Γιώργος Λαμπράκης: Η ώρα της κρίσης για την Κάρλα

γιώργος-λαμπράκης-η-ώρα-της-κρίσης-για-386528

Η περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας μπορεί να μην ανησυχεί για τις άμεσες επιπτώσεις στον εμπλουτισμό της λίμνης Κάρλας με νερό από τον Πηνειό, εξαιτίας της απόφασης του ΤΟΕΒ Πηνειού να κλείσει τις στρόφιγγες τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου λόγω των αυξημένων αναγκών άρδευσης των καλλιεργειών του θεσσαλικού κάμπου, ωστόσο αυτό το γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο τα ζητήματα ολοκλήρωσης των εργολαβιών που εκκρεμούν, έτσι ώστε το έργο να γίνει περιβαλλοντικά αυτόνομο. Διότι αν είχαν ολοκληρωθεί εγκαίρως οι εκκρεμότητες σε σειρά εργολαβιών, αναφορικά σε αντλιοστάσια και μικρά φράγματα, δεν θα υπήρχε σήμερα ο παραμικρός κίνδυνος να πάει στράφι η προσπάθεια που έγινε από το Φεβρουάριο από την περιφέρεια Θεσσαλίας να εμπλουτίσει με νερό τη λίμνη.

Τότε η κατάσταση είχε φτάσει σε οριακό σημείο, καθώς ο ταμιευτήρας δεν είχε δεχθεί νερό για σχεδόν τρία ολόκληρα χρόνια. Η στάθμη της λίμνης είχε υποχωρήσει δραματικά, ενώ το εμβαδόν της είχε συρρικνωθεί σε αντίστοιχο βαθμό. Με την αποφασιστικότητα της περιφέρειας και τις πιέσεις των οικολογικών οργανώσεων, οι στρόφιγγες άνοιξαν και το νερό από τον Πηνειό άρχισε να πέφτει στον ταμιευτήρα, με εντυπωσιακά αποτελέσματα μέσα σε λίγους μόλις μήνες.

Ήδη έχουν πέσει στη λίμνη τριάντα εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Η εικόνα της άλλαξε και η πανίδα εμπλουτίστηκε με σπάνια είδη πουλιών. Μάλιστα, οι πρώτες εντυπωσιακές φωτογραφίες έκαναν το γύρο της χώρα και όχι μόνο, γεμίζοντας αισιοδοξία όσους αγωνιούσαν και συνεχίζουν να αγωνιούν για το μέλλον του κορυφαίου περιβαλλοντικού έργου της Ευρώπης.

Η απόφαση του ΤΟΕΒ να διακόψει μέχρι τον Οκτώβριο τη διοχέτευση νερού από τον Πηνειό, έρχεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη χρονική συγκυρία. Το σύνολο των εργολαβιών γύρω από την Κάρλα έχουν σταματήσει, όπως άλλωστε και όλα τα δημόσια έργα στη χώρα μας. Εδώ και ένα τρίμηνο δεν κουνιέται φύλλο, ενώ μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στην αγορά η κατάσταση έγινε ακόμη πιο δύσκολη.

Την ίδια στιγμή, οι τοπικοί φορείς που έχουν την ευθύνη για την εξέλιξη και την έγκαιρη ολοκλήρωση των έργων στην Κάρλα καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα δεδομένα, τα οποία δημιουργεί η επίσκεψη στο έργο, στα τέλη Σεπτεμβρίου, των Ευρωπαίων αξιωματούχων που θα επιθεωρήσουν την πορεία των εργασιών και θα αποφασίσουν αν και σε πιο βαθμό ο προγραμματισμός εξελίσσεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Τον επόμενο μήνα λοιπόν αν δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές στην οικονομική κατάσταση της χώρας, οι Ευρωπαίοι ελεγκτές είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα απογοητευτικό θέαμα, τόσο από πλευράς ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων που εκκρεμούν, όσο και από την γενικότερη εικόνα της λίμνης όπου θα έχει σταματήσει ο εμπλουτισμός της με νερό.

Κάνεις δεν θέλει να σκεφτεί τις συνέπειες για τη χώρα μας, αλλά πολύ περισσότερο για το έργο και το περιβάλλον από μια ενδεχόμενη αρνητική έκθεση των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ας μη γελιόμαστε, παρά τη μεγάλη απόσταση έχουν πάντα στραμμένο το βλέμμα τους σε ένα έργο που κόστισε μέχρι σήμερα σχεδόν 300 εκατομμύρια ευρώ!

Σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στην ολοκλήρωση των έργων οι οποίες εκκρεμούν, τότε ο σχεδιασμός να επιλύσει η Θεσσαλία το εκρηκτικό πρόβλημα άρδευσης και ύδρευσης που αντιμετωπίζει, θα τιναχτεί στον αέρα και την ίδια στιγμή η χώρα μας θα κληθεί να επιστρέψει ένα τεράστιο χρηματικό ποσό το οποίο προφανώς δεν υπάρχει στα δημόσια ταμεία.

Ο γρίφος που καλείται να λύσει η περιφέρεια μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι εξαιρετικά περίπλοκος, ενώ εκτός από προσεκτικούς χειρισμούς απαιτούνται και συγχρονισμένες ενέργειες από την πλευρά των συναρμόδιων υπουργείων. Μέχρι σήμερα η στάση τους είναι απογοητευτική. Δυστυχώς τα περιθώρια διορθωτικών κινήσεων έχουν γίνει πλέον ασφυκτικά και ο χρόνος μετρά αντίστροφα εις βάρος μας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου