Το Πολυκλαδικό και ο Δήμαρχος

το-πολυκλαδικό-και-ο-δήμαρχος-492047

Οι πρώτοι κανόνες που καθιστούσαν υποχρεωτική για τους άρχοντες της πόλης την προστασία της ζωής και της αρτιμέλειας των πολιτών -άγραφοι και γραπτοί- χρονολογούνται από αρχαιοτάτων χρόνων. Από τότε υπέστησαν πολυάριθμες μετατροπές, αλλά πάντα η ουσία παρέμενε η ίδια: ο άρχοντας της πόλης προστατεύει τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών έναντι παντός τιμήματος.

Τι συνέβη στο Πολυκλαδικό της Νέας Ιωνίας; Έπεσε το ταβάνι της σχολικής αίθουσας και καταπλάκωσε τα παιδιά. Τι λέει γι’ αυτό ο δήμαρχος της πόλης; Μιλάει για κατασκευαστική αστοχία και για σημαντικά προβλήματα. Δεν του ήταν γνωστά; Βεβαίως, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου τα είχαν επισημάνει και μάλιστα εκπόνησαν τις σχετικές μελέτες, ο δήμος τα επεσήμανε στο υπουργείο και… περίμενε τη χρηματοδότηση που όμως ποτέ δεν ήρθε. Και τα παιδιά αφέθηκαν να φοιτούν στο σχολείο, διακινδυνεύοντας την αρτιμέλειά τους, ακόμα και τη ζωή τους; Ναι! Κι έτσι έπεσε το ταβάνι και μόνο από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα.

Τώρα οι υπηρεσίες του Δήμου κάνουν έλεγχο σε όλα τα ταβάνια του Πολυκλαδικού για την αποφυγή πιθανής νέας πτώσης. Κι αν επισημανθούν προβλήματα και σε άλλα ταβάνια, τι θα πράξει ο άρχοντας της πόλης για να προστατέψει την αρτιμέλεια και τη ζωή των μαθητών; Θα νίψει πάλι τας χείρας του… περιμένοντας τη χρηματοδότηση; Ή θα αναλάβει την ευθύνη που αρχέγονοι άγραφοι κανόνες τού επιβάλλουν και θα μπει μπροστά από τους μαθητές της πόλης του, μη επιτρέποντάς τους να διαβούν την πόρτα του Πολυκλαδικού, έστω κι αν χρειαστεί να πληρώσει το τίμημα γι’ αυτό; Μάλλον το πρώτο, αν κρίνουμε από τη μέχρι τώρα στάση του.

Γι’ αυτό και οι μαθητές απέκλεισαν το δρόμο μπροστά από το Πολυκλαδικό και τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε ψηφοφορία για κατάληψη, μην περιμένοντας τίποτε από τον δήμαρχο. Από τη στιγμή που ο άρχοντας της πόλης κρύβεται μέσα σε έγγραφα, οι πολίτες τον προσπερνούν και αναλαμβάνουν οι ίδιοι την προστασία της ζωής και της σωματικής τους ακεραιότητας.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου