Φάνης Τριανταφύλλου: Η μετεκλογική πλειοψηφία

φάνης-τριανταφύλλου-η-μετεκλογική-πλ-632465

ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ποτέ δεν υπήρξαν τόσοι υποστηρικτές της νέας κυβέρνησης, όσοι τώρα που η Ελλάδα βάλλεται ομοθυμαδόν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και τους λοιπούς «φίλους μας και συμμάχους».

Κάποτε οι ελληνικές κυβερνήσεις κατέστρεφαν συστηματικά την προοπτική της χώρας και του λαού μας στο όνομα του ευρωπαϊκού «οράματος» κι ο παραζαλισμένος από την προπαγάνδα λαός τις χειροκροτούσε. Τώρα μόνο λίγοι εξακολουθούν να το κάνουν. Αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν σήμερα οι πολλοί. Αυτοί που η σκληρότατη πραγματικότητα τούς ανάγκασε να αντικαταστήσουν την τυφλή προσκόλληση στην παράδοση με την κριτική σκέψη κι είδαν για πρώτη φορά με άλλο μάτι τα έργα και τις ημέρες των δεξιών και σοσιαλδημοκρατικών ελληνικών κυβερνήσεων. Είδαν ξένους και ντόπιους ολιγάρχες να ληστεύουν τον τόπο, είδαν μια δημοκρατία που έμοιαζε με απολυταρχία του πρωθυπουργού, είδαν τους πολιτικούς θεσμούς να καταρρέουν και το κυβερνητικό πολιτικό προσωπικό να σαπίζει μέσα στα προνόμιά του, είδαν τη διαφθορά και την παρακμή του κρατικού μηχανισμού και όλα τα άλλα παραδοσιακά αποτελέσματα της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης. Κι αφού τα είδαν όλα και τα κατάλαβαν, απαιτούν, πρώτη φορά τόσοι πολλοί, μια άλλη διακυβέρνηση ως μέσο φιλολαϊκού χειρισμού των δημοσίων υποθέσεων. Το ακριβώς αντίθετο από αυτό που γινόταν έως τώρα.

Αυτή η τεράστια μετεκλογική πλειοψηφία είναι το πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης. Αλλά η εγγενής αποτυχία της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι αρκετή να το διατηρήσει ακόμα για πολύ. Το θεμελιώδες κακό για τα λαϊκά συμφέροντα που αντιπροσωπεύουν οι νεοφιλελεύθερες και οι φιλελεύθερες πολιτικές και χαρακτηρίζει κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ δεν αρκεί να αναγνωρίζεται από τη μεγάλη πλειοψηφία, για να παραμένει η τελευταία στο πλευρό της νέας κυβέρνησης. Το στομάχι δεν γεμίζει με καταγγελίες. Είναι αναγκαίο να υπάρχει κι έργο που να μην ακουμπάει στην επιφάνεια των οικονομικών, πολιτικών και κοινωνικών φαινομένων, αλλά να εισέρχεται βαθύτερα. Μια πολιτική ανεπτυγμένη πάνω στην «ορθολογιστική» βάση του Σόιμπλε φυσικά και θα αποτύχει να ρυθμίσει προς την κατεύθυνση των λαϊκών συμφερόντων τις σημερινές συνθήκες. Αντίθετα, θα αναπτύξει όλα τα όπλα που σκορπούν απογοήτευση στο λαό, με δυο λόγια θα εξανεμίσει σε μικρό χρονικό διάστημα το σημερινό πολιτικό κεφάλαιο της νέας κυβέρνησης. Την ίδια στιγμή αυτές οι ίδιες πολιτικές δυνάμεις που χρεοκόπησαν τη χώρα θα αρχίσουν να παίρνουν απάνω τους και σύντομα θα δούμε την παλινόρθωσή τους. Το αποτέλεσμα; Θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν με νέες βαριές συνέπειες για τη χώρα και το λαό.

Λοιπόν. Για να μη φτάσουμε στο σημείο αυτό χρειάζεται η κυβέρνηση να παράγει φιλολαϊκό πολιτικό έργο. Χρειάζεται ο λαός να δει μια νέα ζωντάνια μπροστά στα μάτια του, μια πολιτική τόσο διαφορετική από αυτή που εφαρμοζόταν μέχρι τώρα όσο το φως από το σκοτάδι. Μόνο έτσι η νέα κυβέρνηση θα διατηρήσει το πολιτικό της κεφάλαιο ακέραιο και θα αποκλείσει την παλινόρθωση πολιτικών δυνάμεων που αποδεδειγμένα υπηρετούν ολιγαρχικά συμφέροντα. Θεωρητικά και πρακτικά η ζωή και η επιτυχία της νέας κυβέρνησης εξαρτάται από τη διατήρηση του πολιτικού της κεφαλαίου. Και η διατήρηση του πολιτικού της κεφαλαίου από τον βαθμό της αντιπαράθεσής της με τα κατεστημένα μεγάλα συμφέροντα που μας έφτασαν ως εδώ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου