Γιώργος Λαμπράκης: Επικίνδυνα ανεπαρκείς, προκλητικά ανεύθυνοι

γιώργος-λαμπράκης-επικίνδυνα-ανεπαρ-193187

Ενα επιπλέον κίνητρο στους αγρότες που βράζουν από αγανάκτηση και ετοιμάζονται μετά από τις γιορτές να παραλύσουν τη χώρα με τις κινητοποιήσεις τους, έδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Αντί για τις αναμενόμενες οικονομικές ενισχύσεις, χιλιάδες άνθρωποι που ζουν από την καλλιέργεια της γης, διαπίστωσαν ότι στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς δεν έχει μπει ούτε ένα ευρώ. Για πρώτη φορά παρουσιάζεται φέτος αυτή η απερίγραπτη κατάσταση που έχει κάνει έξω φρενών τους αγρότες και έχει φέρει στα πρόθυρα νευρικής κρίσης τις υπηρεσίες των κατά τόπους αγροτικών συνεταιρισμών. Στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων προσέρχονται καθημερινά δεκάδες ίσως και εκατοντάδες αγανακτισμένοι αγρότες, οι οποίοι έμειναν με άδεια χέρια και διαπίστωσαν ότι ήταν κενές περιεχομένου οι μέχρι πρότινος διαβεβαιώσεις ότι θα καταβληθεί πριν τις γιορτές η απολύτως απαραίτητη για τον αγροτικό κόσμο οικονομική ενίσχυση.

Στον ΟΠΕΚΕΠΕ και το αρμόδιο υπουργείο τα έκαναν θάλασσα καθώς το σύστημα ποτέ δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στα δεδομένα της νέας ΚΑΠ. Αποτέλεσμα είναι να προκύπτουν επικαλύψεις αγροτικών εκτάσεων, ενώ πολλά χωράφια φαίνονται να είναι χωροθετημένα μέσα σε δασικές εκτάσεις. Αυτό το απόλυτο αλαλούμ θα επιχειρήσουν να αντιμετωπίσουν οι κατά τόπους αγροτικοί συνεταιρισμοί με τον περιορισμένο αριθμό προσωπικού και την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή που διαθέτουν. Η πλημμυρίδα των ενστάσεων που αναμένεται να υποβληθούν, θα οδηγήσει σε πολύμηνες καθυστερήσεις έτσι ώστε να καταβληθούν στους δικαιούχους τα μικροποσά των ενισχύσεων. Γιατί στην περίπτωση των καλλιεργητών του Πηλίου μιλάμε για ποσά λίγων 100άδων ευρώ, τα οποία ωστόσο είναι πολύτιμα για τους δικαιούχους τους. Μπορεί οι αρμόδιες υπηρεσίες να τα έκαναν μαντάρα με ελαφρά την καρδία ωστόσο οι οικογένειες που θα στερηθούν τις οικονομικές ενισχύσεις των 200 και 300 ευρώ θα δυσκολευτούν πολύ ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Το μόνο σίγουρο είναι πως ο αγροτικός κόσμος δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο μια ανάλγητη κυβέρνηση που από τη μια του υπόσχεται πράγματα και θάματα και από την άλλη ετοιμάζεται να τον φορολογήσει ανελέητα, αλλά και ένα σύστημα υπηρεσιών που υπάγονται στη αρμοδιότητα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και προκαλούν με τον τρόπο λειτουργίας τους τεράστια προβλήματα στους αγρότες. Κατά συνέπεια, ο δρόμος του αγώνα αποτελεί αυτονόητη επιλογή, αν όχι υποχρέωση για τον κλάδο των αγροτών. Στα μπλόκα που θα στηθούν ανά τη χώρα μετά τις 10 Ιανουαρίου θα υπάρχει ένας επιπλέον λόγος για την ενδυνάμωσή τους, από τη στιγμή που η πολιτεία δεν είναι ικανή να καταβάλει στους δικαιούχους τις επιδοτήσεις που λάμβαναν χωρίς προβλήματα τόσα χρόνια. Αντίθετα, ενώ προσπαθεί να καταργήσει αυτονόητα δικαιώματα του αγροτικού κόσμου, προωθεί σχεδιασμούς που θα δώσουν τη χαριστική βολή σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Με ανάλογες πρακτικές το μόνο που θα καταφέρουν στο κυβερνητικό επιτελείο θα είναι να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη λαϊκή αγανάκτηση και να ενδυναμώσουν το αγωνιστικό φρόνημα των αγροτών, που έχουν χορτάσει κοροϊδία και ψεύτικες υποσχέσεις τόσα χρόνια. Οι επερχόμενες κινητοποιήσεις λαμβάνουν μορφή αγώνα επιβίωσης και σε ανάλογες περιπτώσεις όταν αυτός που αγωνίζεται δεν έχει τίποτα άλλο να χάσει, μετατρέπεται σε άγριο θηρίο και παλεύει μέχρι τελικής πτώσης. Η κυβερνητική πλευρά έχει αντίστοιχες αντοχές ή η ισχνή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία θα εξαϋλωθεί προτού καν σχηματιστούν στις εθνικές οδούς τα πρώτα αγροτικά μπλόκα;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου