Φάνης Τριανταφύλλου: Η προπαγάνδα της εξουσίας

φάνης-τριανταφύλλου-η-προπαγάνδα-της-349283

ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ «ΟΥΔΕΤΕΡΟΤΗΤΑΣ»

Λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές η προπαγάνδα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας στο Βόλο αποδύεται στην ύστατη προσπάθεια να αποδημήσει την Αριστερά.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητάει την ψήφο του Βολιώτη στη βάση δύο απαιτήσεων: Η πρώτη βασίζεται στην «ανεξαρτησία» του υποψηφίου από πολιτικά κόμματα. Η δεύτερη στο ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές δεν ψηφίζονται κόμματα αλλά πρόσωπα. Οι αυτοδιοικητικές παρατάξεις της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας φοράνε το μανδύα της πολιτικής «ουδετερότητας» για να κρύψουν τις ευθύνες τους για την κατάσταση στην οποία έφεραν τη χώρα και το Βόλο. Ταυτόχρονα, η εμμονή τους στην πολιτική «ουδετερότητα» σκοπό έχει να αποκρυβούν τα νεοφιλελεύθερα και απολύτως πολιτικά σχέδιά τους για το Βόλο και τη χώρα. Όλα αυτά οδηγούν στον κύριο στόχο της βολιώτικης δεξιάς και σοσιαλδημοκρατίας: να ηττηθεί η επιχειρηματολογία της Αριστεράς για τα αίτια που οδήγησαν το Βόλο και τη χώρα στη σημερινή τραγική θέση.

Η προπαγάνδα της δεξιάς και της σοσιαλδημοκρατίας δεν κουράζεται να επαναλαμβάνει την ερμηνεία της για την κρίση της πόλης του Βόλου: Τα αδιέξοδα του Βόλου οφείλονται κυρίως στην ελλιπή χρηματοδότηση του δήμου εκ μέρους του χρεοκοπημένου κράτους – Για τη χρεοκοπία του κράτους ευθύνονται οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συντεχνίες. Αυτή η μισαλλόδοξη προς τους εργαζόμενους προσέγγιση είναι πολύ βολική για τους δεξιούς και τους σοσιαλδημοκράτες του Βόλου. Δικαιολογούν τους διωγμούς που οι κυβερνήσεις τους εξαπολύουν εναντίον του κόσμου της εργασίας. Δικαιολογούν την πολιτική των μνημονίων που στήριξαν και στηρίζουν σε κεντρικό και σε επίπεδο περιφέρειας και δήμου. Κυρίως, όμως, λίγες ημέρες πριν απ’ τις εκλογές, και στο βαθμό που η προπαγάνδα τους πιάνει τόπο, αποδομούν το λόγο της Αριστεράς. Τι υποστηρίζει σε αδρές γραμμές η Αριστερά; Ότι η κρίση δεν είναι ελληνική, αλλά κρίση του διεθνούς κεφαλαίου σε εξέλιξη. Ότι το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα του Βόλου, οι απολύσεις εργαζομένων του δήμου, το κλείσιμο δημοτικών επιχειρήσεων, οι μειώσεις δημοτικών κοινωνικών δαπανών, δε θα σώσουν το Βόλο. Αντίθετα, θα επιτείνουν την κρίση του, απαθλιώνοντας τη βολιώτικη κοινωνία.

Η δεξιά κι η σοσιαλδημοκρατία αντιλαμβάνονται το Βόλο, τη Θεσσαλία, τη χώρα, σαν μια τεράστια κι ανεξέλεγκτη αγορά, που για να αναπτυχθεί πρέπει να τσακίσει το λαό. Για παράδειγμα, ποια προκοπή είδαν οι Βολιώτες από την αποψίλωση της Υπηρεσίας Καθαριότητας από προσωπικό ή τις καταργήσεις βρεφονηπιακών σταθμών; Η πόλη βρωμάει και ζέχνει κι οι φτωχοί δεν έχουν πού να αφήσουν τα παιδιά τους. Ωφελήθηκε το δημόσιο συμφέρον; Όχι. Ποιος ωφελήθηκε; Οι δανειστές της χώρας. Ποιος απειλεί να ανατρέψει αυτή την κατάσταση; Ο αριστερός δήμαρχος. Τι πρέπει να κάνουν η δεξιά κι η σοσιαλδημοκρατία λίγες ημέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές για να ακυρώσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο; Να αποδομήσουν την αριστερή αντίληψη για την κρίση, πάνω στην οποία στηρίζεται η αριστερή πρόταση για το δήμο. Τι πρέπει να κάνει η Αριστερά; Να επαναπολιτικοποιήσει τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου