Παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους

παίρνουν-την-κατάσταση-στα-χέρια-τους-679304

Αντί η κεντρική εξουσία να φροντίσει προκειμένου ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να ανανεωθεί με καινούργια οχήματα, επέλεξε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα κέντρα υγείας

Όταν οι αποφάσεις και οι σχεδιασμοί της κεντρικής διοίκησης στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών και τις περισσότερες φορές κατά της κοινής λογικής, οι πολίτες οφείλουν να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα, προκειμένου να προασπίσουν τα κεκτημένα τους. Η περίπτωση των ασθενοφόρων που απέκτησαν πριν από δύο χρόνια τα κέντρα υγείας από πόρους του ΕΣΠΑ και τα οποία η 5η Υγειονομική Περιφέρεια υπογράφει απόφαση, ώστε να παρθούν πίσω και να δοθούν στο ΕΚΑΒ, είναι χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο ασκείται πλέον η δημόσια διοίκηση στον τόπο μας. Αντί η κεντρική εξουσία να φροντίσει προκειμένου ο στόλος των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ να ανανεωθεί με καινούργια οχήματα, επέλεξε να αποδυναμώσει περαιτέρω τα κέντρα υγείας, έτσι ώστε να αντικατασταθούν τα γερασμένα ασθενοφόρα του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας.

Η αρχή γίνεται από το κέντρο υγείας Αργαλαστής, το μοναδικό μέχρι στιγμής στην Μαγνησία που εντάσσεται στον επίμαχο σχεδιασμό. Οι κάτοικοι του δήμου Νοτίου Πηλίου και οι φορείς της περιοχής έχουν αποφασίσει μεθαύριο Δευτέρα στις 10:30 το πρωί να πουν ένα βροντερό «όχι» σε αυτόν τον παραλογισμό και να εμποδίσουν την υλοποίηση της απόφασης της 5ης ΥΠΕ, να παρθεί δηλαδή πίσω το καινούργιο ασθενοφόρο και να αντικατασταθεί με κάποιο από τα καταπονημένα οχήματα του ΕΚΑΒ που έχουν γράψει εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και χαλάνε κάθε τρεις και λίγο. Η τοπική αυτοδιοίκηση και οι υπεύθυνοι του κέντρου υγείας Αργαλαστής μπαίνουν μπροστά σε αυτόν τον αγώνα με αποφασιστικότητα, έχοντας μαζί τους το σύνολο της τοπικής κοινωνίας, η οποία γνωρίζει ότι αν υποχωρήσει αυτή τη φορά, τότε οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας που ήδη βρίσκονται σε οριακό σημείο θα υποβαθμιστούν ακόμη περισσότερο.

Η περιοχή όπως και οι υπόλοιπες, όπου λειτουργούν κέντρα υγείας, αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα στελέχωσης ακόμη και των βασικών υπηρεσιών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές δεν επαρκούν, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, ενώ τα κενά στις βάρδιες των οδηγών ασθενοφόρων αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Και αυτό όπου υπάρχουν οδηγοί και δεν αναγκάζονται οι ίδιοι οι κάτοικοι ή ακόμη και οι αιρετοί να κάνουν τους οδηγούς των ασθενοφόρων. Σε αυτό λοιπόν το θλιβερό καθεστώς έρχεται η πολιτεία να δώσει ένα ακόμη χτύπημα, υποβαθμίζοντας κι άλλο την πρωτοβάθμια υγεία προκειμένου να καλύψει την ανεπάρκεια της στην επίλυση βασικών προβλημάτων. Γι’ αυτό και οι τοπικές κοινωνίες παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους. Γι’ αυτό και η κινητοποίηση της Δευτέρας στο Κ.Υ. Αργαλαστής αποκτά ξεχωριστή σημασία.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου