Γρηγόρης Καρταπάνης: (ΕΠΣΘ) Η ΙΔΡΥΣΗ THΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ(Α΄ΜΕΡΟΣ )

γρηγόρης-καρταπάνης-επσθ-η-ιδρυση-thσ-κ-800436

ΕΝΩΣΗ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Πριν από λίγες εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας (ΕΠΣΘ).

Ο ποδοσφαιρόφιλος κόσμος παρακολούθησε, εκτός από τις προγραμματικές δηλώσεις ή τις άλλες εξαγγελίες και την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο παρατάξεων που διεκδίκησαν την ηγεσία της Ενωσης, τόσο μέσα από τον τοπικό τύπο , όσο και από διάφορα sites στο διαδίκτυο.

Η ένταση που δημιουργήθηκε δεν φαίνεται πως καταλαγιάζει εντελώς, αλλά συνεχίζεται με δηλώσεις και ενστάσεις της ηττημένης πλευράς, ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την επικύρωση του οριακού αποτελέσματος.

ΑΠΟΥΣΙΑ ΑΡΧΕΙΑΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ

Αναζητώντας τις απαρχές και άλλες πτυχές της ποδοσφαιρικής δραστηριότητας στο Βόλο και την ευρύτερη περιοχή, μέσα από δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων κυρίως ,παρατηρείται μια διαχρονική αλληλουχία εντάσεων και αντιπαραθέσεων στο χώρο του αθλήματος.

Η ίδρυση της ΕΠΣΘ τον Ιούνιο του 1929, ως επίσημης διοργανώτριας και εποπτεύουσας αρχής, αναγνωρισμένης από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), δεν επέφερε την πλήρη ομαλότητα και την απρόσκοπη διεξαγωγή των διαφόρων διοργανώσεων.

Αιτίες των συχνών αναταραχών στο νέο, αναπτυσσόμενο άθλημα, υπήρξαν αρκετές, όπως τουλάχιστον τεκμαίρεται από την καταγραφή των γεγονότων. Το άθλημα της ‘’ποδοσφαιρίσεως’’ περνούσε τότε, όπως κάθε τι νεοεμφανιζόμενο, τις λεγόμενες παιδικές ασθένειες.

Η ελλιπής αθλητική νομοθεσία και οι ανολοκλήρωτοι κανονισμοί του αθλήματος ,αλλά και η άγνοια, συνήθως, των εμπλεκόμενων (ποδοσφαιριστών, διαιτητών, παραγόντων, φιλάθλων) για τις διάφορες διατάξεις ,προκαλούσαν μια ρευστή κατάσταση αμφισβητήσεων που επιδεινώνονταν από τις οξύνσεις και αντιπαραθέσεις των σωματείων , εντός και εκτός των γηπέδων.

Εγγενείς αδυναμίες , διοικητική ανεπάρκεια, οικονομικές διαφορές και αγωνιστικές εντάσεις , συνέθεταν ένα σκηνικό που θαρρώ πως δεν διαφέρει σε τίποτα από τη σημερινή κατάσταση που βιώνουμε όσοι λίγο-πολύ εμπλεκόμαστε στο τοπικό ποδόσφαιρο. Η διοργανώτρια αρχή (ΕΠΣΘ), παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των διοικούντων της, στα χρόνια του Μεσοπολέμου, συχνά βάλλεται και αμφισβητείται, με αποτέλεσμα πολλές φορές ,ακόμη και τη διακοπή των τοπικών πρωταθλημάτων.

Ατυχώς το αρχείο της Ε.Π.Σ.Θ. για τα πρώτα, τουλάχιστον, χρόνια της ίδρυσής της, δεν διασώζεται, ώστε να μας παρέχεται πρωτογενές πληροφοριακό υλικό και μάλλον το ίδιο συμβαίνει και με τα αρχεία των σωματείων της εποχής, εκτός από ορισμένα καταστατικά που υπάρχουν στα ΓΑΚ Μαγνησίας, από το αρχείο του Πρωτοδικείου Βόλου.

Αναγκαστικά λοιπόν καταφεύγουμε στα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων που συχνά είναι διεξοδικά, ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά. Ανάμεσα τους επισημαίνονται και κάμποσες ανακοινώσεις και άλλα έγγραφα αποφάσεων της ΕΠΣΘ, που οπωσδήποτε αποτελούν σημαντικά ντοκουμέντα.

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΣΘ

Το πρώτο οργανωμένο πρωτάθλημα στο Βόλο, χρονολογείται κατά την περίοδο 1925-26 με συμμετοχή τεσσάρων ομάδων της πόλης (Κεραυνός, Ο.Ε.Β., Νίκη και Γ.Σ.Β.) και πρωταθλητή την πρώτη.

Τα επόμενα λαμβάνουν «πανθεσσαλικό» χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν και ομάδες της Λάρισας (μία ή δύο συνήθως) κάτι που καταδείχνει την εξάπλωση και ανάπτυξη του αθλήματος, με τις βολιώτικες ομάδες να υπερτερούν και να χρίζονται πρωταθλητές (1926-27, ΟΕΒ, 1927-28, Κεραυνός), αλλά το τέταρτο πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ (1928-29), γεγονός που οδήγησε κάποια από τα υπάρχοντα σωματεία να ιδρύσουν την Ε.Π.Σ.Θ. , καθώς υπήρξε αναστάτωση και διαφωνίες μεταξύ των αγωνιζόμενων συλλόγων.

Αυτά τα πρώτα οργανωμένα αλλά ανεπίσημου χαρακτήρα πρωταθλήματα, όπως και άλλες ποδοσφαιρικές δραστηριότητες, διοργανώνονταν με την πρωτοβουλία των ίδιων των σωματείων και τη συνδρομή του Δήμου Παγασών ή άλλων αρχών και φορέων, δίχως να απουσιάζει και η ιδιωτική , ατομική συμμετοχή χορηγών-φιλάθλων.

Βέβαια τα συμμετέχοντα σωματεία είχαν οργανώσει ένα άτυπο φορέα, υπεύθυνο για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος, αποτελούμενο προφανώς από δικούς τους παράγοντες ή άλλα , κοινής αποδοχής, πρόσωπα, με την υποστήριξη της Δημοτικής αρχής , από την έναρξη του πρώτου πρωταθλήματος ακόμη , στις αρχές του 1926.

Διαβάζουμε στην εφ. Σημαία:

«Η ποδοσφαίρισις εν Θεσσαλία

Τα φίλαθλα Σωματεία του Βόλου, τη πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, κατήρτισαν Επιτροπήν δια την διεξαγωγήν Πανθεσσαλικών Ποδοσφαιρικών Αγώνων εν τη πόλει μας. Η επιτροπή αυτή συνελθούσα προκηρύσσει Ποδοσφαιρικούς αγώνας εις τους οποίους θα παρακληθούν να συμμετάσχουν ποδοσφαιρικές ομάδες απάντων των αναγνωρισμένων Σωματείων της Θεσσαλίας, αι τοιαύται των σχολείων Μέσης Εκπαιδεύσεως και εκ των Στρατιωτικών Σωμάτων. Ο Δήμος Παγασών θέλων να ενισχύση την ωραίαν αυτήν προσπάθειαν, προσέφερεν πολύτιμον επαμειβόμενον έπαθλον δια την πρωταθλήτριαν Θεσσαλικήν Ομάδα Ποδοσφαίρου..

Εν Βόλω τη 28 Ιανουαρίου 1926.

Η διοργανωτική Επιτροπή (31/1/26)

Όπως φαίνεται στην παραπάνω ανακοίνωση , η Οργανωτική Επιτροπή, άμεσα εξαρτώμενη από τον Δήμο Παγασών , στόχευε σε πανθεσσαλικής εμβέλειας ποδοσφαιρική διοργάνωση , ακόμη και με τη συμμετοχή μαθητικών ή στρατιωτικών ομάδων .

Η αθλοθέτηση κυπέλλου, συνοδευόμενου και από χρηματικό ποσό, για τον πρωταθλητή, αποτελεί κίνητρο ευρείας συμμετοχής και αποκαλύπτει την βούληση της τοπικής αρχής για την ανάπτυξη και διάδοση του ποδοσφαίρου. Κι εκείνα τα χρόνια, πριν το 1929, εκτός από τα πρωταθλήματα, γίνονταν και πολλοί άλλοι ενδιαφέροντες αγώνες από ανεπίσημες, μαθητικές ή στρατιωτικές ομάδες.

Η Επιτροπή Πανθεσσαλικού Πρωταθλήματος –άγνωστο σε μας με ποια ακριβώς μορφή υπήρχε – είχε την ευθύνη για τη διοργάνωση και των επόμενων πρωταθλημάτων, πανθεσσαλικού χαρακτήρα , με συνεχείς μάλιστα συνεδριάσεις της, όπως σημειώνεται στην εφ. Σημαία στις 3 και 8/3/1928, όταν τα μέλη της συνήλθαν «εις σύσκεψιν επί διαφόρων εκκρεμών ζητημάτων σχετικώς με τας μελλούσας να λάβουν χώραν συναντήσεις».

Θα ήταν πράγματι ενδιαφέρον να γνωρίζαμε λεπτομέρειες αυτών των συνεδριάσεων. Πάντως γίνεται αντιληπτή ή βούληση για οργανωμένη και ευρύτατη ποδοσφαιρική δραστηριότητα.

Η ΙΔΡΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το 1926 με την πρωτοβουλία των τοπικών ενώσεων Αθήνας, Πειραιά και Μακεδονίας (Θεσσαλονίκης), με επακόλουθο την αυτονομία του αθλήματος. Στα επόμενα χρόνια άρχισαν να ιδρύονται και οι διάφορες τοπικές ενώσεις της περιφέρειας, όπου βέβαια υπήρχε ενδιαφέρουσα ποδοσφαιρική κίνηση.

Από τις πρώτες επαρχιακές ποδοσφαιρικές ενώσεις είναι και η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μαγνησίας-Θεσσαλίας (ΕΠΣΜΘ), όπως υπήρξε η αρχική ονομασία της , με έδρα το Βόλο και αρμοδιότητα σε ολόκληρη τη Θεσσαλία, που απέκτησε επίσημη υπόσταση με την υπ. αρ. 853/28-6-1929 απόφαση του Πρωτοδικείου Βόλου και βέβαια με την αναγνώρισή της από την ΕΠΟ.

Οι ζυμώσεις όμως για την επίσημη εποπτεύουσα και διοργανώτρια αρχή του τοπικού ποδοσφαίρου, φαίνεται πως είχαν αρχίσει νωρίτερα. Ήδη από τον Απρίλιο του 1929 η ΕΠΣΜΘ υπήρχε με την συγκατάθεση της ΕΠΟ και μάλιστα με…υπεραυξημένες υπερ-τοπικές αρμοδιότητες που παραξενεύουν:

«Κατόπιν αποφάσεως της ΕΠΟ η Ένωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλίας- Μαγνησίας ανεγνωρίσθη ως ανώτατη ποδοσφαιρική αρχή Θεσσαλίας Φθιωτιδοφωκίδος και Αιτωλοακαρνανίας»! (Ταχυδρόμος 14/4/1929).

Εδώ συναντούμε μια πτυχή των απαρχών της τοπικής Ένωσης που σίγουρα επιβάλλει παραπέρα διερεύνηση – αν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο. Το πιθανότερο , πάντως, κατά την εκτίμησή μας, είναι πως πρόκειται για απόφαση μάλλον απραγματοποίητη σε όλο της το εύρος.

Η ΕΠΣΜΘ ιδρύθηκε από τα σωματεία του Βόλου, Νίκη , ΑΕΚ και Κένταυρο, που πρωτοστάτησαν σε αυτήν την κίνηση και βέβαια αποτελούν τα ιδρυτικά της μέλη. Η σχετική ιδρυτική ανακοίνωση που εμπεριέχει και τις αρμοδιότητες της δημοσιεύεται στον τοπικό τύπο, λίγες μέρες μετά την αναγνώρισή της ένωσης και την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας.

«ΕΝΩΣΙΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ-ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ»

Δύναμει και προς εκτέλεσιν της υπ. αρ. 853 αποφάσεως του Πρωτοδικείου Βόλου και μετά προηγουμένην νόμιμον τοιχοκόλλησιν του καταστατικού, κατεχωρήθη εν τω παρά τω Δικαστηρίω τηρουμένω βιβλίω ανεγνωρισμένων σωματείων σήμερον υπ αύξοντα αριθμόν 360 και σελίδα 93 η εν Βόλω εδρεύουσα και δια της άνω αποφάσεως αναγνωρισθείσα ένωσις σωματείων και συλλόγων υπό τον τίτλον «Ενωσις Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μαγνησίας- Θεσσαλίας».

Μέχρι της στιγμής προσεχώρησαν τρία ποδοσφαιρικά σωματεία της πόλεως μας, ήτοι ο Γυμναστικός Σύλλογος Βόλου Νίκη, η Αθλητική Ένωσις Κωσταντινουπόλεως και ο Αθλητικός Όμιλος Βόλου Κένταυρος.

Τα τρία άνω σωματεία ανεγνωρισθήσαν επισήμως και από την Ελληνικήν Ποδοσφαιρικήν Ομοσπονδίαν (ΕΠΟ) ανωτάτην αρχήν του ποδοσφαίρου, ιδρυθείσαν εν Αθήναις την 14 Νοεμβρίου 1926, σωματείον ανεγνωρισμένον υπό του κράτους. Παν ποδοσφαιρικόν σωματείον της άνω περιφερείας βουλόμενον να εγγραφή εις ΕΠΟ, οφείλει να υποβάλη αίτησιν εις την τοπικήν ποδοσφαιρικήν αρχήν , ήτις προσωρινώς εγκατασταθή εις τα γραφεία του αθλητικού ομίλου Βόλου Κένταυρος, οδός Δημητριάδος 217. (Εκ του γραφείου της ΕΠΣΜΘ)». (Ταχυδρόμος 14/7/1929).

Ως πρώτος ίσως πρόεδρος της ΕΠΣΜΘ μνημονεύεται ο Α. Παπάζογλου, πρόεδρος της Νίκης (Λαϊκή Φωνή 2/9/29). Ίσως να υπήρχε νωρίτερα κάποιος άλλος παράγοντας μιας και εκείνα τα πρώτα χρόνια με τις συνεχείς αντιπαραθέσεις εναλλάσσονταν συχνά οι πρόεδροι και τα διοικητικά συμβούλια.

Ο ποδοσφαιρικός κόσμος του Βόλου με την ίδρυση της ΕΠΣΜΘ προσέβλεπε σε μια δημιουργική και απρόσκοπτη παρουσία του δημοφιλούς αθλήματος στην περιοχή. Αλλά όπως θα δούμε, παρά τις προσπάθειες και την αναμφισβήτητη ανάπτυξη, παρουσιάζονταν , από την αρχή, αρκετά προβλήματα που οδηγούσαν ακόμη και στη μη διεξαγωγή των πρωταθλημάτων .

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ομάδες παρατεταγμένες έπειτα από κάποιον αγώνα στις αρχές της δεκαετίας του ΄30(αρχείο Ν. Μαστρογιάννη)

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου