Το Δίκτυο και οι μετανάστες

το-δίκτυο-και-οι-μετανάστες-496120

Δωρεάν μαθήματα ελληνικής γλώσσας διοργανώνει το Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών για άλλη μια χρονιά με δασκάλους, φιλολόγους και τελειόφοιτους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι εγγραφές Προσφύγων και Μεταναστών και ο καταρτισμός των τμημάτων γίνονται σήμερα Τρίτη και μεθαύριο Πέμπτη από τις 6 έως τις 8 το βράδυ στα γραφεία του Δικτύου, Ιωλκού 33, στο Βόλο.

Σε γενικές γραμμές η επαφή του μετανάστη με τον καθ’ ημάς τρόπο είναι θέμα τύχης. Ζυγιάζουμε τους μετανάστες και μας ζυγιάζουν, μακριά ο ένας από τον άλλο, όπως στον δέκατο πέμπτο κύκλο της Κόλασης του Δάντη «ζυγιάζουν ο ένας τον άλλο όταν το φως της ημέρας μουχρώνει και μια νέα σελήνη φαίνεται στον ουρανό», ώσπου ξάφνου με πρωτοβουλίες όπως του Δικτύου εκείνοι νιώθουν σε μια όψη, σε ένα βλέμμα, σε μια λέξη ακατανίκητη έλξη γι’ αυτό που εμείς είμαστε κι εμείς ακατανίκητη έλξη γι’ αυτό που εκείνοι είναι.

Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες οδηγούμαστε να ανακαλέσουμε, να συγκρίνουμε, να αναβιώσουμε εμπειρίες και συναισθήματα από άλλες, προηγούμενες πραγματικότητες, και να αντιληφτούμε και εμείς και οι μετανάστες τη νέα, δεδομένη, κοινή για όλους πραγματικότητα. Η πρωτοβουλία του Δικτύου είναι μια από τις πλέον λεπτοφυείς μεθόδους κοινωνικής όσμωσης, τόσο απαραίτητης στην κοινωνική συνοχή, ώστε θα ήταν αστείο να μιλήσουμε για το μέλλον αυτού του τόπου χωρίς να λάβουμε υπόψη μας την ύπαρξη των μεταναστών.

Έχω την εντύπωση ότι οι πρωτοβουλίες εθελοντών, οι οποίοι αμισθί προσφέρουν μιας τέτοιας σημασίας κοινωνικό έργο, δεν είναι εξίσου αυθαίρετες με τα στερεότυπα για τους μετανάστες με τα οποία μας τροφοδοτούν τα πολιτικά κόμματα. Η κοινωνική ένταξη των μεταναστών, κατά την προσωπική μου γνώμη, δεν είναι τόσο υπόθεση της επίσημης πολιτικής επειδή αυτή χωλαίνει ή κατά τομείς είναι ανύπαρκτη, όσο υπόθεση μιας παρέας συνειδητοποιημένων πολιτών, όπως αυτής του Δικτύου. Κατά τούτο, όσο τέτοιες παρέες θα πληθαίνουν, τόσο πιο κοντά θα βρισκόμαστε σε μια καλύτερη κοινωνία.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου