Φάνης Τριανταφύλλου: Η πολύτιμη μαγιά του Βόλου

φάνης-τριανταφύλλου-η-πολύτιμη-μαγιά-604829

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Χτες, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού και του Ρατσισμού κατά την οποία είχαν προγραμματιστεί αντιφασιστικές – αντιρατσιστικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, η Χρυσή Αυγή κάλεσε σε αντισυγκέντρωση με ρατσιστικό χαρακτήρα έξω από τα γραφεία της στην Αθήνα.

Στη βαρβαρότητα, το μίσος, τη βία του φασισμού και του ρατσισμού ωστόσο ο Βόλος δεν μένει απαθής. Εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι αυτοί που διαμαρτύρονται έντονα κατά της φασιστικής και ρατσιστικής κτηνωδίας είναι οι νέοι άνθρωποι, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη επιτυχία του χτεσινού μαθητικού αντιφασιστικού φεστιβάλ που διοργανώθηκε στο Βόλο και στο οποίο πήραν μέρος συνολικά δέκα βολιώτικα μαθητικά μουσικά συγκροτήματα, έγιναν εκθέσεις φωτογραφίας, ζωγραφικής, γκράφιτι και χαρακτηρίστηκε από μια ανεπανάληπτη νεολαιίστικη κοσμοσυρροή.

Όλοι όσοι συμμετείχαν στο φεστιβάλ, συμμετείχαν συνειδητά, πράγμα που πάει να πει ότι είναι ικανοί να στέκονται κριτικά απέναντι στον κάθε φασίστα και ρατσιστή, να ενεργούν σύμφωνα με τη δική τους σκέψη και να αγωνίζονται, δίνοντας πολλές μικρές μάχες καθημερινά (και μεγάλες, όταν η περίσταση το καλέσει) εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού. Οι νέοι αυτοί αποτελούν την πολύτιμη μαγιά της κοινωνίας του Βόλου. Μπορούν να χρησιμεύσουν λόγω της πολιτικής ηθικής τους ως παράδειγμα για κάθε νεολαίο.

Η ανοιχτή αλληλεγγύη μας στην αντιφασιστική δράση μάς δίνει το δικαίωμα να πούμε σε όλους τους νέους του Βόλου που δεν τους ταιριάζει ο δεσποτισμός και η κτηνωδία: Αγωνιστείτε εναντίον του φασισμού και του ρατσισμού! Ένα μαζικό αντιφασιστικό κίνημα στο οποίο η νεολαία θα διαδραματίζει εξέχοντα ρόλο, και όχι μονάχη της η αντιφασιστική νεολαιίστικη μαγιά, μπορεί να προσφέρει τεράστιες υπηρεσίες στη συντριβή του φασισμού και του ρατσισμού!

Είναι αποδεδειγμένο ότι υπάρχουν φασιστικά και ρατσιστικά εγκλήματα. Η νεολαία του Βόλου απαντάει σ’ αυτά με αντιφασιστική πολιτική δράση, ένα παράδειγμα της οποίας αποτελεί και το χτεσινό μαθητικό αντιφασιστικό φεστιβάλ. Αναμφίβολα πράττει σωστά. Η μαζική πολιτική δράση είναι που θα εξαλείψει τα φαινόμενα του φασισμού και του ρατσισμού και όχι μεμονωμένες πράξεις εκδίκησης. Η ενταγμένη σ’ αυτήν αντιφασιστική – αντιρατσιστική πολιτική δράση έχει μεγάλη αξία. Είναι αυτή που αποσπά από τα δίχτυα της αδράνειας και του εφησυχασμού την κρίσιμη λαϊκή μάζα που είναι απαραίτητη για τη συντριβή του φασισμού και του ρατσισμού. Η δράση αυτή απευθύνεται σε χιλιάδες πολίτες κατεστραμμένους από την κρίση και σε δεκάδες χιλιάδες που φυτοζωούν στα όρια της φτώχειας. Στους ανθρώπους που έχουν οργιστεί και θέλουν να αντιδράσουν στο κακό που τους βρήκε. Σ’ αυτούς ακριβώς που ο φασίστας και ο ρατσιστής βρίσκουν ακροατήριο. Και τους λέει ότι πίσω από τους ευτελείς συναισθηματισμούς, την αποσπασματική και εκπληκτικά ρηχή πολιτική σκέψη, την τερατώδη άγνοια συνδυασμένη με ψευδοπατριωτικές κορώνες, παραμονεύει ατόφιος, αυθεντικός, ο φασισμός, ο ναζισμός, ο ρατσισμός, ένα σώμα με τρία κεφάλια, ως αυτό που πράγματι είναι: το τελευταίο πολιτικό καταφύγιο και ταυτόχρονα η σιδερένια γροθιά του συστήματος που ευθύνεται για τη σημερινή τους δυστυχία. Οι απελπισμένες και καταδικασμένες λαϊκές τάξεις δεν έχουν να περιμένουν τίποτε από το τέρας αυτό, εκτός από μεγαλύτερη εκμετάλλευση, δυστυχία, σκλαβιά.

Είναι μεγάλο ευτύχημα για το Βόλο η πολιτική αντιφασιστική δράση της νεολαίας. Το μεγάλο δυστύχημα είναι ότι οι πνευματικοί και πολιτικοί ταγοί της πόλης κι όσοι έχουν δημόσιο λόγο και έργο, πλην ελαχίστων αλλά σοβαρών εξαιρέσεων, δεν μιλούν για το φασισμό και το ρατσισμό στο βαθμό που το απαιτεί η ανάγκη. Βάζουν έτσι στο ίδιο σακί το φασίστα και το ρατσιστή με το θύμα τους, προσφέροντάς τους εξ αντικειμένου το έδαφος για να αναβαθμίσουν τη δράση τους. Τι, άραγε, έχουν να πουν στη νεολαία του Βόλου, που βλέπει, για παράδειγμα, να αποδίδεται η αιτία της ανεργίας στην παρουσία των μεταναστών; Οι άνθρωποι αυτοί κληρονομούν στην πόλη την παράδοση της πολιτικής αδιαφορίας και συνεπώς της αντίδρασης. Προσοχή, μάστορες της υπεκφυγής! Η αδιαφορία σας ρίχνει νερό στο μύλο του φασισμού και του ναζισμού!

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου