Γιώργος Λαμπράκης: Οριακές καταστάσεις

γιώργος-λαμπράκης-οριακές-καταστάσε-287958

Την κορυφή του παγόβουνου των εκρηκτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας και στη Μαγνησία, αποτελεί η υπόθεση του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς όπου λόγω ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό δεν θα καλύπτονται πλέον οι εφημερίες και τις 30 ημέρες του μήνα. Ο διευθυντής του κέντρου φρόντισε πάντως να ενημερώσει όχι μόνο την αρμόδια αρχή, δηλαδή τη 5η Υγειονομική Περιφέρεια που είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει είναι ένα και το αυτό, αλλά και τις εισαγγελικές αρχές. Ζητείται μάλιστα η παρέμβαση του εισαγγελέα για τον καθορισμό του προγράμματος εφημεριών καθώς τις 10 ημέρες του μήνα που δεν θα υπάρχει στο εξής γιατρός για να καλύψει τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής, κάποιος θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη σε περίπτωση που προκύψουν δυσάρεστες καταστάσεις. Το συγκεκριμένο πρόβλημα στο κέντρο Υγείας της Ζαγοράς, το οποίο καλύπτει μια τεράστια ορεινή περιοχή, είναι ενδεικτικό της απελπιστικής εικόνας που παρουσιάζουν όλα σχεδόν τα κέντρα υγείας του νομού, όπου οι ελλείψεις και η εγκατάλειψη από την πλευρά της πολιτείας απειλούν να τινάξουν στον αέρα ένα έτσι και αλλιώς ετοιμόρροπο οικοδόμημα.

Τα προβλήματα έχουν μετατραπεί σε ένα τεράστιο κουβάρι που όλο μεγαλώνει και μπερδεύεται ακόμη περισσότερο. Οι γιατροί είναι απλήρωτοι σε ό,τι αφορά τις εφημερίες τους από τις αρχές του 2015. Εχουν προχωρήσει μάλιστα και σε επίσχεση εργασίας κατά της 5ης ΥΠΕ, θέλοντας να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους. Οι βάρδιες των οδηγών στα ασθενοφόρα, στην ουσία δεν καλύπτονται από τη στιγμή που όταν ο ένας παίρνει άδεια, ή αρρωσταίνει, η θέση παραμένει κενή. Τα αναλώσιμα και η καθαριότητα καλύπτονται είτε από προσφορές, είτε από εθελοντική εργασία, είτε από το φιλότιμο δήμων όπως αυτός του Αλμυρού που πληρώνει μέχρι και τα σέρβις των ασθενοφόρων. Ομως αυτή η οριακή κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο μη περαιτέρω. Δεν είμαστε μακριά από την ημέρα που θα χαθούν ανθρώπινες ζωές, λόγω των συγκεκριμένων ελλείψεων.

Η παρέμβαση του διευθυντή του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς αποτελεί στην ουσία μια κραυγή αγωνίας για την απελπιστική κατάσταση που αντιμετωπίζει και όχι μια απόπειρα να αποποιηθεί των ευθυνών του σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες προβλέψεις όσων σήμερα χτυπάνε καμπανάκια κινδύνου. Για παράδειγμα, ο ένας και μοναδικός γιατρός του κέντρου υγείας στην Αλόννησο καλύπτει μόνος του το σύνολο των εφημεριών ολόκληρο το μήνα, τα τελευταία τρία χρόνια! Προφανώς είναι κάτοχος ενός ακόμη αρνητικού ρεκόρ σαν αυτά που κατέχει η χώρα μας σε κάθε τομέα του δημόσιου συστήματος λειτουργίας. Το τραγικό της υπόθεσης είναι πως κανείς από αυτούς που έχουν τις σχετικές ευθύνες δεν δείχνει να αντιδρά για την απελπιστική κατάσταση στη δημόσια υγεία. Κάποιοι μάλιστα που μας είχαν συνηθίσει σε παρεμβάσεις διαπιστωτικού χαρακτήρα, έπαψαν τους τελευταίους μήνες να κάνουν ακόμη και διαπιστώσεις. Καμιά κίνηση για να αμβλυνθούν τα προβλήματα, καμία αντίδραση από την επίσημη πολιτεία για άρση του σημερινού αδιεξόδου. Και να σκεφτείτε ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο του Βόλου αντί για 25, έχουν απομείνει τέσσερις τραπεζοκόμοι, ενώ στα τέλη του χρόνου λήγουν οι συμβάσεις 20 επικουρικών γιατρών. Η αποχώρησή τους από το «Αχιλλοπούλειο» θα σημάνει αυτομάτως την αναστολή λειτουργίας ή τη υπολειτουργία κλινικών και τμημάτων του ιδρύματος. Εκτός και αν στο μεταξύ γίνει κάποιο θαύμα και η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δείξει ότι έχει αντανακλαστικά και μπορεί να ανταποκριθεί στις αυτονόητες υποχρεώσεις της.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου