Φάνης Τριανταφύλλου: Η κατά Μπέον διαχείριση

φάνης-τριανταφύλλου-η-κατά-μπέον-διαχ-618857

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Η πιο αγαπημένη μέθοδος του δημάρχου Βόλου Μπέου να επιβάλλει την άποψή του είναι να επικαλείται το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών. Υποστηρίζω ότι μόνο μια λύση υπάρχει στο κοινωνικοπολιτικό μας σύστημα σχετικά με το ποια άποψη πρέπει να προκρίνεται και να υλοποιείται κάθε φορά κι αυτή είναι ο συνεπής δημοκρατισμός.

Σαν απόδειξη αναφέρω το ζήτημα του νερού άρδευσης. Το παράδειγμα αυτό σχετίζεται απολύτως με όλες τις περιπτώσεις του τρόπου διαχείρισης των δημοτικών πραγμάτων από τον δήμαρχο Μπέο και τη δημοτική του ομάδα. Οπως στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού άρδευσης ο δήμαρχος Μπέος δεν λαμβάνει υπόψιν τη γνώμη των τοπικών κοινωνιών και προχωράει βασιζόμενος στην ψήφο που οι ίδιες αυτές κοινωνίες του πρόσφεραν σε μια άλλη στιγμή και με βάση ένα ευρύτερο κριτήριο, έτσι συμβαίνει και με όλα τα άλλα ζητήματα. Κατά τη γνώμη του μία φορά κάθε πέντε χρόνια, στις δημοτικές εκλογές, πρέπει ο κάτοικος της Δράκειας ή του Αγίου Λαυρεντίου να μιλάει για ειδικά ζητήματα που έχουν σχέση με αυτή την ίδια την ύπαρξή του ως κατοίκου της Δράκειας ή του Αγίου Λαυρεντίου, όπως, για παράδειγμα, είναι το ζήτημα της διαχείρισης του νερού άρδευσης, από την οποία εξαρτάται η αποδοτικότητα της γεωργικής του καλλιέργειας και, συνεπώς, η ζωή του. Δεν λαμβάνεται υπόψη ούτε η ανάγκη ιδιαίτερης αποκέντρωσης που έχουν οι μη αστικές περιοχές σαν τον Άγιο Βλάσιο ή τη Νέα Αγχίαλο, ούτε οι ιδιαίτερες γεωγραφικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στα χωριά, ούτε το διαρκώς συρρικνούμενο μέγεθος του πληθυσμού τους. Τίποτε δεν σταματάει τον δήμαρχο, ο οποίος, αντί να αναιρέσει την απόφαση του προκατόχου του Σκοτινιώτη που περνούσε τη διαχείριση του νερού από το Δήμο Βόλου στη ΔΕΥΑΜΒ, συνεχίζει στο δρόμο εκείνου, αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Η διαβεβαίωση Μπέου ότι κάτι τέτοιο δε θα συμβεί όσο αυτός είναι δήμαρχος δεν εμποδίζει τον επόμενο δήμαρχο να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση.

Φυσικά ο εκλεγμένος δήμαρχος και η δημοτική του ομάδα θα βάλουν τη δική τους σφραγίδα στο θέμα της διαχείρισης του νερού άρδευσης, όπως και σε κάθε θέμα σχετικό με το Δήμο. Ομως άλλο τόσο θα πρέπει να βάλουν τη δική τους σφραγίδα και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι τοπικές κοινωνίες. Ο συνεπής δημοκρατισμός επιβάλλει διεξοδικό κοινωνικό διάλογο πριν τη λήψη και την εφαρμογή μιας απόφασης όχι για κάποιους αφηρημένους λόγους, αλλά γιατί μόνον έτσι η απόφαση αυτή είναι δυνατόν να εφαρμοστεί με επιτυχία προς το κοινό συμφέρον. Διαφορετικά οποιαδήποτε απόφαση καταλήγει να γίνεται εφαρμόσιμη μόνο μετά από χρήση αστυνομικής βίας, μια πρόγευση της οποίας πήραμε χτες με τα πρωτοφανή γεγονότα μπροστά στη ΔΕΥΑΜΒ.

Αλλά γιατί ο δήμαρχος Μπέος προσπαθεί να επιβάλλει την άποψή του στη βάση του εκλογικού αποτελέσματος και παρά την αντίδραση των άμεσα ενδιαφερομένων; Μήπως η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών στο ζήτημα της διαχείρισης του νερού άρδευσης τον εμποδίζει να εφαρμόσει το πρόγραμμά του; Ομως τότε θα πρόκειται για ένα ιδιόμορφο πρόγραμμα το οποίο δεν είναι χτισμένο πάνω σε συνεπείς δημοκρατικές αρχές, αποβαίνει επομένως εις βάρος όλων των κατοίκων, χωρίς καμιά εξαίρεση, του Δήμου Βόλου. Από πότε όμως ο Βόλος υιοθετεί ως πρότυπο για τη διαχείριση των δημοτικών ζητημάτων το παράδειγμα τής κατά Μπέον διαχείρισης του νερού άρδευσης;

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου