Φάνης Τριανταφύλλου: Ψωμί και Τριαντάφυλλα

φάνης-τριανταφύλλου-ψωμί-και-τριαντά-122300

ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Πέντε Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες απολογούνται στη ΓΑΔΑ για τα αδικήματα της εξύβρισης κατά συρροή, της διατάραξης οικιακής ειρήνης σε δημόσιο χώρο από κοινού και των σωματικών βλαβών κατά αστυνομικού οργάνου σήμερα, Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.00.

Πρόκειται για κρατικές διώξεις που στόχο έχουν να τρομοκρατήσουν τις Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες. Γιατί μπορεί να είναι μια χούφτα γυναίκες, αλλά το κεφάλαιο τις τρέμει. Ο αγώνας τους βρίσκεται έξω από τον σημερινό εκφυλισμό των συνδικαλιστικών οργανώσεων, έξω από κάθε προσέγγιση ή και πορεία συγχώνευσης του συνδικάτου τους με την εργοδοτική και την κρατική εξουσία. Είναι σε πλήρη αντίθεση με τους αγώνες της ελληνικής εργατικής αριστοκρατίας και γραφειοκρατίας, που στην καλύτερη περίπτωση ως στόχο τους έχουν να πάρουν τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των πλουτοκρατών. Είναι αγώνας ταξικός κι ανυποχώρητος. Δεν διεκδικούν οι Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες ένα τμήμα των δικαιωμάτων τους και μάλιστα εκείνο που είναι έτοιμοι να τους παραχωρήσουν οι εργοδότες. Θέλουν όλα τους τα δικαιώματα. Για τους εαυτούς τους και τις συναδέλφισσές τους. Στην Αθήνα και σ’ όλη τη χώρα. Και στο Βόλο, όπου όσοι διαβάσατε το κυριακάτικο ρεπορτάζ του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ σχετικά με τις Βολιώτισσες καθαρίστριες που δουλεύουν σε εργολάβους, είδατε σε τι φρικτό καθεστώς δουλείας έχουν περιπέσει κι υπάγονται.

Ο αγώνας των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών έχει γίνει θρύλος και παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική εργατική τάξη, αλλά και την εργαζόμενη Ευρώπη ολόκληρη. Πάνε κι έρχονται τα μηνύματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από το εσωτερικό και το εξωτερικό. Πνευματικοί άνθρωποι, μεγάλοι καλλιτέχνες, στέκονται στο πλευρό τους. Ένας από αυτούς, ο Βρετανός Κεν Λόουτς, δημιουργός των ταινιών «Γη και Ελευθερία», «Ψωμί και Τριαντάφυλλα» κ.τ.λ., στο μήνυμα που τους έστειλε τους λέει: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι μεγάλες εταιρίες που υποστηρίζονται από τους πολιτικούς, είναι τρομεροί εχθροί. Όμως κι εσείς είστε τρομερές!».

Οι Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες είναι τρομερές με τον τρόπο που φοβούνται οι πλουτοκράτες. Γιατί ο ταξικός, ανυποχώρητος αγώνας τους είναι γέννημα της εργατικής δημοκρατίας που ενυπάρχει στο συνδικάτο τους. Και από την άποψη τούτη είναι ένας ελεύθερος αγώνας που διεξάγεται πάνω σε ένα πεδίο καθ’ ολοκληρίαν ναρκοθετημένο από την ολιγαρχία. Αυτή ακριβώς την ελευθερία που γεννιέται από την εργατική δημοκρατία είναι που τρέμουν κυβέρνηση κι ολιγάρχες. Τους χαλάει τη σούπα, τους ξεβολεύει, φοβούνται να μη γίνει ο λαός τρομερός με τον τρόπο των Αγωνιζόμενων Καθαριστριών, επειδή ο αγώνας τους δείχνει σε όλους τους εργαζόμενους ότι στο καθ’ ολοκληρίαν ναρκοθετημένο πεδίο όπου διεξάγεται η ταξική πάλη είναι εν τούτοις δυνατόν να επιβάλουν τους όρους τους. Γι’ αυτό κι ένας τέτοιος αγώνας για Ψωμί και Τριαντάφυλλα είναι πολύ επικίνδυνος για την άρχουσα τάξη. Αυτός είναι κι ο λόγος που το κράτος σέρνει σήμερα τις Αγωνιζόμενες Καθαρίστριες στη ΓΑΔΑ. Τρομοκρατώντας τες κι υποστέλλοντας τον αγώνα τους, άκρα του τάφου σιωπή θα βασιλέψει σ’ όλη τη χώρα από την άποψη της πραγματικής διεκδίκησης των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας. Αυτό θέλουν οι πλουτοκράτες κι η κυβέρνηση.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου