Φάνης Τριανταφύλλου: Πατρίς – Θρησκεία – Ξενοφοβία

φάνης-τριανταφύλλου-πατρίς-θρησκεί-730021

Ο ΑΓΙΟΣ ΠΑΪΣΙΟΣ ΒΟΗΘΕΙΑ ΜΑΣ

Εφόσον ο εκφοβισμός του λαού δεν στάθηκε ικανός να κλονίσει το εκλογικό σώμα, η προεκλογική τακτική του πρωθυπουργού περιέλαβε και το τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – ξενοφοβία. Η ιδεολογία του πρωθυπουργού γίνεται προσπάθεια να επιβληθεί στον καθένα ως η μοναδική πατριωτική, η οποία, δήθεν, ως τέτοια, οφείλει να κάνει δυο ακροδεξιά πράγματα: να επιβάλλει τζιχαντιστικώ τω τρόπω την κρατούσα θρησκεία και να καταδιώκει τους ξένους. Ταυτόχρονα εμφανίζει τον πρωθυπουργό και το κόμμα του ως εκπροσώπους του Καλού, της Σωτηρίας της πατρίδος και του λαού, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης.

Στο όνομα του Καλού και της Σωτηρίας της πατρίδος, βεβαίως, ο πρωθυπουργός με την πολιτική του φροντίζει να περιορίζει την ελευθερία και την ανεξαρτησία της, εκχωρώντας τες σε ξένα κέντρα αποφάσεων, των οποίων τις εντολές εκτελεί κατά γράμμα. Περιορίζοντας στο πλαίσιο της κρατούσας θρησκείας το δικαίωμα του Έλληνα πολίτη στο θρησκεύεσθαι, σεμνύνεται ότι λειτουργεί υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών, το δικαίωμα των οποίων στο θρησκευτικό αυτοπροσδιορισμό εξ αντικειμένου καταργεί. Στο όνομα των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών αναιρεί τα δικαιώματα όλων των υπολοίπων που ζουν στη χώρα αυτή και δεν κατέχουν δυτικά διαβατήρια. Προβάλλει την απειλητική και απάνθρωπη θεωρία του απόλυτου δικαιώματος του καθεστώτος να επιβάλλει τις θρησκευτικές αντιλήψεις και τον τρόπο λατρείας, καθώς και τον διαχωρισμό των ανθρώπων που ζουν σε τούτη τη χώρα με βάση τη θρησκευτική τους πίστη και τη φυλή ή το έθνος.

Οι αστοί πολιτικοί, εκείνοι τουλάχιστον που παίρνουν την ιδεολογία τους στα σοβαρά, ξεκινούν από το τρίπτυχο της γαλλικής επανάστασης ελευθερία, ισότης, αδελφότης και προβάλλονται παντού σαν υπέρμαχοι της ελευθερίας του ατόμου και αντίπαλοι της καταπίεσης, της ανελευθερίας και του ετεροπροσδιορισμού του. Κι όμως, ο αστός πρωθυπουργός, τώρα που εξ αιτίας της αδυναμίας επανεκλογής του έφτασε να απειλείται σοβαρά ένα ολόκληρο σύστημα ολιγαρχικών συμφερόντων, δεν διστάζει να αναλάβει την υπεράσπιση του απόλυτου δικαιώματος της εξουσίας επί του σώματος και του πνεύματός μας με όχι λιγότερο φανατισμό από τους καλόγερους του Μεσαίωνα και εκείνους που καταδιώκουν τους μετανάστες στα τρίστρατα. Η λατρεία του για μια τέτοια πατρίδα είναι διαμετρικά αντίθετη προς τις αρχές του φιλελευθερισμού, αλλά ποιος νοιάζεται αν είναι να φέρει μερικές ακροδεξιές ψήφους στο κόμμα του που βουλιάζει;

Η ακροδεξιά ρητορεία του πρωθυπουργού καταργεί, όπως και να το θέσει κανείς, την ελευθερία του ατόμου, η οποία πλέον δεν είναι ένα ιστορικό δημιούργημα, καρπός των κοινωνικών μεταβολών. Είναι ένα προνόμιο που απονέμεται από τους κρατούντες, οι οποίοι σε κάθε περίπτωση θέτουν και τα όριά του. Κολακεύοντας το θρησκευτικό συναίσθημα της πλειοψηφίας και χαϊδεύοντας τα πιο ταπεινά και ζωώδη ένστικτα απέναντι στο συνάνθρωπο που είναι διαφορετικός, απευθύνεται σε όντα ολότελα ιδιόρρυθμα, που αναγνωρίζουν στον εαυτό τους όλα τα δικαιώματα και στους άλλους κανένα. Απευθυνόμενος σε μεμονωμένα όντα, που δεν έχουν ανάγκη κανένα, ούτε καν το Θεό στον οποίο διατείνονται ότι πιστεύουν, καταργεί την έννοια της κοινωνίας, της μοναδικής μήτρας κάθε ανθρώπινου πολιτισμού, το μοναδικό περιβάλλον όπου μπορούν να αναπτυχθούν η προσωπικότητα και η ελευθερία των ανθρώπων.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου