Mamma mia

mamma-mia-162059

“Ως σκηνοθέτις του μιούζικαλ Mammamia, με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ έντονα σχετικά με τις τελευταίες προτάσεις ιδιωτικοποίησης των ακτών σας. Έχετε δώσει σ’ εμάς και στο κινηματογραφικό κοινό παγκοσμίως το μεγαλύτερο δώρο: απαράμιλλης ομορφιάς νησιωτικά τοπία” γράφει στην αρχή της επιστολής της προς την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη η FhyllidaLloyd, Αμερικάνα.

Λοιπόν; Βλέπετε τι συμβαίνει; Έρχεται μια ξένη στην Ελλάδα, μαγεύεται από τα νησιά και τη θάλασσά μας, μαθαίνει ότι η κυβέρνηση βγάζει στο σφυρί τις παραλίες μας κι εξεγείρεται! Και να φανταστεί κανείς ότι η γυναίκα αυτή μιλάει για τις δικές μας παραλίες, που τις γνωρίζουμε όλοι, τις παραλίες της Σκοπέλου, της Σκιάθου, την Νταμούχαρη! Γι’ αυτές τις παραλίες λέει ότι είναι εκπληκτικής, απαράμιλλης ομορφιάς! Από αυτές συμπεραίνει ότι κάπως έτσι θα είναι κι οι υπόλοιπες παραλίες της χώρας! «Είναι αδιανόητο για όσους από εμάς συνδέθηκαν με την ταινία (και αισθανόμαστε περήφανοι που εξυμνήσαμε τα υπέροχα νησιά της Σκοπέλου και της Σκιάθου) ότι οι εκπληκτικής ομορφιάς ακτές σας θα μπορούσαν να βγουν σε πλειστηριασμό» συνεχίζει η Αμερικάνα και συμπληρώνει: «Όλος ο κόσμος βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς -κάτι που για εσάς αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα-, σε συνδυασμό δε με τη μεγάλη αρχαία σας ιστορία εξασφαλίζει στον τόπο σας μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παράδεισους!».

Μα, ακριβώς αυτό το μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα θέλουν να βάλουν στο χέρι οι επικυρίαρχοι της χώρας μας, κυρία μου απ’ την Αμερική! Κι αφού εκείνοι το θέλουν, τρέχει η προσκυνημένη κυβέρνηση να το δώσει όσο – όσο, όπως και τόσα άλλα που έχουν βάλει στο μάτι οι φίλοι και σύμμαχοί μας! Το πρόβλημα είναι ότι το καταλαβαίνετε εσείς απ’ την Αμερική και δεν το καταλαβαίνουν οι Έλληνες! Βέβαια, έχουν υποστεί μια τεράστια πλύση εγκεφάλου από τη μνημονιακή προπαγάνδα, αλλά και πάλι αυτό είναι λίγο σα δικαιολογία. Είναι απαράδεκτο εσείς να επισημαίνετε το αυτονόητο, ότι, δηλαδή, «η εμπορευματοποίηση των ακτών θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και μακροπρόθεσμη καταστροφή για την Ελλάδα» κι οι Έλληνες να μην το βλέπουν! Ακόμα κι οι Σκιαθίτες κι οι Σκοπελίτες! Ούτε καν αυτοί βλέπουν την κοινωνική χρησιμότητα, την εγγενή αναγκαιότητα της σκιαθίτικης ή της σκοπελίτικης κοινωνίας να μην περάσουν οι ακτές σε χέρια ιδιωτών. Δε βλέπουν ότι χωρίς το δικαίωμα πρόσβασης στις ακτές (ή με την ακριβοπληρωμένη ενοικίασή του από τον ιδιώτη) η σκιαθίτικη κι η σκοπελίτικη κοινωνία θα οδηγηθούν στον οικονομικό μαρασμό κι από κει στην κοινωνική συρρίκνωση και το χάος. Κι ας μην τους κακοφαίνεται που το λέμε. Αν το έβλεπαν, θα κάθονταν έτσι άπραγοι να κουνάνε το κεφάλι, οικτίροντας την κυβέρνηση στο διάβασμα του γράμματος κάποιας Αμερικάνας; Ή θα έπαιρναν το σκουπόξυλο και θα κυνηγούσαν το Σαμαρά, το Βενιζέλο κι όλη την κομπανία που ξεπουλάει τη χώρα μέχρι που να πατήσουν χιόνι;

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου