Γρηγόρης Καρταπάνης: ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΒΟΛΟ, ΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ‘30 (μέρος β’)

γρηγόρης-καρταπάνης-αγωνεσ-κυπελλου-655562

Α’ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ

Το κύπελλο Ελλάδος επαναδιεξάγεται την περίοδο 1938-39(1) με αρκετές αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του. Οι σύλλογοι των διαφόρων Ενώσεων δηλώνουν την συμμετοχή τους που είναι προαιρετική και οι κατά τόπους κυπελλούχοι θα συνεχίσουν στην επόμενη φάση σε μεταξύ τους αγώνες,για την ανάδειξη του τελικού νικητή.

Συνολικά δήλωσαν συμμετοχή 73 σωματεία από οκτώ ενώσεις : Αθήνας, Πειραιά, Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης), Πατρών, Κρήτης, Θεσσαλίας –Ευβοίας, Δράμας, και Καβάλας. Οι οκτώ κυπελλούχοι αυτών των ενώσεων, μαζί με τις 8 καλύτερες ομάδες των τριών ‘’μεγάλων΄΄ ενώσεων (που περνούσαν χωρίς αγώνες τη πρώτη, τοπική φάση) συγκροτούσαν τη φάση των 16 για την ανάδειξη πλέον του κυπελλούχου Ελλάδος.

Η πρακτική αυτή είχε τη σκοπιμότητά της. Στις τρείς ισχυρότερες Ενώσεις (Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) δεν συμμετείχαν εξαρχής οι γνωστές δυνατές ομάδες (Παναθηναικός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός, Εθνικός, Άρης, ΠΑΟΚ, Ηρακλής,και κάποια ακόμη) αφ’ ενός για να μην αλληλοεξωντοθούν και αφετέρου να αναδειχθεί τοπικός κυπελλούχος, ένας από τους δευτερεύοντες συλλόγους. Εννοείται ότι για την ημιτελική φάση των οκτώ το προβάδισμα είχαν τα παραπάνω ισχυρότερα σωματεία. Οι συναντήσεις όλες εξακολουθούσαν να διεξάγονται με το σύστημα νοκ- αουτ.

Ο κυπελλούχος της ΕΠΣΘ θα συναντιόνταν με εκείνον της ΕΠΣ Ευβοίας και ο νικητής θα περνούσε στη πανελλήνια φάση των 16, όπως τουλάχιστον διευκρινίζεται στη προκήρυξη του θεσμού της περιόδου 1938-39. Από το Βόλο δήλωσαν συμμετοχή όλα τα σωματεία,εκτός του Ηρακλή και του Απόλλωνα – άγνωστο γιατί- και η τοπική Ένωση δήλωσε τις συμμετοχές στην ΕΠΟ στις 30-9-1938.

Οι συναντήσεις όμως ξεκίνησαν με τη κουτσουρεμένη προημιτελική φάση, ένα μήνα αργότερα και με τη συνάντηση Οδυσσεύς – ΠΑΕΚ 2-1 (1-1). Ο άλλος προημιτελικός διεξήχθη στο τέλος Νοεμβρίου, όπου ο Ολυμπιακός συνέτριψε τον “γεννήτορά” του Κένταυρο με 5-1. Νίκη και Κεραυνός προκρίθηκαν άνευ αγώνα. Η αραιή διεξαγωγή των συναντήσεων του κυπέλου, πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχαν ενδιάμεσα και άλλοι αγώνες, τα Ικάρια, υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας(2).

Το πρωτάθλημα αρχίζει το Δεκέμβριο(3),προτού ολοκληρωθεί το κύπελλο, το οποίο συνεχίζεται με τους ημιτελικούς τις ημέρες των Χριστουγέννων – Πρωτοχρονιάς. Νίκη και Ολυμπιακός, προκρίνονται για τον τελικό αφού επικράτησαν αντιστοίχως των αντιπάλων τους Κεραυνό και Οδυσσέα με 3-1 και 3-0 (27-12-38).

Η συνάντηση του τελικού, όπου θα αναμετριόνταν οι δύο κατά γενική ομολογία, ισχυρότεροι σύλλογοι – η Νίκη παλιά παραδοσιακή δύναμη και ο νεοφώτιστος Ολυμπιακός που έδειχνε ικανός να πρωταγωνιστήσει – πήρε πανηγυρικό χαρακτήρα, προσήλθε αθηναίος διαιτητής,ενώ παρευρίσκονταν και ο εκπρόσωπος της ΕΠΟ, Ησαΐας. Πιθανότατα μέτρησε η εμπειρία της Νίκης και η προσφυγική ομάδα επικράτησε καθαρά με 4-1, απέναντι στον αντίπαλο που παρουσιάστηκε κατώτερος από προηγούμενες συναντήσεις.

Η Νίκη ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια κυπέλλου Θεσσαλίας και θα συμμετείχε στη πανελλήνια φάση για την ανάδειξη του κυπελλούχου Ελλάδος. Δεν πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις ούτε με ομάδα άλλης θεσσαλικής πόλης, αλλά ούτε και της Ευβοίας, όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί – άγνωστο για ποιο λόγο. Στους 16 κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον ισχυρό Εθνικό Πειραιώς, στη Νέα Ιωνία, στον πρώτο επίσημο αγώνα τοπικού συλλόγου με άλλο του ‘’κέντρου’’. Η συνάντηση ορίστηκε για τις 19-2-39 και όπως ήταν αναμενόμενο δόθηκε ιδιαίτερη δημοσιότητα αφού αποτελούσε πρωτοφανές ποδοσφαιρικό γεγονός.

Ο τοπικός τύπος αφιερώνει εκτενή ρεπορτάζ, τόσο πριν, όσο και μετά τον αγώνα και κατά τη περιγραφή του. Η Νίκη στάθηκε σαν ίσιος προς ίσιο απέναντι στον ισχυρό αντίπαλό της, ενώ έφερε το παιχνίδι στην παράταση(1-1) για να λυγίσει μόλις τρία λεπτά προτού τη λήξη του πρόσθετου χρόνου με 1-2. Οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες του Εθνικού, όπως και ο διαιτητής με τους εκπροσώπους της ΕΠΟ εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για τη τοπική ομάδα και τη ποιότητα του Βολιώτικου ποδοσφαίρου.(4)

 

Β’ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΟΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

Την περίοδο του 39-40 οι συναντήσεις του κυπέλλου ξεκινούν στις 19-11-1939 κι ενώ ήδη έχει διακοπεί το πρωτάθλημα με αφορμή διαφωνίες των σωματείων με την ΕΠΣΘ για την διανομή των εσόδων από τους αγώνες (5).

Στην προημιτελική φάση όπου συμμετείχαν και οι οκτώ ομάδες του Βόλου έχουμε τα αποτελέσματα : Κένταυρος – ΠΑΕΚ 2-0, Ηρακλής – Οδυσσεύς 5-1. Δεν σημειώνεται η συνάντηση Ολυμπιακού Κεραυνού και η πρόκριση του πρώτου αποδεικνύεται από τη συμμετοχή του στην επόμενη φάση. Ο τέταρτος αγώνας που έγινε αργότερα 13-12, κρίθηκε τελικά στα χαρτιά.

Ο Απόλλων επιβλήθηκε της νίκης με 2-1 αλλά η ηττηθείσα κατέθεσε ένσταση και το ματς κατακυρώθηκε υπέρ της. (6)

Τα ζευγάρια των ημιτελικών ήταν : Νίκη – Κένταυρος και Ολυμπιακός – Ηρακλής.

Το ισχυρό δίδυμο της πόλης επικράτησε των αντιπάλων του,που ανήκαν στην β κατηγορία, με ευρέα σκορ 6-3 και 9-1 αντίστοιχα στις 14-1-1940.

Στον τελικό που διεξήχθη στο γήπεδο της Νίκης, ο Ολυμπιακός επικράτησε καθαρά της γηπεδούχου με 2-0, επιβεβαιώνοντας πως επρόκειτο να πρωταγωνιστήσει στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του Βόλου και όχι μόνο.

Ο Ολυμπιακός, ως κυπελλούχος Βόλου προκρίθηκε στη τελική φάση του θεσμού για τη διεκδίκηση του Κυπέλλου Ελλάδος, όπου συμμετείχαν πάλι οι οκτώ κορυφαίες ομάδες Αθηνών – Πειραιά – Θεσσαλονίκης, οι τρείς κυπελλούχοι αυτών των ενώσεων και εκείνοι από την περιφέρεια : Θεσσαλίας, Πατρών, Κρήτης, Σερρών, Δράμας.

Η κλήρωση μόνο ως βατή δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί για τον Ολυμπιακό, αφού θα αντιμετώπιζε, εντός έδρας – στο γήπεδο της Νίκης – τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Το γεγονός επισημαίνεται ως ξεχωριστό για το τοπικό ποδόσφαιρο, καθώς η συνάντηση αυτή αποτελεί κριτήριο για την ποιότητα και το επίπεδο του αθλήματος στο Βόλο.

Τα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου σημειώνουν : «Ο μέγας ποδοσφαιρικός αγών» και προτρέπουν το φίλαθλο κοινό να σπεύσει στο γήπεδο (7). Πράγματι η κοσμοσυρροή είναι αναμενόμενη στη δεύτερη ετούτη επίσημη συνάντηση βολιώτικης ομάδας με κάποια εκ των ισχυρών συλλόγων Αθήνας –Θεσσαλονίκης, έπειτα από την περσινή, πάλι για τη φάση των 16 του κυπέλλου Ελλάδος, μεταξύ Νίκης και Εθνικού Π. Η νίκη της βολιώτικης ομάδας είναι πανηγυρική, καθώς επικρατεί του ισχυρού αντιπάλου της με 3-1.

Οι τίτλοι των τοπικών εφημερίδων θριαμβευτικοί και πηχιαίοι συνοδεύονται από εκτενή, με γλαφυρή περιγραφή του αγώνα, ρεπορτάζ: «Ένας ακόμη θρίαμβος του ποδοσφαίρου μας. Προ της ορμής και της μαχητικότητος της ενδεκάδος του Ολυμπιακού, η ισχυρά ομάς του Ηρακλέους Θεσσαλονίκης, υπέκυψεν με 3-1 (1-1)»

Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι καταγράφεται μοιρασμένο, με τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει ως ίσιος τον Ηρακλή, κάτι που διαφαίνεται και από το αποτέλεσμα (14’ Νάνος 1-0, 27’ Κίτσιος) αλλά και από τις φάσεις που σημειώθηκαν.

Στο β΄ημίχρονο όμως ο Ολυμπιακός ανέβαλε πρωτοβουλία, περιορίζοντας σε αμυντικό κυρίως ρόλο του Ηρακλή και χάνει ευκαιρίες, ώσπου στο 80’ ο Μπάγιος με κεφαλιά σε σέντρα του Βογιατζή επιτυγχάνει το 2-1. Για να ακολουθήσει στο 87’ και το 3-1 με τον Μαλαβέτα από πάσα του Νάνου.

Ο πρωτοφανής θρίαμβος προβάλλεται ανάλογα (7), αφού πρόκειται για τη σημαντικότερη ως τότε διάκριση του Βολιώτικου ποδοσφαίρου. Ο Ολυμπιακός προκρίθηκε στην προημιτελική φάση του Κυπέλλου και είναι η πρώτη και μοναδική ομάδα της επαρχίας που έφτασε στους 8 του θεσμού προπολεμικά. :

Για τη φάση των 16 είχαμε τις εξής συναντήσεις :

Ολυμπιακός Β. – Ηρακλής 3-1

Ολυμπιακός Π. – ΜΕΝΤ. Θ. 4-2

ΑΕΚ –Προοδευτική 5-1

Παναθηναϊκός –Ηρακλής Σερρών 6-1

Εθνικός Π. –Ολυμπιακός Πατρών 2-1

ΠΑΟΚ –Ένωσις Παγκρατίου 3-0

Η συνάντηση Αρης θ.- Δόξα Δράμας έληξε ισόπαλη και στον επαναληπτικό επικράτησε ο πρώτος, αφού τον συναντούμε στην επόμενη φάση. Ακόμη δεν αναφέρεται στο τοπικό τύπο το όγδοο ματς ανάμεσα στον Απόλλωνα Αθ. και ομάδα της Κρήτης, όπου προκρίθηκε η « ελαφρά Ταξιαρχία»

Η επόμενη κλήρωση, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, υπήρξε δύσκολη, αν και υπήρχε περίπτωση για εντός έδρας αγώνα με πιο αντιμετωπίσιμο αντίπαλο. Απένταντι όμως στη νταμπλούχο 1938-39 ΑΕΚ μέσα στη Νέα Φιλαδέλφεια δεν υπήρχαν ελπίδες, πέρα από μια αξιοπρεπή εμφάνιση, που τελικά και αυτή δεν ήρθε.

Η αποστολή ταξίδεψε στην Αθήνα σιδηροδρομικώς, μαζί με εκδρομείς της Εργατικής Εστίας και αρκετές εκατοντάδες βολιωτών φιλάθλων που παρέα με τους παρεπιδημούντες στην πρωτεύουσα δημιούργησαν μια πολυπληθή κι ενθουσιώδη «κερκίδα» στο γήπεδο της ΑΕΚ. Ατυχώς όμως η εμφάνιση της βολιώτικης ομάδας σ ‘ένα τόσο δύσκολο ματς, υπήρξε κατώτερη του αναμενόμενου με συνακόλουθη τη βαριά ήττα.

Η ΑΕΚ, νταμπλούχος της περασμένης περιόδου, διέθετε ορισμένους από τους κορυφαίους άσσους της εποχής (Μαρόπουλος, Τζανέτης, Δελαβινιάς, Γάσπαρης κ.α) και ίσως ήταν κορυφαίο ποδόσφαιρικό σωματείο τα τελευταία προπολεμικά χρόνια. Γι αυτό και η ήττα ήταν φυσιολογική, θα μπορούσε όμως να έχει μικρότερη έκταση, έπειτα από μια καλή εμφάνιση.

Το α΄ ημίχρονο έληξε 2-0 με δύο κεραυνούς του Μαρόπουλου που «αλώνιζε το γήπεδο». Μάλιστα στο δέυτερο τέρμα κανένας δεν πρόλαβε να δεί τι έγινε ! Ακολούθησαν αλλά τρία τέρματα στην επανάληψη (με Μαρόπουλο, Τζανέτη (2)) για να επιτευχθεί το γκόλ της τιμής στο 81’. (8)

Το ρεπορτάζ των τοπικών εφημερίδων περιγράφουν γλαφυρά τη προημιτελική συνάντηση του κυπέλλου σε εκτενή ρεπορτάζ. Πάντως ο Ολυμπιακός απέδειξε την αξία του (και του βολιώτικου ποδοσφαίρου)4 μέρες αργότερα σε φιλική συνάντηση με τον συνώνυμο του Πειραιά, στο ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου (σημ. Καραϊσκάκη), όπου απέσπασε ισοπαλία 1-1, ισοφαρίστηκε μάλιστα λίγο πρίν από τη λήξη του αγώνα. Πρόκειται για το μοναδικό φιλικό ματς με ομάδα του κέντρου που δεν δόθηκε στο Βόλο.

Την επόμενη περίοδο 1940-41 οι αγώνες κυπέλλου,σε τοπικό επίπεδο, ξεκίνησαν κανονικά και διεξήχθη η συνάντηση Ηρακλή Λαρ- Ηρακλή Β 3-0 (22-10-40) αλλά η κήρυξη του πολέμου διέκοψε κάθε ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Οι αγώνες του θεσμού του ‘’Κυπέλλου Ελλάδος ‘’ αποδεικνύουν επίσης τη σοβαρή και αξιοπρόσεχτη ποδοσφαιρική δραστηριότητα στο Βόλο κατά τη δεκαετία του ΄30. 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

  • Προηγήθηκε, την περίοδο 1937-38, οπότε και ξανάρχισαν τα τοπικά πρωταθλήματα, το Κύπελλο Κοτζιά, με χορηγό – διοργανωτή γνωστό πολιτικό, πρόεδρο της ΕΠΟ τότε κ. Κότζια (κατόπιν Γ.Γ. Αθλητισμού) στέλεχος του Μεταξικού Καθεστώτος που διετέλεσε και Υπουργός περιφέρειας πρωτευούσης. Τον τίτλο είχε κατακτήσει ο Κεραυνός.
  • Επρόκειτο για ποδοσφαιρικά τουρνουά που διοργάνωνε το δικτατορικό καθεστώς και τα έσοδα των αγώνων διατίθονταν υπέρ της Βασιλικής Αεροπορίας. Υπήρχαν αντίστοιχες διοργανώσεις υπέρ των μαθητικών συσσιτίων, της αεράμυνας, της ΕΟΝ κλπ.
  • Κι αυτή τη χρονιά στο τοπικό πρωτάθλημα δεν έλειψαν οι αναταραχές.
  • Ο Εθνικός Π. είχε γνωρίσει και νωρίτερα την δυναμικότητα των βολιώτικων συλλόγων, όταν τα Χριστούγεννα του 1937 είχε κατέλθει στο Βόλο για φιλικούς αγώνες, Στο πρώτο ματς είχε συντρίψει τον Απόλλωνα με 5-1, αλλά στο επόμενο ηττήθηκε από τον νεοσύστατο Ολυμπιακό Β με το βαρύ 4-0, σκόρ που εντυπωσίασε !
  • Εκείνη τη περίοδο σημειώθηκε μεγάλης διάρκειας διακοπή του τοπικού πρωταθλήματος με σοβαρές διαφωνίες των σωματείων με την ΕΠΣΘ σχετικά με οικονομικά ζητήματα
  • Δεν προσδιορίζονται στον τύπο οι λόγοι της απόφασης.
  • Χαρακτηριστικός ο τίτλος της εφ. Ταχυδρόμος : ΄΄ Ενας ακόμη θρίαμβος του ποδοσφαίρου μας – Προ της ορμής και της μαχητικότητος της ενδεκάδος του Ολυμπιακού η ισχυρά ομάς του Ηρακλέους Θεσσαλονίκης υπέκυψεν με 3-1 (1-1)’’
  • Στον Ταχυδρόμο αναφέρεται ως σκόρερ ο Μαλαβέτας, ενώ στη Θεσσαλία ο Νάνος.

 

Από συνάντηση Νίκης – Ολυμπιακού (φωτο Ζημέρη)

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΚΑΡΤΑΠΑΝΗΣ

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου