Φάνης Τριανταφύλλου: Οι εκλογές έχουν κριθεί

φάνης-τριανταφύλλου-οι-εκλογές-έχουν-712340

ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Στην Ευρώπη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές θεωρείται πιά γεγονός. «Όταν οι Έλληνες θα πάνε στις κάλπες, θα στραφούν σε ένα νέο πυρπολητή της Αριστεράς -ενάντια στο κατεστημένο, την ελίτ, τη λιτότητα. Ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του», γράφει η βρετανική εφημερίδα Guardian. «Τουλάχιστον, αυτή είναι η σαφής εκτίμηση στις Βρυξέλλες και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες» συμπληρώνει.

«Το θέμα για τους Έλληνες και την Ευρώπη δεν είναι αν θα πάρει την εξουσία ο Τσίπρας, αλλά τι θα επιλέξει να κάνει με αυτή», συνεχίζει ο Guardian, που επισημαίνει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα είναι ακόμη πιο σημαντικές για την Ευρώπη: «Η Ελλάδα άλλαξε ριζικά την Ευρώπη. Το Φεβρουάριο του 2010 η υπαρξιακή κρίση της Ευρώπης, με την επιβίωση του ευρώ στο επίκεντρο, πυροδοτήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η χώρα χρειαζόταν διάσωση. Κατά συνέπεια, η Ευρώπη (και οι ελληνικές μνημονιακές κυβερνήσεις, υπογραμμίζουμε εμείς) μπήκε στην υπαγορευμένη από το Βερολίνο εποχή της λιτότητας, οδηγώντας στην τρέχουσα οικονομική δυσπραγία. Ο αναμενόμενος θρίαμβος του Τσίπρα υπογραμμίζει λιγότερο τις οικονομικές και δημοσιονομικές συνέπειες των τελευταίων πέντε ετών, και περισσότερο τον τρέχοντα πολιτικό αντίκτυπο, απεικονίζοντας ότι η Ευρώπη έχει αλλάξει». Ερωτήσεις που θα είχαν απορριφθεί πριν από λίγα χρόνια ως παρατραβηγμένες, έχουν γίνει ρουτίνα. Μπορεί η ακροαριστερά να αναλάβει μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μπορεί μία χώρα να εκδιωχθεί από το ευρώ; (Μπορούν οι λαοί να συνεχίσουν να ανέχονται τις ελίτ να εξουσιάζουν αποκλειστικά και μόνον χάριν των συμφερόντων τους; θα προσθέταμε εμείς)».

«Το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ’ αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. Από το Ελσίνκι έως κυρίως τη Μαδρίτη, όπου οι αριστεροί ‘αντάρτες’ του Podemos, υπό τον σύντροφο του Τσίπρα Πάμπλο Ιγκλέσιας, χτυπούν τις θύρες της εξουσίας», τονίζει ο Guardian και αναφέρεται στο ανυπέρβλητο πολιτικό πρόβλημα που θα δημιουργούνταν στην Ευρώπη από ένα ελληνικό Grexit: «Ξέρεις ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Ευρώπη, όταν η γερμανική κυβέρνηση κάνει διαρροές στον Τύπο. Έγινε τακτικά σε όλα τα κρίσιμα σημεία της κρίσης, κυρίως τα σαββατοκύριακα και συνήθως στο Der Spiegel… Έγινε ξανά πριν από μερικές εβδομάδες, όταν το Der Spiegel ανέφερε ότι η Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι ήταν αισιόδοξη για το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, αν οι Έλληνες έκαναν στροφή προς την Αριστερά. Αυτό (το Grexit) φαίνεται απίθανο… Θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη. Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης. Θα ήταν τοξική».

«…Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη. Και στο τέλος του χρόνου η Ισπανία ίσως αντιμετωπίζει την κατάρρευση του δικομματικού πολιτικού συστήματος που κυβερνά από το θάνατο του Φράνκο», αναφέρει η εφημερίδα. «Ο δρόμος φαίνεται δύσκολος. Ο Τσίπρας εκπροσωπεί μία νέα μορφή ηγέτη, πιθανόν ο πρώτος από πολλούς…».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου