Η ώρα του λογαριασμού

η-ώρα-του-λογαριασμού-823797

Οι βόμβες στην αγορά αρχίζουν και σκάνε η μια μετά την άλλη, στα χέρια της συγκυβέρνησης. Μέσα σε λίγους μήνες έβαλαν λουκέτο μια μεγάλη αλυσίδα ηλεκτρικών ειδών, ένα ιστορικό ξενοδοχείο και μια εταιρεία σεκιούριτι που απασχολούσε 800 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή με λουκέτο απειλείται η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη χώρα, η «Μαρινόπουλος», που αν δεν γλιτώσει την πτώχευση θα αποτελέσει, όπως εκτιμούν έγκυροι οικονομικοί αναλυτές την ελληνική Lehmans Brothers καθώς το άνοιγμά της στην εγχώρια αγορά μπορεί να ξεπερνά και τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ! Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι όσο δε λαμβάνονται μέτρα για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, τόσο θα διογκώνονται τα αδιέξοδα στον ιδιωτικό τομέα και θα χάνουν τη δουλειά τους χιλιάδες εργαζόμενοι. Από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν, χάθηκαν σχεδόν 2.000 θέσεις εργασίας, ενώ αν κλείσει και ο «Μαρινόπουλος» θα χαθούν με συνοπτικές διαδικασίες πάνω από 20.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης, καθώς οι προμηθευτές της μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ δύσκολα θα καταφέρουν να επιβιώσουν. Οι δε εργαζόμενοι σε περίπτωση πτώχευσης, θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο αφού δεν θα πάρουν ούτε αποζημιώσεις, ούτε απολύσεις για να ενταχθούν στο ταμείο ανεργίας.

Ενώ λοιπόν καταγράφονται αυτές οι δραματικές εξελίξεις παρατηρείται μια παροιμιώδη αδράνεια και μια εγκληματική ολιγωρία της κυβέρνησης να παρέμβει και να αποτρέψει το μεγαλύτερο κανόνι στην ιστορία του λιανεμπορίου στη χώρα μας. Νομοθετικές πρωτοβουλίες που έπρεπε να είχαν αναληφθεί για την εξασφάλιση ρευστότητας στην αγορά, κατέληξαν στον Καιάδα των αδιέξοδων διαπραγματεύσεων με τους δανειστές το περασμένο καλοκαίρι. Στη συνέχεια ήρθαν το δημοψήφισμα, τα capital controls και η ολοκληρωτική διάψευση των ελπίδων των πολιτών ότι θα αλλάξει προς το καλύτερο η εφιαλτική καθημερινότητά τους. Τα πράγματα χειροτέρεψαν, η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα επιδεινώθηκε και με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την εφαρμογή των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές έφτασε η ώρα του ακριβού λογαριασμού.

Οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν στο επίκεντρο αυτών των εξελίξεων παραδίδουν πλέον η μια μετά την άλλη το «πνεύμα» τους και οδηγούν στην ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή ψάχνονται στο υπουργείο Ανάπτυξης για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός πλαισίου πολιτικών ανάτασης του ιδιωτικού τομέα που ψυχορραγεί. Με αυτά τα δεδομένα τα κανόνια θα συνεχίσουν να σκάνε, οι άνθρωποι που θα χάνουν τις δουλειές τους θα πολλαπλασιάζονται και τα κυβερνητικά στελέχη θα προσπαθούν να μας πείσουν ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια και έρχεται η ανάπτυξη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου