Φάνης Τριανταφύλλου: Το νερό του Βόλου

φάνης-τριανταφύλλου-το-νερό-του-βόλου-144963

ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Βόλος διψάει κι από την έλλειψη νερού είναι μέσα στη βρώμα. Μια ανακεφαλαίωση για την πορεία και την ανάπτυξη της ΔΕΥΑΜΒ, της πολιτικής νερού που εφάρμοσε ο Δήμος, συντείνει, λοιπόν, μονάχα σε ένα συμπέρασμα: Πλήρης αποτυχία.

Συνοψίζοντας τις παρατηρήσεις για την εξέλιξη και την ανάπτυξη της ΔΕΥΑΜΒ, μπορούμε να καταλήξουμε στο ακόλουθο ερώτημα: Πού οδηγεί τούτη η αποτυχία; Η απάντηση είναι ότι οδηγεί στην πλήρη απαξίωση της ΔΕΥΑΜΒ, μια απαξίωση που προχωρούσε σιγά – σιγά όλα τα προηγούμενα χρόνια, για να κατακτήσει σήμερα μια νέα, ψηλότερη κορφή. Η με πράξεις και παραλείψεις αυτή απαξίωση εξ αντικειμένου μόνον έναν σκοπό υπηρετεί: Το ξεπούλημα της ΔΕΥΑΜΒ, την παράδοση του δημόσιου αγαθού του νερού στα χέρια ιδιωτών. Πολιτική ανεπάρκεια ή αβελτηρία έφεραν τη ΔΕΥΑΜΒ στη σημερινή δεινή της θέση; Κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, και τα δυο. Άλλοι από κείνους που διαχειρίστηκαν την τύχη της ΔΕΥΑΜΒ υπήρξαν πολιτικά αφελείς, βάζοντας πλάτη στις πολιτικές που κατάντησαν μια Δημοτική Επιχείρηση Νερού στο σημείο να μην μπορεί να τροφοδοτήσει με νερό την ίδια της την πόλη(!), κι άλλοι εξαρχής γνώριζαν πολύ καλά πού οδηγούν οι πολιτικές νερού που επέβαλαν στους πρώτους.

Η πολιτική καθυστέρηση που παρουσιάστηκε στο Δήμο του Βόλου καθ’ όλη την προηγούμενη δεκαετία υπάκουε στο ίδιο νεοφιλελεύθερο πρόταγμα: Όλα στους ιδιώτες, δια της μεθόδου της απαξίωσης. Αυτή η «Μεγάλη Ιδέα» της πολιτικής του Δήμου κατά την τελευταία δεκαετία κατόρθωσε, δημιουργώντας σταδιακά απερίγραπτες συνθήκες σε μια σειρά από Δημοτικές Επιχειρήσεις, Υπηρεσίες κι Οργανισμούς, να πλάσει στο βολιώτικο λαό το παραμύθι ότι δεν πρέπει να περιμένει τίποτε απ’ το Δήμο και να πείσει σημαντική μερίδα Βολιωτών ότι άλλος δρόμος από το να δοθούν το νερό, τα σκουπίδια, το πράσινο, ο ηλεκτροφωτισμός κ.τ.λ. στους ιδιώτες δεν υπάρχει. Και μονάχα η πολύ άσχημη πείρα των Βολιωτών από τα αποτελέσματα της σταδιακής παρακμής των Επιχειρήσεων, των Υπηρεσιών και των Οργανισμών του Δήμου κατά την τελευταία δεκαετία θα ήταν αρκετή για να μη δουν το χαντάκωμα της πόλης και της βολιώτικης κοινωνίας που κρύβει η ιδιωτικοποίηση ακόμα και κοινωνικών αγαθών, όπως το νερό. Ήρθε να βάλει το χεράκι της κι η προπαγάνδα και, να, σήμερα ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού του Βόλου, αγανακτισμένο που δεν έχει νερό, όχι μόνο δεν μπορεί να αντιπαραθέσει στη «Μεγάλη Ιδέα» της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας που διοίκησαν το Βόλο κανένα πειστικό επιχείρημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Δήμου, αλλά και δε θέλει ούτε καν να ακούσει τα επιχειρήματα που πείθουν ότι η πόλη κι η βολιώτικη κοινωνία με την ιδιωτικοποίηση οδεύουν σε καταστροφή μείζονος κλίμακας. Έτσι η φωνή των τελευταίων μένει για την ώρα «φωνή βοώντος εν τη ερήμω» και χωρίς ουσιαστική πρακτική απόδοση.

Με δυο λόγια: Η αντικειμενική κατάσταση στην πόλη είναι ώριμη για να ξεπουληθεί ο Δήμος με το κομμάτι. Η πολιτική και κοινωνική αντίδραση σε μια τέτοια καταστροφική για το Βόλο προοπτική δεν μπορεί να παραμένει στο επίπεδο που είναι σήμερα.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου