Φάνης Τριανταφύλλου: Να υπακούεις και να υποφέρεις

φάνης-τριανταφύλλου-να-υπακούεις-και-96379
Ο ΤΡΙΠΛΑ ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Σε κάθε άκρη της χώρας, από την Αλεξανδρούπολη ως τη Σπάρτη κι από τη Λέσβο ως την Κέρκυρα, η ίδια έκκληση αντηχεί είτε από το στόμα του Σαμαρά, είτε από το στόμα του Βενιζέλου, είτε από το στόμα του Κουβέλη: υπακούστε, υποφέρετε και πάλι υποφέρετε, χάστε τις δουλειές και τις περιουσίες σας, πεινάστε για την πατρίδα, για να βγούμε από την κρίση, για το καλό της κοινωνίας μας, για να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες, αλλά προ πάντων υπακούστε.

Αυτοί που κατέχουν την πολιτική εξουσία, ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί, οι βουλευτές που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση, τα μεγάλα ξένα αφεντικά που κάνουν το πραγματικό κουμάντο στη χώρα μας κι ορισμένα μεγάλα ελληνικά συμφέροντα ενώθηκαν σε μια συμμαχία για να μας πείσουν πόσο αναγκαίο είναι να υποφέρουμε, πόσο εξευγενίζει τον Έλληνα και τον κάνει μεγάλο πατριώτη η υπακοή στις εντολές τους, που βέβαια είναι όλες για το καλό του και το καλό της πατρίδας. Αλλά κανείς δεν γεννήθηκε μέχρι σήμερα που να ’ναι πλασμένος να υποφέρει και να υπακούει. Γι’ αυτό, όπως ακριβώς και τα βόδια που πρέπει να μπουν στο ζυγό και να τα χτυπούν με τη βουκέντρα για να υπακούσουν και να δουλέψουν υποφέροντας, έτσι και η ελληνική κυβέρνηση, με την υψηλή επίνευση των ξένων επικυρίαρχων, βάζει τον Έλληνα σήμερα στο ζυγό της αισχρής προπαγάνδας και της κρατικής βίας, όταν η πρώτη δεν φτάνει.

Απέναντι στην υπακοή και τα βάσανα που ζητάει, τι προσφέρει στον Έλληνα η ελληνική κυβέρνηση; Μήπως τη δυνατότητα να απολαύσει στο μέλλον ελεύθερη την πατρίδα του; Όχι, γιατί όσο σκύβει το κεφάλι και υπακούει στη σημερινή πολιτική, τόσο τα δεσμά της πατρίδας του γίνονται περισσότερα κι ισχυρότερα. Μήπως του υπόσχεται πως μετά από κάποιο χρόνο θα είναι ελεύθερος να ασκήσει κάθε δραστηριότητα σύμφωνα με τις επιθυμίες του και το πάθος που έχει για τη ζωή που στερήθηκε υποφέροντας; Όχι, του υπόσχεται κάτεργα παραγωγής κινεζικού τύπου με Γερμανούς επιστάτες, νεκροταφεία της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γλοιώδεις τύπους που σου λένε τι πολιτικά ορθό, τι είναι καλό για σένα και τι πρέπει να καταναλώνεις, την αιώνια βασιλεία του κράτους των ολιγαρχών, ξένων και ντόπιων, που μόνο μια απαίτηση θα εξακολουθήσουν να έχουν από σένα. Να συνεχίσεις να υπακούς και να υποφέρεις. Μπες τώρα στο ζυγό, σου λένε ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος κι ο Κουβέλης και θα φροντίσουμε εμείς όλες οι εμπειρίες σου να αποθηκευτούν, να συσσωρευτούν, να μετατραπούν σε χρήμα και προνόμια για τους λίγους. Μετά από κάποιον καιρό άλλωστε δεν θα καταλαβαίνεις ότι η πολιτική μας πρόταση είναι ένας διαρκής εκβιασμός και μια επίθεση ενάντια σε σένα και την ελληνική κοινωνία. Θα αποδέχεσαι την υποτέλεια της χώρας σου ως φυσικό φαινόμενο και την καταναγκαστική εργασία σου χάριν των συμφερόντων όσων εκπροσωπούμε ως αναγκαιότητα. Θα φροντίσουμε εμείς γι’ αυτό και θα ’σαι ευτυχισμένος υπακούοντας κι υποφέροντας, γιατί δεν θα συνειδητοποιείς ότι υπακούεις κι υποφέρεις.

Κι έτσι ο χρόνος που υπακούουμε και προσκυνάμε πολιτικές εξαθλίωσης της κοινωνίας και υποτέλειας της χώρας μας είναι χρόνος χαμένος τριπλά για μας: Είναι χρόνος που θα μπορούσαμε να τον χρησιμοποιήσουμε για να αντιστρέψουμε τη φορά των πραγμάτων. Είναι χρόνος σωματικής και ψυχικής φθοράς για μας και όλους τους ανθρώπους που αγαπάμε. Είναι χρόνος που καθορίζει την αθλιότητα του μελλοντικού χρόνου, όταν θα βγούμε από την κρίση, γερά δεμένοι με αλυσίδες, που δεν θα καταλαβαίνουμε όμως πως τις φοράμε μιας κι όλη την προηγούμενη περίοδο εσωτερικεύσαμε της ύπαρξή τους ως αναγκαιότητα. Η αθλιότητα του μελλοντικού χρόνου αντιστοιχεί στην αθλιότητα του σημερινού χρόνου. Εκτός κι εάν αλλάξουμε το σήμερα.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου