Η κεντροδεξιά ως ακροδεξιά

η-κεντροδεξιά-ως-ακροδεξιά-160577

Από την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης μια σειρά από γεγονότα οδήγησαν ένα μέρος του λαού στο ναζιστικό κόμμα. Αποτέλεσμα, να ξεφύγει η δυνατότητα ελέγχου του κεντροδεξιού κόμματος πάνω στις εξελίξεις και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις να κυβερνήσει η Αριστερά. Για να μη χάσει την εξουσία απ’ τα χέρια της η ελληνική αστική τάξη ανάγκασε την πολιτική της παράταξη, την κεντροδεξιά, να μετατοπιστεί δεξιότερα, γεγονός που σηματοδοτήθηκε με την πρώτη ακροδεξιά διεύρυνση στο κράτος και την κυβέρνηση. Διασημότεροι εκπρόσωποι της διεύρυνσης τούτης υπήρξαν ο σημερινός υπουργός Βορίδης και ο σημερινός κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην κοινωνία είναι αλήθεια ορισμένοι νομίζουν πως μια τέτοια διεύρυνση δεν τροφοδοτεί το φασισμό. Κι αυτό γιατί βρισκόμαστε μέσα σε μία Ευρώπη που ισχυρίζεται ότι εγγυάται τους δημοκρατικούς θεσμούς, έχουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία που φαίνεται ότι λειτουργεί και τα κυρίαρχα προβλήματα που απασχολούν το λαό τα λύνει, υποτίθεται, ο ίδιος με καθολική ψηφοφορία κάθε τέσσερα χρόνια. Όμως όχι μόνο δεν είναι έτσι, αλλά επιπρόσθετα είδαμε όλοι τι επίδραση άσκησαν οι ακροδεξιοί που επάνδρωσαν την κυβέρνηση και όλα τα επίπεδα της κρατικής μηχανής. Αποτελώντας την αιχμή του πολιτικού δόρατος των επικυριάρχων της χώρας, «νομιμοποίησαν» στη συνείδηση του λαού τη στροφή της αντιδραστικής κεντροδεξιάς κυβέρνησης προς την άκρα δεξιά. Η περαιτέρω συρρίκνωση της δημοκρατίας, η αύξηση της κρατικής βίας, η ουσιαστική υποταγή των μέχρι τη στιγμή εκείνη σχετικά ανεξάρτητων εξουσιών της Βουλής και της Δικαιοσύνης στην Εκτελεστική Εξουσία, η έξαρση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, η ισχυροποίηση του ναζιστικού κόμματος, ήταν ορισμένες από τις συνέπειες αυτής της στροφής. Ωστόσο ο λαός δεν ξαναγύρισε στο μαντρί. Η ελληνική αστική τάξη (δια της κεντροδεξιάς) δεν επανέκτησε τον πολιτικό έλεγχο. Οπότε, μια νέα ακροδεξιά διεύρυνση κρίθηκε απαραίτητη. Η νέα αυτή διεύρυνση επιχειρείται ήδη σε όλα τα επίπεδα κι εκφράζεται με ενάργεια στο πρόσωπο του αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος ΛΑΟΣ, Καρατζαφέρη.

Τι μας περιμένει αύριο; Αύριο θα εξακολουθήσουμε να έχουμε ακόμα Βουλή και εκλογές. Μόνο που η Βουλή θα είναι μια επίφαση, μια καρικατούρα, δεδομένου ότι η νέα μετατόπιση της κεντροδεξιάς προς την άκρα δεξιά θα επιφέρει στην πράξη μια νέα, βαθύτερη περιφρόνηση στον κοινοβουλευτικό θεσμό, που θα οδηγήσει σε έναν νέο, μεγαλύτερο κύκλο κατάπτωσής του, με ό,τι καλό αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των σχεδίων του μεγάλου κεφαλαίου και ό,τι κακό για την εξυπηρέτηση των επιδιώξεων του λαού. Οι επόμενες εκλογές θα είναι λιγότερο ελεύθερες και δημοκρατικές σε σχέση με τις προηγούμενες. (Ένα παράδειγμα: Η ακροδεξιά διεύρυνση της κεντροδεξιάς στον Τύπο ήδη εκφράζεται με την ψήφιση νόμου για τη δημιουργία μονοπωλίου στην ενημέρωση του λαού από τους μεγαλοεκδότες – μεγαλοεργολάβους της χώρας. Εάν έως σήμερα ο ελεγχόμενος από το μεγάλο κεφάλαιο αστικός Τύπος έπαιξε τεράστιο ρόλο στον έλεγχο του λαού, τι θα γίνει αύριο;)

Αποτέλεσμα της νέας κεντροδεξιάς διεύρυνσης προς τα ακροδεξιά θα είναι μια εκ νέου ενίσχυση του φασισμού και του ναζισμού, που θα εκφραστεί με την ενίσχυση του ναζιστικού κόμματος. Η κεντροδεξιά σε περιόδους κρίσης δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, παρά εξ αντικειμένου να πριμοδοτεί την άνοδο του φασισμού και του ναζισμού. Υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα της αστικής τάξης, είναι επόμενο στην περίοδο που διανύουμε να μην μπορεί να εξασφαλίσει στο λαό ούτε ψωμί ούτε δημοκρατία. Είναι αναγκασμένη να υπηρετήσει τις επιδιώξεις της ολιγαρχίας, συρρικνώνοντας κι άλλο την αστική δημοκρατία και συντρίβοντας τις διεκδικήσεις του λαού με τη χρήση φυσικής βίας. Στο δεύτερο αυτό σκέλος η αστυνομία ούτε επαρκεί ούτε συμφέρει να βαδίσει εναντίον ολόκληρου του λαού. Τον ρόλο τούτο αναλαμβάνουν ένοπλες συμμορίες, ειδικά εκπαιδευμένες να τσακίζουν το εργατικό κίνημα. Κι αυτός είναι ο ιστορικός ρόλος του φασιστικού – ναζιστικού κόμματος, το οποίο ευνοεί η νέα ακροδεξιά διεύρυνση της κεντροδεξιάς. Να τσακίσει το λαϊκό κίνημα, να συντρίψει τις πολιτικές ελευθερίες, από τη στιγμή που πλέον δεν μπορεί η κεντροδεξιά κυβέρνηση να το κάνει με τη χρήση της δημοκρατικής μηχανής.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου