μαγνησίας, που κατ’ επανάληψη έχουν επιδιώξει να τον συναντήσουν και να ζητήσουν την ικανοποίηση αυτονόητων διεκδικήσεων των τοπικών κοινωνιών για τη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με προσωπικό. Προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ίσως, η πρωτοβουλία του δημάρχου Αλοννήσου να ζητήσει την παρέμβαση του εισαγγελέα για την απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο νησί του, αναγκάσει τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ να κινητοποιηθεί. Έτσι θα γλυτώσει από μια ενδεχόμενη άσκηση ποινικής δίωξης για παράβαση καθήκοντος, όπως επίσης και από πολύ βαρύτερες κατηγορίες, αν εξαιτίας της δικής του ολιγωρίας χαθεί κάποια ανθρώπινη ζωή.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου