Η απεργία των γιατρών

η-απεργία-των-γιατρών-498409

Απεργούν σήμερα οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης κατά των μέτρων λιτότητας που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη και με ανακοίνωσή τους δηλώνουν ότι από κοινού με τους εργαζόμενους απαιτούν δωρεάν, δημόσιο και ποιοτικό Σύστημα Υγείας, προασπιζόμενοι τα δημόσια αγαθά που δέχονται απηνή διωγμό.

Πώς να διαφωνήσει κανείς; Όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει ένα γεγονός, μία περίσταση ή μια κατάσταση στο χώρο της Υγείας παρόμοια με κάποια που έχουμε ακούσει. Συνήθως η εμπειρία μας κατά το παρελθόν χρωματιζόταν από ένα ελαφρύ ξάφνιασμα αλλά και απογοήτευση, κάθε φορά που υποχρεωνόμασταν να διαβούμε την πύλη κάποιου Νοσοκομείου. Γνωρίζαμε πως όσα μας συνέβαιναν, είχαν ήδη συμβεί σε άλλους. Ένα ολόκληρο σύμπαν στην Υγεία νοούνταν ως ένα γραπτό βιβλίο γραμμένο από τη συνολική εμπειρία. Το κλειδί για την κατανόησή του βρισκόταν στην ικανότητά μας να γίνουμε αυθεντίες στο συνδυασμό των επί μέρους εμπειριών, ώστε να εξάγουμε τα συμπεράσματά μας.

Τα πράγματα τώρα άλλαξαν. Η δημόσια υγεία δέχεται ανηλεή επίθεση, όπως κάθε δημόσιο αγαθό. Οδεύει προς την ιδιωτικοποίηση, προς μια κατάσταση δηλαδή κατά την οποία μόνον αυτός που δύναται να πληρώσει θα γιατρεύεται. Όμως μια κοινωνία μπορεί να υπάρξει χωρίς Ιδιωτική Υγεία, αλλά καμιά κοινωνία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς Δημόσια Υγεία. Έχουν δίκιο οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου. Η Δημόσια Υγεία βρίσκεται στην απαρχή του κοινωνικού συμβολαίου. Το να την προασπιζόμαστε είναι μια αναγκαία ιεροτελεστία κοινωνικής συνοχής.

Σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο ασθενής ή ο μέλλων ασθενής αυτός που καλείται να διαβάσει τη σημασία των επερχόμενων αλλαγών στη Δημόσια Υγεία. Είναι αυτός που οφείλει να αποδώσει νόημα σε ένα σύστημα μέτρων και ρυθμίσεων και στη συνέχεια να το αποκρυπτογραφήσει, έτσι ώστε να καταλάβει ή να αρχίσει να καταλαβαίνει προς τα πού βαδίζει η Δημόσια Υγεία. Και τότε δεν μπορεί παρά να συμπαρασταθεί στους γιατρούς του Νοσοκομείου Βόλου που σήμερα απεργούν.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου