Φάνης Τριανταφύλλου: Με τα μάτια καρφωμένα στο στόχο

φάνης-τριανταφύλλου-με-τα-μάτια-καρφω-686489

ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Οι διαφορές ανάμεσα στην πρόταση για κούρεμα του χρέους και το σχέδιο Βαρουφάκη για το χρέος στο επίπεδο της πληρωμής των τόκων είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες, στο επίπεδο όμως της αποπληρωμής του κεφαλαίου υπάρχει ουσιώδης διαφορά, καθώς η χώρα θα κληθεί στο μακρινό μέλλον να το αποπληρώσει.

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μία σειρά: Το δημόσιο χρέος δεν είναι που πρέπει να κουρευτεί, σύμφωνα με την προεκλογική θέση της νέας ελληνικής κυβέρνησης, κατά 50% τουλάχιστον για να γίνει βιώσιμο; Τι θα συμβεί, λοιπόν, εάν αντί για κούρεμα γίνει δεκτό το σχέδιο Βαρουφάκη; Από το συνολικό χρέος (315 δισ. ευρώ) διαγράφονται 27 δισ. που χρωστάει η χώρα στην ΕΚΤ. Πώς; Το εξηγεί ο ίδιος ο Βαρουφάκης στο βιβλίο του «Η Γένεση της Μνημονιακής Ελλάδας»: «Κατανοούμε ότι η διοίκηση της ΕΚΤ ανησυχεί επειδή το Καταστατικό της ΕΚΤ δεν της επιτρέπει να φανεί ότι χρηματοδοτεί κράτη – μέλη… Μια απλή λύση που να αποτελεί κούρεμα το οποίο όμως θα ονομαστεί κάτι διαφορετικό είναι η εξής: Το ελληνικό δημόσιο εκδίδει νέα ομόλογα απεριόριστης διάρκειας με ένα πολύ μικρό επιτόκιο (0,1%) και ονομαστικής αξίας ίσης με τα παλαιά ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Τα νέα αυτά ομόλογα τα ανταλλάσσει με τα παλαιά που διαθέτει η ΕΚΤ. Έτσι, η Ελλάδα δεν χρειάζεται να δανειστεί ούτε ένα ευρώ για να αποπληρώσει αυτό το χρέος της στην ΕΚΤ, το οποίο ουσιαστικά κουρεύεται, και η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να παραδεχθεί ότι δέχθηκε κούρεμα κρατικών ομολόγων που είχε κάποτε αγοράσει».Μια παρατήρηση: Καλά τα λέει για την Ελλάδα ο Βαρουφάκης, μένει όμως να δούμε και την άποψη τής ΕΚΤ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το σχέδιο Βαρουφάκη ποσό 53 δισ. που πήραμε δανεικά μέσω διμερών συμφωνιών και 142 δισ. που πήραμε από το ταμείο διάσωσης της Ευρωζώνης, συνολικά 195 δισ. χρέους, ανταλλάσσεται με ομόλογα που έχουν ρήτρα ανάπτυξης. Γιατί; Το εξηγεί ο ίδιος ο Βαρουφάκης στο ίδιο βιβλίο:«Τα δάνεια που έχουμε λάβει από τους εταίρους μας αποτελούν το μεγαλύτερο πολιτικό αγκάθι καθώς είναι δύσκολο για 17 Κοινοβούλια να αποδεχθούν επίσημα το κούρεμα των χρεών μας σε αυτούς… Τι πρέπει να προτείνουμε: Έκδοση νέων ομολόγων του ελληνικού δημοσίου ίσης ονομαστικής αξίας με το χρέος μας στους εταίρους και με χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής κατ’ αρχάς το ίδιο με το συμφωνηθέν. Με δύο διαφορές: Πρώτον, οι ετήσιες συμφωνηθείσες αποπληρωμές να μειώνονται κατά τα 2/3 στις χρονιές που το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας δεν πετύχει ρυθμό μεγέθυνσης 6% και άνω και να αναστέλλονται εντελώς αν ο ρυθμός μεγέθυνσης του ονομαστικού μας ΑΕΠ είναι κάτω του 3%.Το σημαντικό προτέρημα των πιο πάνω προτάσεων είναι ότι επιτρέπουν στην γερμανική κυβέρνηση να τις ενστερνιστεί χωρίς να τις χαρακτηρίσει κούρεμα, αλλά να τις επικοινωνήσει στους πολίτες της ως εξορθολογισμό». Μια παρατήρηση: Η κατάληξη της διαπραγμάτευσης θα δείξει πού θα καθίσουν τα πραγματικά νούμερα, από τα οποία εξαρτάται μια ευτυχής ή ατυχής κατάληξη για την Ελλάδα.

Το σχέδιο Βαρουφάκη είναι μια εναλλακτική πρόταση που μπορεί να αποτελέσει μια καλή βάση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης στην περίπτωση που η πρόταση για κούρεμα του χρέους δεν καταστεί δυνατό να προχωρήσει.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου