Φάνης Τριανταφύλλου: Απέναντι στην κυβέρνηση

φάνης-τριανταφύλλου-απέναντι-στην-κυ-127787

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Ο λαός κι η κυβέρνηση στάθηκαν χτες στη Θεσσαλονίκη ξανά ο ένας απέναντι στον άλλο. Ο λαός διεκδικώντας τα δικαιώματά του. Η κυβέρνηση διεκδικώντας τη δυνατότητα να συνεχίσει τη δημιουργία συνθηκών εκμετάλλευσης εκατομμυρίων λαού υπέρ μιας χούφτας ολιγαρχών.

Στη Θεσσαλονίκη αναδείχθηκαν εκκωφαντικά τρία ψέματα και τρεις αλήθειες: Είναι τεράστιο ψέμα ότι η κυβέρνηση διεξάγει αγώνα υπέρ της χώρας και του λαού. Η αλήθεια είναι ότι ο αγώνας που δίνει είναι σύμφυτος με τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Είναι τεράστιο ψέμα ότι σε λίγον καιρό βγαίνουμε από την κρίση. Η αλήθεια φαίνεται από την προετοιμασία για νέα μέτρα. Είναι τεράστιο ψέμα ότι χάρις στην πολιτική της δεξιάς και σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης ήδη ο λαός ελαφρύνεται από κάποια βάρη. Είναι μια ωμή απάτη, γιατί τα μικρά βάρη από τα οποία ελαφρύνεται ο λαός σε ορισμένους τομείς μετακυλύονται και πληρώνονται στο πολλαπλάσιο με «ισοδύναμα μέτρα» σε άλλους.

Συνδυάζοντας τις αλήθειες αυτές και τα ψέματα προκύπτει ένα συμπέρασμα: Ότι σε κάθε βήμα που θα κάνει από εδώ κι εμπρός η κυβέρνηση πάλι το αποκλειστικό θύμα θα είναι ο λαός και πάλι μόνιμα ωφελημένη θα είναι η πλουτοκρατία. Σ’ αυτό το συμπέρασμα καταλήγουν ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του λαού. Γι’ αυτό κι η κυβέρνηση σήμερα έφτασε να είναι θανάσιμα πληγωμένη. Κι είναι από την επιθανάτια αγωνία της που εκτοξεύει φαιδρές υποσχέσεις για ένα καλύτερο μέλλον, ανακατωμένες με ακροδεξιές κορώνες και στροφές, που απειλούν να ρίξουν τον κόσμο της εργασίας σε νέα, χειρότερη δουλεία, και να εξαπολύσουν όλη την ισχύ των δηλητηρίων του φασισμού και του ναζισμού πάνω στην κοινωνία. Η κυβέρνηση της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας, όντας από τη φύση της μόνιμα στην υπηρεσία της κυρίαρχης τάξης, δεν μπορεί να πράξει αλλιώς: πρέπει να συνεχίσει και στο μέλλον να καταδικάζει εκατομμύρια ανθρώπους στην ανεργία, την εξαθλίωση και τη λιμοκτονία για να σωθούν τα μεγάλα αφεντικά της. Και για να το πετύχει αυτό είναι υποχρεωμένη από εδώ κι εμπρός να συγκεντρώσει γύρω της τις πιο σκοτεινές κοινωνικές δυνάμεις και τα πιο εξαχρειωμένα πολιτικά κατακάθια, ώστε να δυνηθεί να αρπάξει και την τελευταία μπουκιά από το στόμα του κόσμου της εργασίας. Είναι εντελώς ανίκανη να εξασφαλίσει τη διέξοδο από την κρίση και την ευημερία του λαού, όπως το ίδιο ανίκανη είναι να εξασφαλίσει πως δεν θα υπόκειται στις εντολές των ξένων επικυριάρχων.

Παρ’ όλους τους ισχυρισμούς και τα υποκριτικά συνθήματα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, για μία ακόμη φορά αποδείχτηκε περίτρανα ότι η πολιτική της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας δεν είναι πολιτική υπέρ του λαού. Αντίθετα, ο λαός είναι το θύμα της, μιας και οι επιθέσεις εναντίον του εισοδήματος και των δικαιωμάτων του όχι μόνο θα συνεχιστούν, αλλά και θα επεκταθούν και θα ενταθούν. Αποδείχτηκε επίσης περίτρανα ότι η υπεράσπιση των οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων του λαού, ακόμα και των πιο στοιχειωδών, είναι ασυμβίβαστη με την εκ μέρους του στήριξη της πολιτικής μιας κυβέρνησης των πλουτοκρατών.

Ο λαός δεν μπορεί να επιζήσει κάτω από το σημερινό καθεστώς, γι’ αυτό και πρέπει να σπάσει κάθε δεσμό με τη δεξιά και τη σοσιαλδημοκρατία. Δε φτάνει όμως να στέκεται απέναντι στην κυβέρνηση μόνο κάθε Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να επιστρέψει στις μεγάλες παραδόσεις του ΕΑΜικού κινήματος, να σπάσει την ταξική συνεργασία και να προχωρήσει μπροστά. Η χτεσινή εργατική λαοθάλασσα της Θεσσαλονίκης οφείλει να αποτελέσει την αφετηρία για να γίνει ο λαός αφέντης στο σπίτι του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου