Η υποβάθμιση του ΕΚΑΒ συνεχίζεται

η-υποβάθμιση-του-εκαβ-συνεχίζεται-680931

Δυστυχώς παρατηρείται μια ανησυχητική κλιμάκωση στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων με αρνητικό πρόσημο για τους πολίτες.

Ανεξάντλητη είναι η φαντασία και η ευρηματικότητα των κυβερνώντων στην προσπάθεια τους να υποβαθμίσουν δημόσιες υπηρεσίες με μείζονα χαρακτήρα. Η τελευταία τροπολογία σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, αναφορικά στη συνεργασία του ΕΚΑΒ με αεροπορικές εταιρίες για τη διακομιδή ασθενών και με ιδιώτες στο χώρο της υγείας για τη μεταφορά με τα δικά τους ασθενοφόρα ασθενών, οι οποίοι χρήζουν άμεσης φροντίδας, επιβεβαιώνει τη στόχευση της πολιτείας για περαιτέρω υποβάθμιση των δημοσίων δομών υγείας και βεβαίως για το «πάγωμα» των προσλήψεων που περιμένουν οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ. Σχεδόν τρεις χιλιάδες διασώστες που έχουν αποφοιτήσει τα τελευταία χρόνια από τη σχολή του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας και γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν σε ένα έκτακτο περιστατικό, περιμένουν να προσληφθούν και να ενισχύσουν τις δομές του ΕΚΑΒ ανά τη χώρα που βρίσκονται λίγο πριν την κατάρρευση.

Αντί για αυτό όμως παρατηρούμε ότι η ηγεσία του υπουργείου υγείας αναζητά τρόπους προκειμένου να αποφύγει τις προσλήψεις και παράλληλα να ανοίξει τις πόρτες στους ιδιώτες, προσφέροντάς τους τις βασικές αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ, δηλαδή τις αεροδιακομιδές και τις μεταφορές ασθενών με ιδιωτικά ασθενοφόρα. Αυτή η τροπολογία που προκαλεί έντονες αντιδράσεις στις τάξεις των εργαζομένων, οι οποίοι απάντησαν ήδη με εξάωρη στάση εργασίας, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά αποφάσεων της κεντρικής εξουσίας που αποδυναμώνουν περαιτέρω μια από τις σημαντικότερες δομές του δημόσιου συστήματος υγείας. Σε τοπικό επίπεδο βρισκόμαστε εν αναμονή της κατάργησης του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΚΑΒ Βόλου και τη μεταφορά του στη Λάρισα, ενώ είναι σε πλήρη εξέλιξη ο σχεδιασμός να παρθούν πίσω από τα κέντρα υγείας τα καινούργια ασθενοφόρα που αποκτήθηκαν μέσω ΕΣΠΑ και να παραχωρηθούν στο ΕΚΑΒ, ώστε να αντικατασταθούν τα δικά του γηρασμένα οχήματα.

Παρά τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, αυτός ο σχεδιασμός προχώρα και την ίδια στιγμή παρατηρείται μια ανησυχητική κλιμάκωση στη λήψη κυβερνητικών αποφάσεων με αρνητικό πρόσημο για τους πολίτες. Οι ιδιώτες είναι σίγουρο ότι θα επωφεληθούν από την επίμαχη τροπολογία για τις αεροδιακομιδές και τις μεταφορές ασθενών με ιδιωτικά μέσα. Οι πολίτες όμως είναι σίγουρο ότι θα βγουν κερδισμένοι; Το μόνο σίγουρο είναι πως δημόσιες δομές όπως το ΕΚΑΒ που χρήζουν στήριξης και αναβάθμισης, διαρκώς τίθενται στο περιθώριο με γνώμονα την περικοπή δαπανών που στην προκειμένη περίπτωση κάθε άλλο παρά βέβαιο είναι ότι θα επιτευχθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου