Το «παράδοξο» της ΚΟΝΤΙ

το-παράδοξο-της-κοντι-416551

Στις σύγχρονες κοινωνίες η αντίσταση σε όσα το σύστημα θεωρεί αυτονόητα μπορεί να παρομοιαστεί με μύηση, μια τελετουργική μετάβαση από τον κόσμο της παθητικότητας σε έναν κόσμο όπου, επιτέλους, ως αυτονόητα θεωρούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Όπως αυτό της εργασίας.

Οι 130 εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ, που χτες νωρίς τα ξημερώματα απέκλεισαν τη Β΄ Βιομηχανική Περιοχή τρεις φορές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις 60 απολύσεις που ετοιμάζει η εταιρία, με την αντίσταση που προβάλλουν έχουν ήδη μετατοπιστεί από μια προηγούμενη κατάσταση εξάρτησης σε μια καινούρια θέση. Αυτή της στοιχειώδους προσέγγισης με τη συλλογική μνήμη του κόσμου της εργασίας. Με τους αγώνες του, με τις θυσίες και με τις εξ αυτών μεγάλες κατακτήσεις. Εξοικειώνονται με το κοινό παρελθόν των εργαζομένων, το οποίο ανανεώνουν, σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, με κάθε νέα τους κινητοποίηση.

Η ΚΟΝΤΙ επιμένει στις απολύσεις. Δεν είναι παράδοξο. Από τη φύση της τοποθετεί το κέρδος πάνω από τους ανθρώπους. Οι εργαζόμενοι της ΚΟΝΤΙ φύσει και θέσει τοποθετούν τον άνθρωπο πάνω από τα κέρδη. Έχουν συνειδητοποιήσει πως το ανθρώπινο δικαίωμα της εργασίας το διαθέτουν όλοι οι εργαζόμενοι και μόνο εκ του λόγου ότι είναι άνθρωποι. Για να το αντιληφθούν χρειάστηκε να νικήσουν τους πανίσχυρους μηχανισμούς πλύσης εγκεφάλου που διαθέτει το σύστημα. Το «παράδοξο» είναι πως τα κατάφεραν.

Και τούτο το «παράδοξο» ακολούθησαν άλλα «παράδοξα». Είδαμε να ξεφυτρώνει πάλι στο Βόλο η ξεχασμένη εργατική αλληλεγγύη κι οι εργαζόμενοι της ΜΒΤΕ να αποκλείουν τη Βιομηχανική Περιοχή στο πλάι των συναδέλφων τους για να τους συμπαρασταθούν. Είδαμε να περιφρουρούν τον αγώνα τους και να μη δημιουργούν προβλήματα στη λειτουργία της υπόλοιπης Βιομηχανικής Περιοχής. Είδαμε να διαχέεται πάλι στην κοινωνία του Βόλου η αντίληψη πως η ζωή δεν είναι σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο των πλουσίων, αλλά όλων. Είδαμε τη δουλοπρεπή στάση που αρμόζει μόνο σε υποζύγια να αναιρείται. Παρ’ όλο που είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις, αυτή η κινητοποίηση, βοηθούντος και του κλίματος της εποχής, ίσως γενικευθεί στο μέλλον με τρόπο γενναίο και απροσδόκητο.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου